Mam kod sprawdzający czy wpisana wartość w textbox jest liczbą (textbox umieszczony bezpośrednio na forms o nazwie Dane). Jeżeli nie jest, "nie wypuszcza" z textbox'a dopóki się nie poprawi danej.
Kłopot w tym że jak umieszczę textbox w ramce np Frame1 powyższy kod przestaje działać (przycisk2).
W samej ramce jeżeli poruszam się pomiędzy textbox'ami (przycisk3) sprawdzanie działa, jednak jeżeli wychodzę poza ramkę (opuszczam ramkę) "TextBox1_Exit" nie "uruchamia się" i przepuszcza błąd, a przecież opuszczam textbox.
Co jest nie tak?
Nie chcę za bardzo powielać powyższego kodu dla Frame1_Exit. W dodatku dla każdego textbox'a znajdującego się ramce trzeba by było przepisać kod, a zamierzam docelowo mieć ok 10 textboxów w jednej ramce a ramek 3. Może jest inne wyjście?
Private Sub TextBox1_Exit(ByVal Cancel As MSForms.ReturnBoolean)
If IsNumeric(Dane.TextBox1.Value) = False Then
MsgBox "popraw"
Cancel = True
Dane.TextBox1.SelStart = 0
Dane.TextBox1.SelLength = Dane.TextBox1.TextLength
End If
End SubKłopot w tym że jak umieszczę textbox w ramce np Frame1 powyższy kod przestaje działać (przycisk2).
W samej ramce jeżeli poruszam się pomiędzy textbox'ami (przycisk3) sprawdzanie działa, jednak jeżeli wychodzę poza ramkę (opuszczam ramkę) "TextBox1_Exit" nie "uruchamia się" i przepuszcza błąd, a przecież opuszczam textbox.
Co jest nie tak?
Nie chcę za bardzo powielać powyższego kodu dla Frame1_Exit. W dodatku dla każdego textbox'a znajdującego się ramce trzeba by było przepisać kod, a zamierzam docelowo mieć ok 10 textboxów w jednej ramce a ramek 3. Może jest inne wyjście?