logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy klawiatura Samsung R710 po zalaniu piwem jest do uratowania?

shaka_adim 12 Maj 2010 22:16 3742 2
REKLAMA
  • #1 8068800
    shaka_adim
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z zalaną klawiaturą.
    Na Samsunga r710 "wylało się" piwo. Prawdopodobnie plyn zalał głównie numeryczną cześć klawiatury.
    Po włączeniu klawiatura piszczała (jak przy zapchanym buforze), w notatniku działało tylko kilka klawiszy. Bez klawiatury laptop działa bez problemów.
    Szperając na forach natrafiłem na kilka propozycji zafundowania klawiaturze kąpieli, nabyłem zatem wodę demineralizowaną i zamoczyłem w niej klawiaturę na noc.
    Dzisiaj, po upływie ok 3 dni postanowiłem sprawdzić czy kąpiel zdała egzamin.
    Niestety, co prawda piszczenie ustało ale teraz w notatniku pojawia się jedynie "3"
    (jakby ktoś cały czas wciskał klawisz).
    Moje pytanie brzmi:
    Czy jest jeszcze szansa dla tej klawiatury?
    Dodam, że wymiana chwilowo nie wchodzi w grę, koszt klawiatury do tego modelu waha się w granicach 180-250zł.
    Obecnie można korzystać z laptopa z przyłączoną klawiaturą USB ale nie wygląda to najlepiej ;P
  • REKLAMA
  • #2 8069124
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Piwo dla klawiatury jest niczym kwas. Jedynie naprawa wchodzi w rachubę , tylko nie wiem jakie masz zdolności manualne, bo zdemontować wszystkie klawisze i potem zawiasy to nie lada sztuka. Nie wiem czy twoja klawiatura jest rozbieralna - trzeba by obejrzeć. Jeżeli da się ją rozebrać do gołej folii to połowa sukcesu. Potem kwestia czy da się folię rozkleić? - nie wiadomo. Potem należy ją wymyć i wyszukać uszkodzenia i lakierem przewodzącym usunąć przerwy.
    Całość prześwietlić miernikiem czy jest ok i poskładać.
  • #3 8069324
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA