logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wasze sprawdzone projekty subwooferów z głośnikiem LW800 – przykłady i opisy

21 Sie 2004 22:24 6285 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie sprawdzone obudowy subwoofera na głośniku LW800 są opisywane na forum i które z nich grają najlepiej w praktyce?

Najczęściej chwalone były małe obudowy bass-reflex: jeden użytkownik uznał 18 l BR za najlepsze rozwiązanie, bo dawało mocne kopnięcie i dobre zejście, podczas gdy 20 l closed, 30 l BR i 40 l BR wypadały gorzej [#810319] Inni podawali działające konstrukcje 22 l BR z bardzo dobrym efektem do kina domowego [#809961] oraz 32 l strojone na 40 Hz z jednym tunelem 70 mm x 170 mm [#828101][#828108] Pojawił się też projekt 60 l BR na dwóch LW800 z dwiema rurkami 5 cm x 18 cm, oceniony jako „całkiem nieźle” [#826414] Z drugiej strony kilka osób ostrzegało, że LW800 potrafi buczeć i grać monotonnie, więc nadaje się raczej do taniego, efektownego „łojenia” niż do jakościowego basu [#809667][#823624] Była też relacja, że duża skrzynia ok. 65 l bez BR z otworem 8 cm grała bardzo dobrze i głęboko, a przeniesienie tego samego głośnika do 25 l BR dało gorszy efekt [#7028872]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 806733
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 809667
    mkul
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    a co tu przedstawiać, nie ma zbyt wiele możliwości, użerałem się z tym głośnikiem dość długo, najpierw zamknięta 20l, potem b-r 33l no i teraz mam problem na jaki głośnik go wymienić żeby mi do tej obudowy pasował. A jeśli chodzi o lw to nie ma na niego rady - cały czas monotonnie, nawet w zamkniętej potrafi wydobywać z siebie takie koszmarne buczenie, że nie idzie wytrzymać w pokoju, ale do tych wniosków doszedłem po pewnym czasie - na początku byłem zachwycony, zresztą to jeszcze zależy do czego się używa suba (np. do KD może jeszcze być). Chociaż muszę przyznać, że póki co włączam suba cały czas, bo jakoś bez basu nie mogę (16-tki tonsila nie schodzą zbyt nisko), więc mimo wszystko polecam go na początek, a może niektórym wystarczy na dłużej i chyba jednak b-r, głośnik i tak ma kiepski impuls i gra monotonnie, a w b-r trochę niżej zejdzie.

pozdrawiam
  • #3 809961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 810319
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Osobiście miałem wego LW w 4 różnych obudowach.18L bs,40L bs,30L bs i 20L closed.Najlepiej wypadł mimo wszystko w tych 18 L-powalał kopnięciem i dobrym zejściem.W 20L closed chciał sie wypluć,w 40L grał stranasznie nisko i mułowato, w 30L(zalecane przez programy) grał nisko i niestety równiez tak nijak(bez barwy).Niestety nie podaje strojeń ponieważ było to dawno temu i nie pamientam poprostu.Każdy z nich napędzał TDA7294/LM3886 na zmiane.
  • #5 812534
    djspeed
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ten głośnik to szajs. Zachwyca sie nim każdy kto zrobi na nim pierwszą konstrukcję ale on nawet nie gra. Co z tego że łoji basem jak on jest gówniany rozlazły buczący monotonny gówniany ale jusz to chyba pisałem. Lepiej wziąc tesle 226 a nie tam takie nie wiadomo co
  • #6 812709
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ale.... może niejednego to zachwyca takie łojenie basem :?.Wież mi że 99% ludzi na świecie jakbys im postawił LW800 i arn to brali by bez zastanowienia LW800 ze względu8 na odj***** wygląd ,ogromny magnes itd.Osobiscie ja kiedys należałem do tych ludzi którzy uwielbiali LW miałęm jak widać pare subów na nim jednak dziś wiem że poczyniłem przeogromny błąd składając kolumny na głośnikach alpharda(w zeszłym roki).Co prawda kolumny graja ale tak cholernie męcząco że sie tego znieść nie da.W tym że miejscu polecam ludziom TESLE gdyż uważam te głośniki za cudo ponieważ swego czasu miałęm ARN6684 i musze powiedziec że tak miłego basu to nie miałem dawno.Nie był głośny ale grał tak że szło słuchac dnie i nocy i nie było to nadwyraz męczące.Teraz moim jedynym krokiem który chce zrobic to sprzedać suba,kolumny i monitiory na alphardzie i zacząć od tonsila lub tesli.Może jeszcze w tym roku ? .......
  • #7 813375
    djspeed
    Poziom 17  
    ALTON zgadzam sie z tobą. Ludzie kupujący oczami zachwycają sie takim głośnikiem jak i innymi alferdami zwykle tesz gówno wartymi (nie wszystkie) Jak ktoś słyszał mało zestawów to cokolwiek mu podepchnąc bedzie dobre a tym bardziej jak ma wykop. Także wole tesle. Ma ona świetne głośniki może nie powalają efektywnoscią ale grają naprawde przyjemnie, a właśnie to powinnismy brać pod uwagę bo przecież jak często używamy dużych mocy. Zwykle słuchamy tak by nam było przyjemnie a i sąsiadó czy domowników nie denerwowało. Zrobiłem koledze kolumienki na teslach 165 i arv. Fajnie to grało może nie głośno ale wystarczająco na prawde. Po jakimś czasie przyjeżdzam do niego patrze stoi sub na 2*lw800. Okazało sie że przyszedło jakiś niby znawca i razem zrobili tego suba za pieniądze kolegi. I co sub nie gra bo kolega gra na teslach bo są po prostu przyjemniejsze w eksploatacji a bas jest nieporównanie ciekawszy z tych malutkich tesli.
  • #8 814781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 816514
    djspeed
    Poziom 17  
    Jak posłuchasz kilku tesli to szybko zmienisz zdanie kto dysponuje najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Tesla ze te samą cene ew niewiele wyższą oferuje wiele więcje. Ona po prostu gra a z alfredami to różnie.
  • #10 819360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 819983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 820561
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 823624
    raffal81
    Poziom 12  
    Sam mam suba na LW800 tani moze nie szokuje mozliwosciami ale wiadomo za cene zaledwie 50zl nie mozna oczekiwac cudow ;]

Pudlo ok 30 litrow b-r

Gra jak gra na poczatku wydawalo mi sie ze brzmi pieknie ;] ale po miesiacu czy tam 2 ;] przesluchalem jednego suba juz nie pamietam jakiej firmy ale brzmienie bylo calkiem inne i faktycznie na tym LW800 po dluzszym sluchaniu zaczyna glowa bolec ;] bynajmniej mnie ;] bo on poprostu buczy.

I wlasnie chce sobie wymienic ten glosnik na jakis inny ale zeby mi pasowal w obudowe ;] moze cos byscie polecili ?? ;]
  • #15 823648
    djspeed
    Poziom 17  
    zaklej b-t i wrzuc tesle 226 albo zostaw jak jest i wrzuc tesle 6614 lub 6618 nisko cięte.
  • #16 823677
    raffal81
    Poziom 12  
    dzieki ;] jestem lajkiem w tej dziedzinie ;]

jezeli zakleje B-R i wrzuce te tesle 226 to one zagraja chyba ciszej niz ten lw ? ale za to beda wydobywac wiecej czestotliwosci ??? to oto glownie chodzi chyba no nie ?? ;]

ja mam tego mojego LW800 suba wsadzonego do szafy ;] to troszke polepsza a raczej podbija tylko bas ;]

a te drugie tesle beda dobrze graly w B-R ;]

no chyba kumam troche heheh ;] sory za te dziwne pytania ;]
  • #17 823694
    raffal81
    Poziom 12  
    aha poszukalem troche o tych glosnikach i maja takie oznaczenia:

ARN-226-07/4 , ARN-226-08/4 , 226-03/4

sa 3 rodzaje ?? a o ktorych Ty mowiles ? czym one sie roznia ?;]
  • REKLAMA
  • #18 823799
    raffal81
    Poziom 12  
    ARN 226 - 03 - membrana tylko lakierowana
    ARN 226 - 05 - membrana lakierowana i ze spiralą

to chyba tym sie roznia z tego co wyczytalem ;]
  • #19 824104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 824134
    raffal81
    Poziom 12  
    Moj sub jest na razie w fazie nie skonczonej ;] a mianowicie jest pasywny ;] napedzany wzmakiem unitry WS-303 ;] 20wat jak sie nie myle ;]

wlasnie zamierzam dokupic wzmaka do niego i wmontowac ;] ale teraz bardziej sie zastanawiam na qrde wymianie glosnika na tego TESLA 6614 ;] ale qrde nie moge zrobic obliczen bo potrzebne mi parametry QES i QMS nigdzie nie moge znalesc ;/

moze ktos poratuje ;]
  • #21 824832
    raffal81
    Poziom 12  
    Ok juz znalazlem ;] wszystko obliczone ;]

wlasnie wrocilem z miasta zeby nabyc ten glosnik ale nigdzie nie ma :(
    Bede musial sie jeszcze pokrecic ;] baba w sklepie powiedziala ze o takim modelu nawet nie slyszala ;/ hehe no coz ;]
  • #23 826477
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Panowie jak myślicie? Czy po zrobieniu suba z 2 głośników lw 800 łatwo było by mi go puźniej sprzedać jak by mi sie znudził?, na allegro lub gdzieś indziej. Bo jakoś tak mnie korci żeby takowego skonstruowac. Dodam że jak byłby już zrobiony, to z wyglądu byłby odlotowy, przyciągał by wzrok, i właśnie nasuwa sie pytanie czy jak mi sie znudzi to czy będe go mógł bezproblermowo go sprzedać. Pozdro
  • #24 826526
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    sprzedac wszystko mozna a szczegolnie na allegro
    jezeli zrobisz go dobrze i faktycznie bedzie wygladal na solidna konstrukcje to bez problemu jakis chetny sie znajdzie ....
    pzdr
  • #25 826656
    tony_tr
    Poziom 22  
    Pojawił sie pewien problem pomieszczenie do którego robiłbym tego suba ma ponad 40 m kwadratowych (tak koło 45) Wątpie żeby dwa lw 800 wystarczyły, no chyba że sie myle. :? Poprostu ten sub ma dobrze łupać 8O nie chodzi mi tu o jakość, poprostu chce sie pobawic. Jakie macie propozycje ile takich głośnikó powinienem dać, aaaaaaaa może znacie głośniki jakichś innych firm. Tylko niech będą one tanie jak powtażam w tym subie nie zależy mi na jakości.
  • #26 826684
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    pomysł conajmniej głupi żeby budować cokolwiek na alphardach bo przecież "bass" wydobywajacy sie z tego ustrojstwa można porównać do walenia kijem o pustą beczkę :) lepiej zastosowac w to miejsce głośniki firmy tesla :D
  • #27 826706
    tony_tr
    Poziom 22  
    Tak pisze jeszcze raz nie chodzi mi tu n ajakości, ma być głośno i basowo heh. prosze o odpowiedź na powyższe pytanko. Z góry dzięki pap
  • #29 827298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 827331
    adam_16_
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Chciałbym też włożyć ten głośnik do obudowy bass-reflex, ale program WinISD obliczył mi obudowe 63,3 L. Jest to jak dla mnie zbyt duża objętość. Przecież niektórzy ten głośnik wsadzają do mniejszych obudów i jest ok. Mógłby mi ktoś podać jakąś mniejszą obudowe ok. 15-25L i jaki(e) mam do takiej obudowy tunel(e) b-r wsadzić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektów subwooferów z głośnikiem LW800, w której użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi obudowami i konfiguracjami. Najczęściej stosowane są obudowy bass-reflex o pojemnościach od 18 do 33 litrów, a także zamknięte o pojemności około 20 litrów. Wiele opinii wskazuje na ograniczenia LW800, takie jak monotonny, buczenie bas i słaba dynamika, szczególnie w zamkniętych skrzyniach. Niektórzy użytkownicy polecają alternatywne głośniki, zwłaszcza marki Tesla (modele 226, 6614, 6618) oraz Tonsil (np. GDN 20/80/2), które oferują lepszą jakość dźwięku i przyjemniejszy bas. Wzmacniacze oparte na układach TDA7294 lub TDA7293 są rekomendowane do aktywacji subwooferów z LW800. W kwestii strojenia obudów bass-reflex, podawane są różne objętości i wymiary tuneli, np. 32 litry z tunelem 70 mm szerokości i 170 mm długości, strojenie na około 40 Hz. Dyskutowano także o problemach z doborem odpowiedniej pojemności obudowy i strojenia, a także o wpływie kształtu skrzyni na jakość basu. Wskazano, że dla większych pomieszczeń (około 40-45 m²) dwa głośniki LW800 mogą być niewystarczające do uzyskania głośnego i głębokiego basu, sugerując inwestycję w lepsze przetworniki, np. Beyma. Poruszono także kwestie sprzedaży gotowych subwooferów z LW800 oraz praktyczne aspekty budowy i wymiany głośników w istniejących obudowach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA