logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LW800 - suchy bas po zmianie obudowy i komponentów audio

rafaelson 19 Sie 2005 18:03 1650 13
REKLAMA
  • #1 1747586
    rafaelson
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Słuchajcie, walczę ze swoim subem już kilka miesięcy. Najpierw LW800 telepał się w 16 litrach netto więc dźwięk był nie do przyjęcia. Dopiero po zatkaniu BS jako tako to grało ale tylko na niskim poziomie gdyż po odkręceniu na połowę mocy załączało się zabezpieczenie nadprądowe w TDA 7294 dając dokuczliwe strzały. Jak się okazało scalak jest zasilany z sym. 44V a głośnik miał 4ohmy. Obecnie wymieniłem budę na 40l netto i LW800 ale 8 ohm. W czasie montowania wszystkiego do kupy kiedy cała elektronika leżała na stole a głośnik dosłownie "leżał" na obudowie był przyzwoity i przyjemny bas. Teraz kiedy wszystko skończyłem i dokręciłem ostatnią śrubkę mam totalną kichę. Bas jest nieprzeciętnie "suchy" jakby ktoś walił łopatą w tekturę. Głośnik właściwie nie gra tylko tłoczy powietrze w te i na zad. BS - 4.7cm x 12 cm - zestrojony w/g WINISD. Buda na pewno szczelna - zalana wikolem na full. Podejrzewam filtr w/g AVT 1281 z wymienionym LM358 na TL 072, ale sam już nie wiem. Dodam tylko, że cala elektonika leży na ścianie przeciwległej do głośnika a wytłumienie jest z białej kołderki jak w orginalnych subach. Na zewnątrz obicie kocykiem - też specjalnym do kolumn. Proszę o pomoc, gdyż moje pomysły się skończyły, a ten dźwięk jest nie do przyjęcia nawet dla drewnianouchych...

Dodano po 14 [minuty]:

Pomyłka - Bass reflex to 5,8 cm x 12 cm co daje w/g moich obliczeń w WisIsd jakieś 34Hz.
  • REKLAMA
  • #2 1748048
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    1 Sprzedać tego lw800 i w 40litrów wsadzić stx 27cm lub 30cm jak na pojedyńczym tda7294 to 4 Omy tylko max napięcie za filtrem powinno mieć 36V jak głośnik 8 omów to dwa tda7294 w mostku.
    2. optymalne dla lw800 to 20-25 litry w obudowie zamkniętej, chyba że sam zdejmiesz parametry T-S dla tego Alpreda

Ja mam suba na stx gdn22/120/4 sc w 35 litrach (netto) B-R strojone 33Hz tunel fi 7,3cm (mało) dł 27cm dodałem kolanko.
    Sub zasadniczo do kina, zasilany przez tda7294 za filtrem 36,6V bez obciążenia, trafo toroidalne 150W
  • REKLAMA
  • #3 1748248
    rafaelson
    Poziom 14  
    I jak to chodzi ?. Czy te STX-y są lepsze od Alphfredów ?. Zdecydowałem się na tego LW po pochlebnych recenzjach wielu osób na tym forum. Ale zauważyłem, że ostatnie serie mają inne parametry niż kiedyś. Chyba producent nie może się zdecydować. Poza tym za filtrem mam 44V więc wydaje mi się, że 4ohmów nie wyrobi prądowo jeden TDA. I rzeczywiście po przejściu na 8 ohm ustały przynajmniej strzały. Jeśli główną przyczyną kiepskiego brzmienia jest rzeczywiście głośnik to może zapodać coś z zupełnie innej parafii - tylko co do 40 litrowej budy ? (tak za 100 do 200 PLN)
  • #4 1748263
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    rafaelson jak obliczales te obudowy? 16lirtow to jak na suba nieco za malo a 40litrow to przesada. Metoda prob i bledow w koncu bys doszedl do 20-25litrow tylko po co tak sie meczyc. Strojenie ponizej Fs glosnika tylko ladnie wyglada w symulatorze. W praktyce lepiej stroic wyzej bo bas dostaje wykopu. Duza obudowa i niskie strojenie to buczacy slabo kontrolowany bas ktory jednak potrafi zamruczec.
    Ja mam LW80C41 w ok 20litrach b-r i jakos to gra. Lepiej jakosciowo jest po zatkaniu b-r ale znacznie ciszej.
  • REKLAMA
  • #6 1748360
    rafaelson
    Poziom 14  
    Odpowiadam : to pierwsze pudło 16 litrów to skrzynka po starej kolumnie - po prostu wsadziłem w co miałem bez obliczeń. Teraz dowaliłem taką, która akurat zmieści mi się pod TV z pewnym zapasem (być może przyjdzie mi kiedyś ochota na większy głośnik). A WinISD po wklepaniu nowych parametrów LW800 ze strony Alpharda i tak wywalił mi o ile dobrze pamietam 70l.

Dodano po 5 [minuty]:

PS; to jak ? lepsze te STX-y , czy gorsze ... Cena podejrzanie niska więc jakość dźwięku pewnie podobna a tu człowiek morduje się i chce zrobić z syrenki mercedesa...
  • REKLAMA
  • #7 1748397
    zeberko
    Poziom 32  
    Parametry Alphardów nawet na stronie producenta są z kosmosu a pierwsze obliczenie paczki dla głośnika w WinISD jest zawsze o dużym litrażu.
    Więc te dwie rzeczy w połączeniu dają to co otrzymałeś, jak niedawno pisałem LW800 był chwalony do chwili kiedy STX nie zrobił reformy na swym podwórku; nowa seria niskotonowych, nowe niższe ich ceny i sprawa najważniejsza (zaraz po cenach) to w miarę realne parametry na stronie. Od tego momentu częściej jest wymieniany STX niż Alphard przy finalnym wyborze głośników do subów i niskotonowych w kolumnach trój drożnych, bo w dwu drożnych lepiej wyglądają Tesle arn150 lub arn188
    Oczywiście moje dywagacja są prowadzone pod kontem niskiej ceny głośników przy ich prawdziwych możliwościach, bo kiedy nie ogranicza nas kasiora to oczywiści wchodzimy na inny pozim dyskusji.
  • #8 1748414
    rafaelson
    Poziom 14  
    Dzięki za info. Nie mogę tylko nigdzie się dowiedzieć skąd są te firmy. Słyszałem , że Alphardy to daleki Wschód, a STX sądząc po oznaczeniach - czyżby ala Tonsil ??

Dodano po 4 [minuty]:

Ps; Mam ochotę spróbować tego GDN-22-120-4-SC bo wejdzie do budy tylko trochę otwór trzeba będzie powiększyć - czy 40 Litrów mu przypasi ?
  • #9 1748424
    zeberko
    Poziom 32  
    STX to polska firma, ma podobne oznaczenia co Tonsil i tylko tyle
    Alphredy to czysta chinszczyzna, kupujęc Chińskie produkty przyczyniamy się do zwiekszenia ceny benzyny, Chiny zaczeły strasznie konsumować surowce między innymi ropę ;) :D, to taki zzart

Dodano po 2 [minuty]:

Ja mam 35 litrów netto, więc pewnie i u ciebie trochę odejdzie (wzmocnienia, trafo, tunel, głośnik, elektronika, chłodzenie, przewody)
  • #10 1748453
    rafaelson
    Poziom 14  
    No ale określ ten bas - zadowolony jesteś ? Bo tak naprawdę to po kilku dniach fascynacji i dumy , kiedy ucho się przyzwyczai zaczynamy dostrzegać denerwujące niuanse - ile czasu go masz ??
  • #11 1748511
    zeberko
    Poziom 32  
    Różnie zależy od dnia ogólnie tak na 3+ ale pewnie wymagania wzrosły.
    W kinie wymiata czasem to Anioły klękajcie np. Gladiator, Das Boot, Powrót Króla, Piąty element
    W muzyce np Aero (chyba) 5.1 J.M.Jarre gdzie sygnał idzie z płyty DVD to czapki z głów ale tak sobie kombinuję jak by to zagrało na lepszym głośniku. Nawet w mp3 o dobrej jakości i z dobrego materiału dźwięk jest do przyjęcia tylko trzeba na kompie i korektorze trochę pokręcić by się to komponował z moimi monitorkami na ARN 150/03/8
    Tak już jest nie ma powrotu do gorszego tylko do przodu. Za to co zainwestowałem (finanse) to efekt jest pozytywny tylko, że naprawdę jest to kupa roboty by wszystko doprowadzić do końca tak by to grało i wyglądało.
    Zaczołem go październik 2004 ukończyłem na 100% w lutym 2005
  • #12 1749336
    rafaelson
    Poziom 14  
    Ja nie mam takiej cierpliwości. Zrobiłem ostatnio dwa kompletne suby (Jeden do domu, drugi do samochodu). Średni czas na budę ok. 2-3 dni po 6-8 godz. pracy. Polecam specjalny kocyk na obicie - efekt końcowy zniewala i naprawdę wydaje się, że to ze sklepu i odpada babranie w szpachli i wyrównywanie. Elektronikę mam w szafie - Kiedyś byłem pasjonatem lutówki, samych końcówek TDA7294 jest ze 3 szt. Chyba zacznę to sprzedawać... Tylko jeszcze trochę powalczyć z jakością tego basu trzeba.
  • #13 1749383
    zeberko
    Poziom 32  
    W między czasie było wiele innych spraw do załatwienia a czas jak by się kurczył.
    Do czasu związanego z projektem doliczam też czas na forum jaki poświęciłem na rozwiązanie problemów, które towarzyszą budowie aktywnego subwoofera
  • #14 1749510
    rafaelson
    Poziom 14  
    Dzięki ludziom takim jak Ty i ogromie informacji i porad praktycznych na tym forum możliwe jest czerpanie wiedzy, która kiedyś była nie do zdobycia, więc chwała wam za to, że bezinteresownie przyczyniacie się do tworzenia własnych projektów ludzi, którzy nie tak dawno zmuszeni byli właściwie tylko do metody prób i błędów, która jest dziś bardzo "nieekonomiczna" z różnych względów. Myślę, że projektowanie i budowa subów aktywnych to jedna z nielicznych dziedzin elektroniki (chyba dlatego, że występuje w niej element obróbki skrawaniem), która pozostała w miarę opłacalna dla wszystkich niespełnionych elektroników-dłubaczy do których zarówno ja, jak i wielu na tym forum kiedyś się zaliczało.
    To tak podsumowując. Dzięki ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z subwooferem LW800 po zmianie obudowy z 16 litrów na 40 litrów netto oraz wymianie głośnika z 4 Ω na 8 Ω. W pierwotnej konfiguracji przy 16 litrach i głośniku 4 Ω pojawiały się problemy z zabezpieczeniem nadprądowym w układzie TDA7294 zasilanym symetrycznie 44 V, co powodowało zakłócenia dźwięku. Po zmianie na większą obudowę i głośnik 8 Ω bas stał się „suchy” i mało dynamiczny, mimo szczelnej konstrukcji i poprawnego strojenia tunelu bas-refleks (4,7 cm x 12 cm) według symulacji w WinISD. Wskazywano, że optymalna objętość obudowy dla LW800 to 20-25 litrów w obudowie zamkniętej, a parametry producenta Alphard są często zawyżone, co utrudnia prawidłowe projektowanie. Proponowano rozważenie głośników STX (np. GDN22/120/4-SC) jako alternatywy, które mają bardziej wiarygodne parametry i są produkowane w Polsce, w przeciwieństwie do Alphardów pochodzących z Chin. Dyskutowano również o ograniczeniach końcówki mocy TDA7294 przy zasilaniu 44 V i obciążeniu 4 Ω, sugerując mostkowanie wzmacniaczy dla 8 Ω. Użytkownicy podkreślali, że strojenie subwoofera poniżej częstotliwości rezonansowej głośnika (Fs) może prowadzić do niekontrolowanego, buczenia basu, a lepsze efekty daje strojenie powyżej Fs. Wskazano, że budowa i optymalizacja aktywnego subwoofera wymaga czasu i cierpliwości, a efekty końcowe zależą od jakości zastosowanych komponentów i precyzji wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA