Autor napisał-
Cytat: Witam kolegów. Mam do zainstalowania kuchenkę elektryczną z zasilaniem 3-fazowym +N +PE,w domku mam instalację 4 przewodową- 3 fazy + N ,z wyczytanych postów wiem ,że mógłbym w kuchence zmostkować N z PE i podłączyć do zera mojej instalacji domowej
Pomieszanie z poplątaniem.
Cytat: Żeby zasilić kuchenkę muszę pociągnąć 8 metrów przewodu po piwnicy od puszki w której mam 3 fazy do kuchenki i zastanawiam czy może od puszki pociągnąć przewodem 5x2,5 mm
Żeby tak zrobić, potrzebna jest wiedza o obwodzie do którego chcesz się podłączyć- przekrój przewodu, wartość zabezpieczenia, a na koniec należy wykonać pomiar izolacji przewodów, ciągłości żył, oraz s.w.z
.
Cytat: Instalacja jest stara -do licznika który jest w domu dochodzą 4 przewody z linii napowietrznej,od licznika instalacja 4 przewodowa (3 FAZY +ZERO ) I 2 przewodowa 230 v ,żadnych dodatkowych uziemień
lukaszpol26 napisał-
Cytat: Opisana sytuacja mówi ze kolega ma albo TT albo TN-C.
Opisana sytuacja informuje nas o sieci TN.
Miwhoo napisał-
Cytat: Właśnie, albo TT albo TN-C. Na dwoje babka wróżyła..
Jak wyżej.
Autor napisał-
Cytat: przy nim pewnie uziemiony przewód zerowy a dalej 4-przewodowa linia napowietrzna
Pewne jest to, że nic nie wiesz na temat instalacji.
Podsumowanie tematu- autor napisał-
Cytat: to może żebym nie szukał i nie dzwonił powiecie czym się różni sieć TT OD TN-C albo jakiś link żeby można się było podszkolić
Wystarczy, opisywane niejednokrotnie na forum. Pkt. 8.1, 14, 16 -> kosz.