logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można bezpiecznie podłączyć kuchenkę Amica do instalacji 4-przewodowej?

janosz 14 Maj 2010 17:18 7706 12
  • #1 8075155
    janosz
    Poziom 11  
    Witam kolegów. Mam do zainstalowania kuchenkę elektryczną z zasilaniem 3-fazowym +N +PE,w domku mam instalację 4 przewodową- 3 fazy + N ,z wyczytanych postów wiem ,że mógłbym w kuchence zmostkować N z PE i podłączyć do zera mojej instalacji domowej.Martwi mnie jedna rzecz w tej kuchence,wszystkie elementy grzejne są na 230 V i pomimo,że cała moc (ok 10 kW ) jest rozdzielona na 3 fazy to suma prądów powrotnych z tych 3 faz i tak płyną przez tylko jeden przewód zerowy,obawiam się ,że właśnie ten przewód będzie przeciążony a ma być użyty jeszcze do ochrony. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś potwierdził moje obawy lub wyprowadził mnie z błędu. Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 8075224
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 196
    Nie ma obawy że przewód N będzie przeciążony bo najkrócej rzecz ujmując fazy są przesunięte względem siebie o 120 stopni i w danym momencie tylko przez jedną z faz będzie płynął maksymalny prąd. Spokojnie zmostkuj zaciski N i PE w kuchence i podłącz do nich przewód "zerowy" a fazy jak ci się podoba. Pamiętaj też żeby przewód zerowy był nieco dłuższy niż przewody fazowe. Jest to zabezpieczenie w przypadku gdybyś ty lub ktoś inny niechcący wyrwał( np. przy wysuwaniu ) przewód z kuchenki to przewód zerowy powinien wyrwać się jako ostatni.
    A tak na marginesie to na schemacie masz podany przekrój przewodu zasilającego(5x 1,5mm2). Ja daję do kuchenek zawsze 4 lub 5x 2,5mm2 zależnie od układu sieci i nigdy nie było żadnych problemów. W niektórych modelach kuchenek przewód 4mm2 nawet nie mieści się w listwie zaciskowej.
    pozdrawiam.
  • #3 8075504
    janosz
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź ,faktycznie w prądzie trójfazowym zmiennym istnieje przesunięcie fazowe,człowiek wie o tym ale do końca nie kojarzy jak dokładnie płyną prądy.W instrukcji wymagany jest przekrój przewodu 1,5 mm²,faktycznie lepiej zastosować 2,5 mm²,ale właśnie z przewodem wiąże się moje drugie pytanie.Żeby zasilić kuchenkę muszę pociągnąć 8 metrów przewodu po piwnicy od puszki w której mam 3 fazy do kuchenki i zastanawiam czy może od puszki pociągnąć przewodem 5x2,5 mm ² i w puszce podłączyć N i PE do zera a do kuchenki podłączyć osobno N i PE czy tak jak w pierwszej wersji od puszki przewód 4x 2,5 mm ² a w kuchence zewrzeć N i PE, mają te dwa podłączenia jakieś znaczenie ,może jestem trochę dociekliwy ale lubię sprawy znać do końca.Za następną podpowiedź z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #4 8075960
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Witam.

A jaka sieć jest w Twoim domu? TN-C, czy TT?
    Żeby czasem nie przyszło do głowy uziemiać do kaloryfera lub rury ;)
  • #5 8076066
    janosz
    Poziom 11  
    szukam po postach jaki typ jest mojej instalacji ale na szybko nie znajduję może szybciej będzie jak ją opisze .Instalacja jest stara -do licznika który jest w domu dochodzą 4 przewody z linii napowietrznej,od licznika instalacja 4 przewodowa (3 FAZY +ZERO ) I 2 przewodowa 230 v ,żadnych dodatkowych uziemień
  • #6 8076103
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Opisana sytuacja mówi ze kolega ma albo TT albo TN-C. Stawiał bym na ta drugą. Jeżeli Masz przewód PEN to masz TN-C. Moim zdaniem jeżeli to siec TN-C można podłączyć w puszce PE i N razem do PEN i dać od razu do kuchenki przewód 5 żyłowy.Pozdrawiam ŁP
  • #7 8076156
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Właśnie, albo TT albo TN-C. Na dwoje babka wróżyła... A po czym poznajecie, że to PEN albo N? Znakowania PEN nie wszyscy się trzymają, chociaż taki wymóg jest. A jak będzie niebieski, to 50% szans na trafienie poprawne... Zgadując w taki sposób można wbić się na minę, zwłaszcza przy próbie "kombinowania" gdy sieć będzie TT.

Proponuję odszukać umowę z ZE, tam będzie wszystko czarno na białym... i jeszcze drukowanymi literkami.

Jak już będzie wiadomo, jaka sieć, to będzie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi...
  • #8 8076610
    janosz
    Poziom 11  
    moje przyłącze ma już chyba ze 40 lat i gdy było podłączane to nie istniało jeszcze pojęcie PEN.Sieć jest prosta -transformator na słupach gdzieś w polu ,przy nim pewnie uziemiony przewód zerowy a dalej 4-przewodowa linia napowietrzna i moje przyłącze a przewody od linii do pierwszej skrzynki bezpiecznikowej na pewno nie mają żadnych kolorów, umowy z energetyką chyba szybko nie znajdę
  • #9 8076701
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    To zadzwoń do ZE i się dowiedz, jeśli jest to możliwe to zanim zadzwonisz spisz sobie numer stacji transformatorowej. Odpowiedź dostaniesz od razu.
  • #10 8076728
    janosz
    Poziom 11  
    to może żebym nie szukał i nie dzwonił powiecie czym się różni sieć TT OD TN-C albo jakiś link żeby można się było podszkolić
  • #11 8076757
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Kolego, sam tego nie stwierdzisz, nawet elektryk którego zaprosisz nie udzieli Tobie odpowiedzi. Tylko ZE albo umowa.
  • #12 8076813
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    A do tego czasu można zjeść coś na mieście lub upiec mięsiwo na ognisku. :D
  • #13 8076823
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Autor napisał-
    Cytat:
    Witam kolegów. Mam do zainstalowania kuchenkę elektryczną z zasilaniem 3-fazowym +N +PE,w domku mam instalację 4 przewodową- 3 fazy + N ,z wyczytanych postów wiem ,że mógłbym w kuchence zmostkować N z PE i podłączyć do zera mojej instalacji domowej

Pomieszanie z poplątaniem.
    Cytat:
    Żeby zasilić kuchenkę muszę pociągnąć 8 metrów przewodu po piwnicy od puszki w której mam 3 fazy do kuchenki i zastanawiam czy może od puszki pociągnąć przewodem 5x2,5 mm

Żeby tak zrobić, potrzebna jest wiedza o obwodzie do którego chcesz się podłączyć- przekrój przewodu, wartość zabezpieczenia, a na koniec należy wykonać pomiar izolacji przewodów, ciągłości żył, oraz s.w.z
    .
    Cytat:
    Instalacja jest stara -do licznika który jest w domu dochodzą 4 przewody z linii napowietrznej,od licznika instalacja 4 przewodowa (3 FAZY +ZERO ) I 2 przewodowa 230 v ,żadnych dodatkowych uziemień

lukaszpol26 napisał-
    Cytat:
    Opisana sytuacja mówi ze kolega ma albo TT albo TN-C.

Opisana sytuacja informuje nas o sieci TN.
    Miwhoo napisał-
    Cytat:
    Właśnie, albo TT albo TN-C. Na dwoje babka wróżyła..

Jak wyżej.

Autor napisał-
    Cytat:
    przy nim pewnie uziemiony przewód zerowy a dalej 4-przewodowa linia napowietrzna

Pewne jest to, że nic nie wiesz na temat instalacji.

Podsumowanie tematu- autor napisał-
    Cytat:
    to może żebym nie szukał i nie dzwonił powiecie czym się różni sieć TT OD TN-C albo jakiś link żeby można się było podszkolić

Wystarczy, opisywane niejednokrotnie na forum. Pkt. 8.1, 14, 16 -> kosz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia kuchenki elektrycznej Amica do instalacji 4-przewodowej (3 fazy + N) w kontekście bezpieczeństwa i zgodności z normami. Użytkownik obawiał się przeciążenia przewodu neutralnego (N), który miałby być zmostkowany z przewodem ochronnym (PE). Odpowiedzi wskazują, że w instalacji trójfazowej prądy są przesunięte fazowo, co minimalizuje ryzyko przeciążenia. Zaleca się zastosowanie przewodu o większym przekroju (2,5 mm² zamiast 1,5 mm²) oraz podłączenie N i PE w puszce do przewodu PEN, jeśli instalacja jest typu TN-C. Użytkownik został również zachęcony do skontaktowania się z zakładem energetycznym w celu potwierdzenia typu sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA