logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kuchnię Amica bez przewodu PE? Czy to bezpieczne?

matirati666 25 Paź 2011 18:23 5942 10
  • #1 10064907
    matirati666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Nie wiem czy w dobry dział to dałem ale jak się kopsnąłem to przepraszam. Mam już od 11 lat kuchnię elektryczną z ceramiką u góry i ostatnio ją wysuwałem żeby spasować nowy piekarnik do zabudowy i byłem zmuszony odpiąć przewody elektryczne. Z czystej ciekawości zapytam jak to może działać bez podpiętego przewodu PE pod właściwe miejsce? Czyżbym nie miał PE w domu w ogole? Kolejność podłączenia była nastepująca: 1. brąz 2. żółto-zielony 3. czarny 4. niebieski

• Pomocny post
    #2 10064944
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Przewód PE nie jest potrzebny do działania kuchenki,ale jest niezbędny ,jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowników.Jeśli nie znasz się na tym, to poproś znajomego elektryka ,by sprawdził czy i jakie masz zabezpieczenie przed porażeniem prądem elektrycznym w mieszkaniu,oraz czy jest to zrealizowane na kuchence.
  • #3 10065155
    matirati666
    Poziom 11  
    To jak to w takim razie wyjaśnić ten żółto zielony na pozycji nr 2 na zacisku z tyłu kuchenki. Według blaszki ochronny ma swoje miejsce i raczej kolory nie są z tego co wiem dla dekoracji tylko należy zachować kolejność w określonym celu. Podłączali mi ją panowie z ENERGI stąd pytam czy zastosowali jakiś myk ciągnąc przewód z puchy czy jak:)
  • #5 10065553
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Nie wczytałem się dokładnie w pierwszy wpis.A którą wersję podpięcia u ciebie zrealizowano?
  • #6 10066385
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Z opisu wynika, że:
    - albo ktoś poskąpił na przewodzie do podłączenia kuchenki, bo opisany przewód pasuje do zasilania urządzenia z 2 faz + N + PE
    - albo masz starą instalację bez PE, a przewód trafił się akurat "żo" L1L2 + N + PE , a nie L1L2L3+N.
  • #7 10066834
    matirati666
    Poziom 11  
    Tzn tak kuchnia wiem że na siłę była podpinana bo w skrzynce wyłączałem zawsze wykręcając bezpieczniki 3x16A. Tylko tak z ciekawości i w gwoli ścisłości chciałem się upewnić i dla własnego świętego spokoju wyjaśnić kwestię kolorów. Bo z mojej słabej ale jakiejś tam wiedzy kolor do zera ochronnego lub roboczego nie może być od tak sobie nagle wpięty dla własnego widzi misie do fazy albo zamieniony.
  • Pomocny post
    #8 10067218
    MACIEJ20
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    matirati666 napisał:
    Witam

Nie wiem czy w dobry dział to dałem ale jak się kopsnąłem to przepraszam. Mam już od 11 lat kuchnię elektryczną z ceramiką u góry i ostatnio ją wysuwałem żeby spasować nowy piekarnik do zabudowy i byłem zmuszony odpiąć przewody elektryczne. Z czystej ciekawości zapytam jak to może działać bez podpiętego przewodu PE pod właściwe miejsce? Czyżbym nie miał PE w domu w ogole? Kolejność podłączenia była nastepująca: 1. brąz 2. żółto-zielony 3. czarny 4. niebieski

Według twojego opisu i schematu masz (moim zdaniem) :
    1.brąż - faza L1
    2.żółto zielony -faza L2
    3.czarny -faza L3
    4.niebieski -neutralny
  • #9 10067540
    matirati666
    Poziom 11  
    No tak też myślałem że może być tylko strasznie mylące i bijące po oczach przyjęcie koloru ochronnego do fazy
  • #10 10074746
    kenyr
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    No to nieźli fachowcy Ci to podłączali. Może byli tani ale na zdrowiu i życiu Twoim i Twojej rodziny raczej im nie zależało. Popraw to sam lub poproś kogoś innego o pomoc, bo poprawa będzie zależała od tego jakiego typu masz instalację w domu.
  • #11 10074795
    matirati666
    Poziom 11  
    Już mam nową kuchnię pod to podpiętą. Przewód ochronny owinięty szarą taśmą żeby nie myliło się. I faktycznie sprawdzone miernikiem faza była na wszystkich 3 kablach i przewód ochronny to przewód ochronny :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia kuchenki elektrycznej Amica bez przewodu ochronnego PE, zastanawiając się nad bezpieczeństwem takiego rozwiązania. Odpowiedzi wskazują, że przewód PE jest kluczowy dla bezpieczeństwa, mimo że kuchenka może działać bez niego. Użytkownik zauważył, że kolor przewodu żółto-zielonego, który powinien być przewodem ochronnym, został podłączony do fazy, co budziło wątpliwości co do poprawności instalacji. W końcu użytkownik poprawił podłączenie, upewniając się, że przewód ochronny jest właściwie oznaczony i sprawdzony miernikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA