logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrono do pomiaru prędkości pocisku - sprawdzenie schematu

hindoos 15 Maj 2010 13:04 1627 4
REKLAMA
  • #1 8077991
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 670
    Witam, w sieci znajduje się trochę schematów urządzeń do pomiaru prędkości wylotowej pocisku, są też domowe metody (wyzwalanie błysku aparatu i analiza zdjęcia z linijką w tle), jednak ja postanowiłem złożyć coś własnego.
    W teorii działa to tak:

Atmega8 taktowana na 8Mhz czeka sobie na przerwanie od układu rozpoczynającego liczenie. W momencie przerwania odpala 16-bitowy Timer i liczy. Drugie przerwanie z drugiego wejścia kończy liczenie, następuje przeliczenie wartości licznika na prędkość. Przerwania są generowane za pomocą bariery podczerwieni na fotodiodzie IR i odpowiedniej diodzie nadawczej IR. Wynik jest wyświetlany na LCD. Dodatkowe funkcje są już kwestią programu i o nie będę pytał w dziale o mikrokontrolerach, ale chciałbym się dowiedzieć, czy schemat jest poprawny (załącznik).

Pojawia się jeszcze pytanie o sposób zadziałania bariery IR, czy w ogóle zostanie uruchomiona? Jakie powinny być wartości rezystorów, czy potrzebny będzie jeszcze jakiś wzmacniacz, komparator? Nie mam pomysłu co pojawi się na wyjściu z fotodiody (i ostatecznie, na porcie uC), a to dość krytyczny element działania całego układu, dlatego prosiłbym o jakąś pomoc w tej dziedzinie.

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź!
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 8079118
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    hindoos napisał:
    Nie mam pomysłu co pojawi się na wyjściu z fotodiody (i ostatecznie, na porcie uC), a to dość krytyczny element działania całego układu,
    I pytając myślisz, że ktoś z czytających twoje słowa strzelał obok diody/fotodiody i sprawdzał (np. na oscyloskopie z pamięcią) , co tam z fotodiody wychodzi, gotowca z pewnością nie dostaniesz. Spróbuj jakoś ten ,,przelot'' pocisku zasymulować fizycznie, raczej wzmacniacz do impulsu z diody będzie konieczny, może jakiś układ wydłużający ten impuls a dokładniej dwa takie układy do impulsów start/stop.
  • REKLAMA
  • #3 8079249
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Po pierwsze, znając przybliżony zakres mierzonej wielkości i rozmiary pocisku, oblicz sobie ile czasu spędzi pocisk w polu widzenia danej bariery i do tego dobierz odpowiednio szybki układ fotoelektryczny.

Po drugie policz czy procesor będzie odpowiednio szybki do dokładnego pomiaru czasu przy założonej dokładności pomiaru. Zastanów się czy nie trzeba będzie zrobić układu z dodatkowym licznikiem zliczającym impulsy wysokiej częstotliwości sterowanym tymi fotobarierami a procesor zająć tylko obliczeniami. (Licznika nie trzeba odczytywać równolegle, wystarczy taktować go procesorem od momentu zatrzymania aż do przepełnienia i odjąć wysłaną ilość impulsów od pojemności licznika)

Po trzecie zastanów się nad samą konstrukcją barier, bo muszą one jednocześnie zarejestrować przelot pocisku a po drugie wytrzymać ewentualną falę ciśnieniową w momencie opuszczania lufy przez pocisk (jeżeli to broń palna).
  • REKLAMA
  • #4 8079818
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 670
    @cirrostrato
    Nie liczę na gotowca, to, że piszę w dziale Początkujący Piaskownica nie znaczy, że kompletnie olałem temat, nagryzdałem schemat i przychodzę na forum licząc, że "jakiś frajer zrobi to za mnie". Całą sprawę przeanalizowałem i nie znalazłem w internecie odpowiedzi na wszystkie moje pytania, nie znam nikogo na tyle dobrego w elektronice, żeby mógł sprawdzić mój schemat.

Zadając pytanie oczekiwałem raczej odpowiedzi - zasłonięta fotodioda spowoduje spadek napięcia do poziomu x woltów, co wystarczy, żeby mikrokontroler zinterpretował to jako logiczny poziom zero (to moja hipoteza i byłoby miło, gdyby ktoś obeznany w temacie ją potwierdził lub obalił i przedstawił prawidłową). Zasadnicze pytanie brzmi, czy spada napięcie, czy natężenie? Zastosowana fotodioda toAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ta, nie wiem co oznacza "prąd jasny", "prąd ciemny" (chodzi o prąd płynący przy odsłoniętej i zasłoniętej diodzie?).

@paweł Es.
    Średnica pocisku: 6mm. Prędkość maksymalna pocisku: 200m/s. Dla szczeliny 1mm czas całkowitego zakrycia wynosi 30us. Dokładność będzie wystarczająca (dla odcinka pomiarowego 10cm błąd wynosi około 1%).

Co do wytrzymałości, chodzi o broń pneumatyczną (wiatrówki i ASG), na pewno nie zaszkodzą czujnikom (chyba, że pocisk w nie trafi ;) ).

Najbardziej w tym momencie interesuje mnie jaki prąd dać fotodiodzie i diodzie nadawczej - stosować tutaj takie wartości jak dla LEDów czyli prąd 20-50mA ? Czy więcej, mniej?
  • #5 8080433
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nawet dokładność źle wyliczyłeś.
    Regulamin - p.14 i p.16.
REKLAMA