logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oglądać Videostrada TP na komputerze przez VLC i multicast?

piterus99 16 Maj 2010 23:59 2452 2
REKLAMA
  • #1 8084778
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Temat w celach naukowych, za dużo wolnego czasu to nie mam, ale uwielbiam kombinować.

Na początku zaznaczę, że proszę nie sugerować wrzucania karty TV do komputera i spięcia tego ze sobą - w tym momencie tak jest zrobione, działa, jest nieco uciążliwe, ale idzie oglądać.

Sprawa wygląda w ten sposób - livebox, dekoder videostrady, komputer. Wpinamy komputer do ŻÓŁTEGO portu ethernet, przeznaczonego dla dekodera, i w teorii możemy przez VLC podłączać się do multicastów i oglądać kanały TV. Sugerowałem się stroną(tłumaczenie z francuskiego bodajże), doszedłem do tego, że w Polsce adresy multicastów i po kilkugodzinnej batalii także i port(5500 zamiast 8208) - wyszpiegowane snifferem i podpiętym dekoderem do komputera zamiast do lb. Uzyskałem kilka IPków multicastów też, ale..dalej ciemno. Ściągnąłem drugi proponowany program, podmieniłem w playliście IP na jakieś uzyskane i też cisza, ale w trakcie zmiany IP na interfejsie sieciowym na jakieś wysniffowane, prawdopodobnie należące do dekodera pojawił się obraz kanału orange ekstraliga, czy cokolwiek to tam było. Obraz był niewyraźny, jednak chciałem spróbować z innymi kanałami. Wyłączyłem program, dodałem kolejny do playlisty, odpaliłem i już nic nie chciało działać. Przywracałem playliste do starszych wersji, jeszcze raz przestawiałem IP na interfejsie sieciowym i niestety bez rezultatu.

Co jeszcze zaobserwowałem - po każdych kombinacjach dekoder ma problem z uzyskaniem obrazu. Trzeba go resetnąć raz, a czasem i dwa, żeby załapał strumień.

Głupotą z mojej strony było niezapisanie transmisji jak to już leciało - miałem nieodparte wrażenie, że ta cała paka danych leciała z IP 10.1.1.1 albo czegoś w ten deseń(cała ta videostrada pracuje na klasie 10.x.y.z, nie mam pojęcia na jakiej masce, nie mam pojęcia jak to jest wszystko porobione)

Dużo było pakietów, o których commView mówił, że to snmp typu command. Kilka, kilkanaście w ciągu minuty.

Niepokoi mnie jednak fakt, że dekoder padał(w sumie tak ze 3 razy mi padł).

Nie realizowałem jednego kroku - wpięcie się z hubem/switchem pomiędzy STB a LB, poczynię to oczywiście niedługo, ale mam kilka pytań:

a) skoro to multicast, to raczej mogę użyć switcha? Nie mam teraz dostępu do huba, i pewnie nie będę miał, a sposoby zatruwania jego tablicy ARP są mi obce.
    b) czy Windows7 ma tutaj swój udział? Bardzo rzuca mi się tu w oczy moment zmiany IP na interfejsie(firewalle oczywiście powyłączane) oraz fakt, że niekiedy licznik przesłanych Bajtów albo Pakietów stoi mimo, że w commview widzę przelatujące na wszystkie strony pakiety - ale stoi tylko wtedy, gdy jest problem z IP.
    c) Spięcie żółtego portu z czerwonym "przerzuci" mi pakiety multicast na interfejs bezprzewodowy? Z tego co zaobserwowałem, ruch był na poziomie 3.3mbps, stąd też te 300kB/s dla WiFi to żaden wyczyn.

Nie mam niestety dostępu w tym momencie do tego dekodera(z jednego strony dobrze, bo chyba bym nie zasnął tylko kombinował, a z drugiej źle, bo mnie to męczy), ale postram się umożliwiać to sobie najczęściej jak się da(byle przed sesją..)

Aha, i tak na deser:
    Raz dekoder wypluł, że nie może połączyć się do 10.25.1.7 albo 10.1.25.7, tudzież podobny adres po http, portu specyficznego nie było, domyślam się, że tam jakieś info o update'ach sieci, po wklepaniu tego adresu do przeglądarki nic ciekawego się nie działo(w sumie mnie to nie dziwi, pewnie byłem w podsieci odległej o 100km)

Dzięki za przeczytanie i pozdrawiam, PG]Link[/url]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8088856
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Nie mam Internetu z TP, ale ciekawy jestem wyników jakie przyniesie sniffowanie. Osobiście czasami używam Wireshark:)

1) Switch powinien przekazywać ruch multicast. Jednak możliwe że jakieś kluczowe dane idą jako normalne pakiety, wtedy ich nie wychwycisz.
    2) Wg. mnie najlepiej użyć linuxa na komputerze z 2 kartami sieciowymi, jeśli oczywiście masz. Można je spiąć w most, dzięki czemu komputer będzie działał jak switch. Spodziewam się że zmiana IP może mieć znaczenie. TTL też jest zmieniane, być może to jest też sprawdzane przez modem.
  • #3 8088865
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Dostępu do komputera z dwoma sieciówkami nie mam, linux to nie powinien być większy problem(BTW: Tanie chińskie sieciówki na usb są wykrywane przez Lin?) aczkolwiek, robiłem tak na win:
    Spięcie portów w LB ze sobą(idiotyczne? może, nie wiem, co szkodzi spróbować) - uzyskałem dzięki temu ten cały ruch multicast także po wifi - przynajmniej tak commview pokazywał. Następnie spięcie interfejsu przewodowego(kabelkiem do videostrady) i bezprzewodowego mostkiem - tutaj trzeba przyznać jeden adres IP, specjalnie się nie dziwie, ale to też źródło potencjalnych problemów.
    Videostrada mi oznajmiła, że Usługa jest niedostępna, i moge sobie pooglądać conajwyżej TV, która też nie działała(zmiana kanałów wywoływała jakiś ruch na interfejsach, taki sam jak przepięcie się bez mostka do videostrady).
    Ale możliwe, że nie uzyskałem obrazu dlatego, że ta nieszczęsna wideostrada glupieje jak jej ktoś żongluje urządzeniami i się po prostu zawiesza.

Trza złapać co leci podczas wstawaniu po resecie - urządzenie dosyć sporo komunikuje się z siecią - być może zasysa adresy wszystkich programów, co byłoby niezłym ułatwieniem

Switch mi TTL nie ruszy, TTL zmieniają jedynie routery i inne urządzenia pracujące w warstwie 3 OSI. Kurde, hub byłby tu nieoceniony.
    Ustawienie dwóch tych samych MACów na różnych portach spowoduje ogólny crash, czy też umożliwi mi otrzymanie pakietów przeznaczonych dla innego urządzenia?
REKLAMA