logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS503 - naprawa spalonej płytki sterującej i tranzystorów 2N3055

ziko234 17 Maj 2010 22:10 3699 10
REKLAMA
  • #1 8088239
    ziko234
    Poziom 17  
    Ocena: 102
    Witam
    Postanowiłem naprawić wzmacniacz unitry WS503. Zaczęło się od tego że wywaliło bezpiecznik i ktoś wstawił w jego miejsce druta... No i zaczęło się. Została spalona płytka sterująca od jednego kanału (zdjęcie), obydwie płytki te jak ja to nazywam podstawy do płytek sterujących (zdjęcie) i jeden tranzystor z czterech. Siedzą tu (wiem że nie właściwe do tego zbytnio) 2N3055. Wizualnie druga płytka jest nie popalona i sprawdziłem tranzystory na niej i też nie ma zwarć.
    Działania które podjąłem:
    Wymieniłem rezystory w podstawce płytki i bezpieczniki.
    Kupiłem już wszystkie elementy do drugiej płytki i będę ją trawił i lutował.
    Po próbie podłączenia na jednej płytce nie ma żadnego napięcia na wyjściu ale nie wywala bezpieczników. Ale grzeje się na płytce tranzystor T108. Sprawdziłem napięcia na tranzystorach i są chyba ok. w jednym na obudowie 48V a na drugim pod spodem na jednej nóżce jakieś 43V. Cały czas mowa o jednym kanale.
    Teoretycznie powinien grac już jeden kanał czy to dopiero gra jak już jest druga płytka?
    Rezystory w "podstawkach" wyglądały tak samo przy jednej płytce jak i drugiej.
    Proszę o pomoc co mam dalej robić. Może ktoś się spotkał już z taką sytuacją?
    Unitra WS503 - naprawa spalonej płytki sterującej i tranzystorów 2N3055 Unitra WS503 - naprawa spalonej płytki sterującej i tranzystorów 2N3055
  • REKLAMA
  • #2 8089519
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    Jedna płytka z drugą niema nic wspólnego.
  • REKLAMA
  • #4 8089905
    benek161
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Ojoj, patrząc po stanie płytki to praktycznie wszystko może być... Tak jak gadaliśmy na PW lepiej wytraw nowe płytki, a 2N3055 wymień
  • #5 8090177
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    ziko234 napisał:
    To co jeszcze może być spalone jak nie działa nawet jeden kanał?
    A masz miernik i umiejętności się nim posługiwania? Jak tak to skorzystaj.
    Cytat:
    Wymieniłem rezystory w podstawce płytki i bezpieczniki.
    Skoro to się uszkodziło, to musiał jeszcze polecieć jakiś tranzystor sterujący.

Płytki niema sensu nowej trawić, ta z zdjęcia jest tylko okopcona a nie spalona.
  • REKLAMA
  • #6 8090460
    ziko234
    Poziom 17  
    a gdzie znajdują się tranzystory sterujące? nie na płytkach? bo na płytce to poszły tranzystory z dymem( tej spalonej). A trawię nową bo nie da sie zbytnio z tego ... zbytnio wylutowywać elementów nie uszkadzając ścieżek.
  • REKLAMA
  • #7 8090555
    VoltAmper
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 39
    Jak to się nie da??? Potrzeba jedynie trochę wprawy noi (co jest wskazane zawsze i wszędzie) zdrowy rozsądek-nie grzać miejsc lutowanych do czasu aż zaczną odłazić ścieżki. Potrafisz sprawdzić półprzewodniki?, Przemierzenie wszystkich półprzewodników w tej konstrukcji zajmie co najwyżej kilkanaście minut. Upewnij się, że są one OK, mając na uwadze, że element może być uszkodzony pomimo, że nie nosi wyraźnych śladów okopcenia czy innych. Dopiero później jak będziesz miał tę pewność wlutuj nowe elementy, włączaj do prądu i mierz napięcia-jeśli oczywiście wzmacniacz nie ożyje
    Pozdrawiam
  • #8 8090716
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Piszesz w dziale serwisowym i pytasz gdzie znajdują się tranzystory sterujące? Kolega wyżej ma rację, parę minut i wszystko z pomiarów wyniknie. Masz tam parę tranzystorów na krzyż i od nich zacznij porządne pomiary!
  • #9 8102585
    ziko234
    Poziom 17  
    marian1981.02 napisał:
    Piszesz w dziale serwisowym i pytasz gdzie znajdują się tranzystory sterujące? Kolega wyżej ma rację, parę minut i wszystko z pomiarów wyniknie. Masz tam parę tranzystorów na krzyż i od nich zacznij porządne pomiary!

No to tak:
    Zrobiłem całą płytkę od początku. Czyli tranzystory sterujące są dobre bo znajdują się na płytce..
    Niestety efekt marny a mianowicie po włączeniu na wyjściu bez podłączenia głośnika jeszcze jest parę mV a jak się podłączy głośnik to juz 0... wymieniłem rezystory na podstawce i nie wiem co mam jeszcze robić żeby wyreanimować choć jeden kanał... Już nie mam pomysłów co jeszcze mogło paść.
    zdjęcia płytki
    Unitra WS503 - naprawa spalonej płytki sterującej i tranzystorów 2N3055 Unitra WS503 - naprawa spalonej płytki sterującej i tranzystorów 2N3055
  • #10 8102607
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A w czym Ci przeszkadza parę mili volt na wyjściu? Przecież jest jakaś tolerancja, jeśli są to mV a nie V to OK. Po za tym działa?
  • #11 8102613
    ziko234
    Poziom 17  
    działa tzn? podłanczam sygnał na wejście i ciiisza nagrzewają się troszkę tranzystory na . Jak są 4 gniazda wyjściowe to na pierwszych dwóch górnych ok 30mV a na dolnych 190mV. Podłączam płośnik i nie słychać nawet najmniejszego szumu/trzasku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął próbę naprawy wzmacniacza Unitra WS503, który uległ uszkodzeniu po wymianie bezpiecznika na drut. Spaleniu uległa płytka sterująca jednego kanału oraz tranzystor 2N3055. Po wymianie rezystorów i bezpieczników, użytkownik stwierdził brak napięcia na wyjściu, mimo że tranzystor T108 się nagrzewał. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić tranzystory sterujące oraz przeprowadzić dokładne pomiary. Po wykonaniu nowej płytki, użytkownik zauważył, że na wyjściu wzmacniacza pojawia się kilka miliwoltów, ale po podłączeniu głośnika nie słychać dźwięku. Dyskusja koncentruje się na diagnostyce uszkodzeń oraz wymianie komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA