logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 190 2.0E + LPG - jakie zabezpieczenie odcięcia paliwa wybrać?

scat 23 Sie 2004 18:56 3279 7
REKLAMA
  • #1 809765
    scat
    Poziom 2  
    Witam!!!

Niedawno kupiłem sobie Mercedesa 190 2.0E i zamontowałem do niego instalacje gazową a teraz sie zastanawiam nad jakims oryginalnym zabezpieczeniem w stylu odciecie paliwa lub cos w tym stylu! Czy ktoś mi może doradzić jakiś przykład!

Pamietajcie tam jest bak na paliwo + butla na gaz!

Z góry wielkie dzieki!
  • REKLAMA
  • #2 809841
    pelek
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    najlepiej odetnij zapłon.blokowany będzie i gaz i benzyna.najprościej przy cewce wys. napięcia. można także rozłączyć rozrusznik .kabel fioletowy lub fioletowo-biały przy skrzynce bezpieczników
  • REKLAMA
  • #3 809847
    pelek
    Poziom 20  
    najlepiej odetnij zapłon.blokowany będzie i gaz i benzyna.najprościej przy cewce wys. napięcia. można także rozłączyć rozrusznik .kabel fioletowy lub fioletowo-biały przy skrzynce bezpieczników
  • REKLAMA
  • #4 809911
    scat
    Poziom 2  
    A czy moge do tego celu wykorzystać np. układ Terminator? czy tez poszukac jakiegos innego?

Dzieki za podpowiedz!!!
  • REKLAMA
  • #5 810904
    staspolo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam... co do odcięcia zapłonu nie jestem pewnien a w szczególności przy instalacji gazowej. Wiadomo że podczas "krecenia" rozrusznikiem doprowadzimy do zalania w przypadku benzyny; i do ... w przypadku gazu - nie wiem jakie mogą być skutki gdy włączymy zapłon.

A wypróbować czy działa musimy, tak czy innaczyej

ja bym proponował odciąć zasilanie przełączika w którym wybiera się "gaz - bezyna". wtedy odcina elektrozawór paliwa i elektrozawór gazu.
  • #6 811054
    dyziogd
    Poziom 12  
    Witam.
    Radzę Ci kolego założyć sobie jednak autoalarm,dlaczego?
    dlatego że jeśli już dojdzie do włamania to każdy wyłącznik(alarm też)mając chwile czasu i pojęcie na ten temat można obejść,alarm ma tą cechę że wyje i złodziej nie ma komfortu pracy.
    Znam taki przypadek : kolega miał odcięcia w autku,pewnej w nocy auto odjechało po cichu z pod domu na sznurku-2ulice dalej i tam sobie włączyli radio (w swoim samochodzie)światła awaryjne,zachowywali się dość głośno-sąsiad na spacerze z psem ich widział ale myślał że to właściciel z kolegami coś naprawia,zwykła awaria na drodze.
    Wniosek:gdyby miał alarm to by mieli o wiele więcej roboty,a prawdopodobnie nie doszło by do tego.
    Pozdrawiam.
  • #7 812146
    pelek
    Poziom 20  
    POPIERAM DYZIOGD - NAJLEPSZY AUTOALARM.CO DO BLOKADY ZAPŁONU NIE JEST MOŻLIWY WYBUCH GAZU.INSTALACJA GAZOWA W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW JEST ZASILANA ...Z PLUSA Z CEWKI WYS.NAP. TRZEBA ODCIĄĆ JEDNO I DRUGIE WTEDY NAWET ZAWORY NIE OTWORZĄ SIĘ I NIE PUSZCZĄ GAZU
  • #8 894317
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Od przełącznika benzyna-gaz biegnie przewod zasilajacy elektrozawory. Zrob na nim przelacznik i bedzie ok

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej zabezpieczenia odcięcia paliwa w Mercedesie 190 2.0E z instalacją LPG zaproponowano kilka rozwiązań. Najczęściej rekomendowane jest odcięcie zapłonu, co blokuje zarówno zasilanie benzyną, jak i gazem, najprościej realizowane przy cewce wysokiego napięcia lub poprzez rozłączenie rozrusznika (kabel fioletowy lub fioletowo-biały przy skrzynce bezpieczników). Alternatywnie sugerowano odcięcie zasilania przełącznika wyboru paliwa (benzyna-gaz), co powoduje odcięcie elektrozaworów paliwa i gazu. Podkreślono, że instalacja gazowa jest zwykle zasilana z plusa cewki wysokiego napięcia, więc odcięcie tego obwodu skutecznie blokuje dopływ gazu. Wskazano również na zalety stosowania autoalarmu jako dodatkowego zabezpieczenia przeciwkradzieżowego, który utrudnia nieautoryzowane uruchomienie pojazdu. Pojawiła się także sugestia wykorzystania układu Terminator do odcięcia paliwa, jednak brak jednoznacznej opinii na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA