logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt bojlera na C.O i kolektor słoneczny. Opinia.

pokemonjynx 21 Maj 2010 20:57 13235 5
REKLAMA
  • #1 8103407
    pokemonjynx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    chce zbudować bojler z stali nierdzewnej (2 beczki po piwie ok.100l) chce w nim zrobić 2 wężownice jedną zbudowana z rury nierdzewnej 50mm średnicy która będzie podłączona do kotła c.o a druga z rurki miedzianej 15mm do kolektora słonecznego.I teraz pytanie czy jeden kolektor wystarczy??i jak to będzie grzać ta wodę???pozdro.(niebieskie podłączenie do kotła c.o,czerwone do kolektora słonecznego tylko to będzie spirala a nie umie jej narysować)

• REKLAMA
  • #2 8103561
    lukas1121
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    odradzam beczki po piwie... mają za cienkie ścianki. Zresztą kupne boilery w większości też dziury w tym czymś zaczną ci się robić po 2latach max. Ja mam zrobiony z 5mm rury o promieniu 30cm z obu stron zakończona deklami od zbiorników ciśnieniowych z wagonów kolejowych. Wężownica to... no właśnie jak to narysować...
    oto moja konstrukca. tyle że ja nie mam grzania z kolektora. ale taka wężownica jak moja nagrzewa wodę o wiele lepiej niż fabryczne zbiorniki.
  • REKLAMA
  • #3 8103695
    pokemonjynx
    Poziom 11  
    kolega robi takie bojlery od roku i reklamacji nie miał.i u niego taki bojler kosztuje 800zł.Wężownica u ciebie oki tylko gdzieś czytałem że grzeje ona tylko na dole bojlera i dlatego u mnie bedzie podwójna a na gorze tylko jest pobierane 5% energii wiec bardziej by sie opłacało założyć wężownice na dole i na srodku bojlera i myśle że im więcej rur na dole tym lepiej może 3 zrobie. co do solara to mi się spodobało to i chce wykorzystać energie z słońca.
  • REKLAMA
  • #4 8876660
    konrad123456
    Poziom 15  
    Ocena: 248
    Też odradzam zrobienia z beczek po piwie . Na złomie jest pełno takich bojlerów wystarczy przerobić :) Tu jest podłączenie pieca c.o i kolektora Projekt bojlera na C.O i kolektor słoneczny. Opinia. Niebieska szczała oznacza wlot zimnej wody, a czerwona wylot ciepłej :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 11589336
    jjaruss
    Poziom 2  
    Beczka po piwie może być tylko zrób bolier pionowy kwasówka wytrzyma do centralnego
    też może być wężownica z miedzi ja tak mam
  • #6 11591900
    jjaruss
    Poziom 2  
    Nie napisałem że beczka została przecięta na szwie z blachy kwasówki 1,5 mm zwinięta rura na walcach i wspawana w beczkę do środka dwie wężownice z rurki miedzianej 15 miękkiej
    po około 10metrów zwinięte na butli tlenowej zamontowane w dole boliera całość pionowo
    ustawiona w kotłowni zabudowana wełną prasowaną 5 styropianem 2 i płytą gipsową
    Dodatkowo potrójna grzałka elektryczna sterowanie zegar 7 dobowy zwykły regulator od starego boliera i stycznik. Mam dobrze bo żona ma brata ciotecznego co robi w kwasówce.
    Pozdrawiam
REKLAMA