logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić antenę CB po skróceniu zwoju cewki?

johny4578 24 Maj 2010 18:41 4383 9
REKLAMA
  • #1 8113064
    johny4578
    Poziom 9  
    Tak wygląda antena

Witam. Problem polega na tym ze jakieś parę dni temu dostałem zepsutą antenę z myślą ze poradzę sobie z jej naprawą. Rozkręciłem ją i był odlutowany drucik miedziany, więc zalutowałem go, ale przy tym popełniłem chyba bład bo odkręciłem pół albo jeden zwój z cewki i troche go przyciałem bo był za krótki. Antena miała zasięg jakieś 20-30 metrów. Teraz moje pytanie czy musze nawinąć drut na cewke jescze raz, czy może da sie to jakoś skontrować przy regulacji długości bata. Prosze o pomoc. Przejrzałem forum i podobnych tematów jest mnóstwo, ale zaden nie trafia w sedno problemu, a ja poprostu tego nie ogarniam.
  • REKLAMA
  • #2 8113277
    jacokre
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    johny4578 napisał:
    "... przyciałem bo był za krótki ... "

Możesz opisać to jaśniej ?

Generalnie to trzeba było poprostu podlutować koniec cewki i po problemie.

Co do regulacji długości bata to może być problem.

Poza tym: dopasowanie anteny nie mierzymy w metrach - odległość, tylko należy zmierzyć WFS (SWR).
  • REKLAMA
  • #3 8113295
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    ile przyciełeś? ta cewka jest dopasowana do długości promiennika,,,
  • Pomocny post
    #4 8113309
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Witam, jeżeli antena ma zasięg 20-30 metrów to zobacz czy kabel nie jest uszkodzony oraz poprawność lutowania styków. I podstawowa sprawa, jaki jest WFS ?
  • REKLAMA
  • #5 8113634
    johny4578
    Poziom 9  
    nie mierzyłem SWR, i jeszcze zobaczyłem ze przy podstawie na wysokości magnesu masa miała słaby styk. A jeżeli chodzi o odwinięcie i przycięcie, to wyglądało tak że odwinąłem chyba jeden zwój bo nie sięgał do nasady promiennika i przyciąłem jakieś 2mm żeby usunąć luta. Myślicie ze te pare mm może bardzo pogorszyć odbiór?
  • Pomocny post
    #6 8113894
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    Antena "wyszła" z rezonansu, 1 zwój to w wypadku tej anteny brak na bacie ok 10cm by ją zestroić.
  • Pomocny post
    #7 8114326
    SQ4O
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    johny4578 - nie jest powiedziane, ze tego nie zestroisz poprawnie ... pytanie brzmi --- gdzie wystąpi rezonans :D

Jeżeli na podstawowej 40-ce nie będzie szans by to zestroić to pomierz dobrze średnicę drutu i nawiń cewkę od nowa :)
  • #8 8116695
    johny4578
    Poziom 9  
    dobra to dzieki wszystkim za podpowiedzi. Narawdę sie przydały.

Dodano po 7 [minuty]:

A jeszcze mam takie krótkie pytanko. Jeżeli bym kupił nową cewke, bo ta juz jest w rozsypce bo plastikowy gwint jest zjechany i jeżeli chciałbym nawinąć na nową drut o tej samej grubości to muszę patrzeć na ilość zwoi czy na długość, biorąc pod uwagę to ze dokupiona cewka może mieć inna średnice.
  • REKLAMA
  • #9 8116945
    SQ4O
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    "johny4578" - powiem tak ... średnica karkasu (izolatora) ma tu sporo do gadania ... najlepiej poszukaj cewki od jakiejś podobnej anteny LEMM'a. Kojarzy mi się, że cewkę od takiego "serdelka" powinienem mieć gdzieś w garażu ;)
  • #10 8117388
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Powiem wprost - niech ten ktoś kupi sobie nową antenę :!: Już na pierwszy rzut oka widać że cewka ma za mało zwoi jak do tej długości promiennika, gwint promiennika i uchwyt w miejscu styku jest pomalowany i z tym zasięgiem na 20-30 m coś ściemniasz bo wkładając śruboktręt :D do gniazda antenowego radia będziesz miał dużooooo :!: wiekszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z anteną CB, która po naprawie cewki straciła zasięg, wynoszący wcześniej 20-30 metrów. Po odlutowaniu i ponownym lutowaniu drucika miedzianego, odkręcił i przyciął jeden zwój cewki, co mogło wpłynąć na jej działanie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że antena mogła "wyjść" z rezonansu, a brak jednego zwoju może wymagać nawinięcia nowego drutu na cewkę. Wskazują również na konieczność pomiaru SWR (WFS) oraz sprawdzenia stanu kabla i lutów. Użytkownik rozważa zakup nowej cewki, pytając o znaczenie ilości zwojów i długości drutu w kontekście nowej średnicy cewki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA