logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gry wolno działają na nowym komputerze bez wirusów, joypad skacze, systemy się nie instalują

Tremolo 21 Sty 2003 01:43 3282 14
REKLAMA
  • #1 85794
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Mam problem gry które ostatnio pod wirusami i innymi rzeczami chodziły mi dobrze teraz gdy mam świerzego kompa z dobrymi sterownikami (takimi samymi) i bez wirusów mulą mi jakbym miał procek z atari... czy to kwestia starzenia się. Po za tym coś niedobrego dzieje i się z joypadem nie da się go skalibrować skacze niemiłosiernie... to w końcu CMEDIA - ale zawsze chodziło bezzarzutu.

czy macie podobne problemy ze starzeniem się ? Czy już nic nie pomoże po za aktualizacją wywalenie na śmietnik płyty głównej itp...

po za tym tylko millenium mi się instaluje reszte systemów nie wchodzi chyba że XP nałozone na millenium.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 85893
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Cprawdź czy ci CIH nie siedzi gdzieś. Odpal jakiś dobry program antywirusowy.
  • #3 85925
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Sprawdź podzespoły komputera: grafikę, pamięć i procesor. Sprawdź też dysk twardy (taśmy). Najlepiej zainstaluj sobie SiSoft. Sandra i przetestuj. Nic nie starzeje się tak szybko. Coś albo się przegrzewa, albo nie pracuej poprawnie. Wiem, że nie wiele ci to pomoże. Ale spróbuj.
  • #4 85935
    tomasir
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    deliberabundus napisał:
    Sprawdź podzespoły komputera: grafikę, pamięć i procesor. Sprawdź też dysk twardy (taśmy). Najlepiej zainstaluj sobie SiSoft. Sandra i przetestuj. Nic nie starzeje się tak szybko. Coś albo się przegrzewa, albo nie pracuej poprawnie. Wiem, że nie wiele ci to pomoże. Ale spróbuj.

A może się zapomniało np. via 4in1 zainstalować???
    A ponadto co do dysku to naważnisze byłoby sprawdzić czy przypadkiem się powolutku nei sypie (jak masz przypadkiem ibm dtla to wszystko jest możliwe...). Procesor można sobei odpuścić bo on nei będzie powodował spowolneiń pracy (jeszcze nei widziałem czegoś takiego).
    No a co do dysku to jeszcze przydałoby się defragmentację zrobić...
  • REKLAMA
  • #5 86102
    Tremolo
    Poziom 43  
    Mam western digital, chodził źle niezdefragmentowany a gry się nie sypały, teraz jest wszystko OK (scandiski gruntowde defragmenty i nic) chodzi jak dziad, mam detonatory NVIDII procek więcej jak 38 się nie nagrzewa... raz tylko siadła sieciówa integra rażona piorunem...

nigdy nie instalowałem sterów do płyty ani AGP... zawsze działało w pierwszy rok chodził niesamowicie ten komp teraz leci 3 rok exploatacji i kapa
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 86122
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    :arrow: Devil 17
    Wrzuć jeszcze raz programik. Bo nie dodałeś załącznika.
  • #7 86124
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Być może jest to jednak wina sterowników - warto je pozamieniać -głównie te od grafiki.

Lub jak mówił Deliberabundus - zainstaluj Sisoft Sandrę i zróbn testy(CPU,HDD,grafy) wtedy zoabczyć-tak mniej więcej gdzie jest wąskie gardło-a może hdd nie pracuje w trybie UDMA ?

Lub przegrzewa się chipset grafiki.
    Chyba że warto bym upgradować BIOS - może wirus poczynił jakieś szkody.
  • REKLAMA
  • #8 86142
    beniomax
    Poziom 12  
    Co do CIHa, to Fprot jest dobry. Dołączam go, tylko kompa trzeba zabootować z dyskietki, lub płyty i dopiero wtedy odpalić Fprota(bo jest w wersji DOS, i pod uruchomionym WINDOWS wszystkiego nie sprawdzi). Program jest OK, ratowałem nim swojego kompa.
  • #9 86144
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam!

Oto programik wykrywajacy i kasujacy CIHa:
    Załączniki:
    • kill_cih.zip (11.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 86164
    Tremolo
    Poziom 43  
    chodziło mi o upgrate całego kompa nowy procek nowa płyta nowa grafa itp...

co do CIHA to go nie ma co do czegoś innego to ustawiłem w sterownikach OPENGL i ustawienia karty z minimalnych na wyższe - i pomogło - niebardzo jest poprawa ale nie da się grać taka jest ilość klatek/sekunde

męczy się wzrok.

co do joypada jeszcze raz go skalibrowałem i mam kolejny wałek - czasami przy dłuższym dawaniu do góry zjeżdża mi w prawo - poprzednio mi nie robiło się cos takiego tylko od razu było cały czas w prawo i n aśrodek i tak w kółko
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 86324
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Witam ! Czy nie dokładałeś przy okazji nowego sprzętu ? -może weszło ci coś na wspólne przerwanie ? Bywa też tak ,że jak się coś stopniowo dokłada ,to grzecznie zajmuje wolne przerwanie ,a po reinstalce ładują się po dwa-trzy na jedno...... Zobaczyć nie zaszkodzi ....
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 86351
    Tremolo
    Poziom 43  
    Mam Ali M5229 bus Master controller PCI IDE i pierwszy kontroler IDE (podwójna kolejka fifo) na jednym 14 przerwaniu , lecz nie ma żadnych ewenementów w stylu [?] nie ma konfliktów

Jak instalowałem drukarke to mi wlączyło Główny koncentrator USB, drukarke i Nieznane urządzenie , które wyłaczyłem...

Usunąlem co się nie zgadzało albo jest nieużywane...

raport zdam jak znajde czas
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 86511
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A nie zainstalowałeś sobie czasem jakiegoś baziewia w stylu MS-Office?
    Jeśli tak, to w Autostarcie wyłącz sobie uruchamianie wszystkiego z tym związanego, a przede wszystkim FastFinder - najciekawszy objaw działania tego draństwa to mieszanie na dysku kompa pozostawionego w zupełnym spokoju, można podejrzewać grzebanie przez kogoś z zewnątrz, ale to objaw indeksowania zawartości dysków przez FF :!: :!: :!: Co "najlepsze" to fakt, że FF ma wyższy priorytet, niż np. gry 8O , więc zajmuje maksimum zasobów i nie zostaje nic na obsługę reszty aplikacji.
    Następna sprawa to grafika: możliwe, że masz niewłaściwie zainstalowane sterowniki. W razie konieczności zmiany sterowników najpierw trzeba zmienić kartę na "Standardowa karta VGA" potwierdzając, gdy spyta o chęć użycia "niewłaściwych" dla tej karty sterowników, wyłączyć i włączyć kompa ponownie i dopiero zainstalować właściwe sterowniki.
    A przy okazji: pierwsze co robię, to ustawiam sobie plik wymiany na stałe ( przy 256 MB RAM ustawiam swap-file na min. 512 MB i max. 512 MB i to na innym dysku PO jego uprzednim zdefragmentowaniu, a najlepiej, gdyby był w ogóle pusty).
    Poza tym co to było za urządzenie "Nieznane", może to jest coś, czego system nie rozpoznał, a co jest niezbędne chociażby dla prawidłowej pracy joystick'a? - myślę, że musisz sprawdzić dokładnie system, coś masz niewłaściwie zainstalowane. A może to była obsługa joya w karcie dźwiękowej, a Ty to usunąłeś? :not: :not:
  • #14 90607
    Tremolo
    Poziom 43  
    coś niebywałego wrzuciłem z dużym trudem win 98 na mój pochlastany dysk...

wiesnal sie niebieski obraz dałem ctrl + alt + del zaraz po przygotowaniu do pierwszego uruchomienia nie ruszyło się po resecie zadziałało (zamknij komputer po crtlaltdel) Ruszył zainstalowałem w takiej kolejności. Ster do grafy, Directx 9.0, sterownik do AGP (bez tego karta bedzie działała jak na PCI (integra) teraz komp zawala jak ogłupiały i nie tnie grafiki, za to dalej dysk dryncze... tak można nazwac ten dźwięk
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 91576
    Cypress
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Musisz przeanalizować sterownik do karty graficznej, ja miałem podobny problem i okazało się że chodziło o sterowniki do karty graficznej, znalazłem gdzieś na stronce inne zainstalowałem i wszystko chodziło juz dobrze i płynnie. Może też być problem z płytą główną, ale raczej karta

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z wydajnością gier na nowym komputerze mimo braku wirusów i aktualnych sterowników, a także trudności z kalibracją joypada, który wykazuje niestabilne zachowanie. Próby rozwiązania obejmowały sprawdzenie obecności wirusa CIH, testy podzespołów (procesor, grafika, pamięć, dysk twardy) za pomocą programów typu SiSoft Sandra, defragmentację dysku oraz aktualizację sterowników, zwłaszcza karty graficznej i AGP. Wskazano możliwe przyczyny: niewłaściwe sterowniki, problemy z chipsetem graficznym, przegrzewanie, błędy w konfiguracji przerwań sprzętowych, a także wpływ oprogramowania działającego w tle (np. FastFinder z MS Office). Użytkownik potwierdził, że po zmianie ustawień OpenGL i podniesieniu jakości grafiki nastąpiła niewielka poprawa, ale nadal występują niskie klatki na sekundę i problemy z joypadem. Dodatkowo pojawiły się trudności z instalacją systemów operacyjnych innych niż Windows Millennium i XP. W dyskusji podkreślono znaczenie aktualizacji BIOS-u, dokładnej diagnostyki sprzętu oraz właściwej instalacji sterowników, zwłaszcza karty graficznej, jako kluczowych działań naprawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA