logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników i zwrotnicy do kolumn Tonsil Fenix 2 - porady i opinie

pawelk2002 28 Maj 2010 19:48 5653 8
REKLAMA
  • #1 8127925
    pawelk2002
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam zrobiłem kolumnę o wymiarach takich jak Tonsil Fenix 2 i mam zamiar założyć głośniki troszkę większe niż w oryginalnym zestawie + zwrotnice i lepsze wygłuszenie. Znalazłem głośniki firmy tonsil na allegro którymi jestem za interesowany :
    Nisko tonowy
    http://allegro.pl/item1051781421_tonsil_gdn_20_80_fabrycznie_nowe_gwar_12m.html
    Średnio tonowy
    http://allegro.pl/item1051777520_tonsil_gdm_18_80_fabrycznie_nowe_gwar_12_m.html
    Wysoko tonowy
    http://allegro.pl/item1051778959_tonsil_gdwt_9_80_fabrycznie_nowe_gwar_12_m.html
    Za dobrze to się nie znam na głośnikach ale każdy głośnik ma 8omh i po 80W czyli 240W jeśli dobrze myślę.
    Proszę o info co myślicie o tych głośnikach. I o doradzenie jaką do nich zwrotnicę kupić i coś jeszcze z elektroniki.
    PS: Czy jest farba którą się maluje membrany np. kolor biały.
    GG: 2706593
    Za informacje dotycząc wyboru będę wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8128270
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Źle myślisz. Możesz poczytać o rozkładzie mocy ale za bardzo w to nie wnikaj bo nie to jest najważniejsze przy budowie kolumn. Większe głośniki nie znaczy lepsze i nie nie koniecznie zagrają większym basem. Zrobiłeś wielki błąd najpierw robiąc paczki a później pytając. Nie radzę robić kolumn w ciemno bo nie wyjdzie z tego nic dobrego. Na forum jest mnóstwo sprawdzonych projektów. Poszukaj coś pod siebie o zbliżonych obudowach byś mógł ewentualnie przerobić.
  • REKLAMA
  • #4 8128698
    pawelk2002
    Poziom 10  
    nowe paczki odpadają do domu mi takie wystarczą tylko czy te głośniki są dobre chyba ze polecacie jakieś inne głośniki które mają ładnie wyglądające mocowania
  • REKLAMA
  • #6 8129528
    pawelk2002
    Poziom 10  
    to juz wiem umie czytac. Przyjmijmy ze chce zrobic kolumny typu tonsil czyli o wymiarach wysokosc 90cm szerokosc 23cm i glebokosc 27 i czy ten zestaw by byl odpowiedni to takich paczek oczywiscie potrzebuje tez dobra zwrotke i kolumny powinny miec okolo od 100-150W.

Kolega nagle zapomniał, że ma polskie literki?
    Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
    "...to juz wiem umie czytac..." - O kim mowa?
    "...zwrotke..." - Co to takiego?
    Regulamin p.10.9, 15.
    Kolega poprawi, czy woli zobaczyć swój temat w koszu?
    (dj-MatyAS)

Dodano po 3 [godziny] 49 [minuty]:

Mowa o mnie. Niestety nie mam lapka bo sie wysypal. I pisze z palmtopa ktory nie ma polskich znakow. A zwrotka to zwrotnica.
  • #7 8137555
    pawelk2002
    Poziom 10  
    To pomoze ktos z doborem glosnikow
    a moze ten zestaw bedzie lepszy;
    GDN 20/60/11 8ohm
    GDM 12/60 8 ohm
    GDWK 10/80 8 ohm
    W kolumnie chce zamontowac 2 niskotonowe 1 sredniotonowy i 1 wysoko i dodatkowo bass-reflex. Czy Bedzie problem z doborem zwrotnicy do tych 4 glosnikow i jaka lepiej zamontowac dwodrozna cz trzydrozna. Panowie pomozcie
    Moderowany przez dj-MatyAS:

Notoryczne łamanie zasad poprawnej pisowni i p.15 Regulaminu.
    Ostrzeżenie.

• #8 8138442
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Szukaj gotowego projektu kolumn w obudowie zbliżonej do Twojej. Robiąc kolumny na chybił trafił nie zrobisz nic dobrego a już na pewno nie jesteś w stanie samodzielnie zaprojektować zwrotnic pod dane głośniki. Nie napisałeś nawet jaki litraż obudowy a chcesz w nie wcisnąć co tylko wpadnie w ręce. Nie wiesz kompletnie nic o budowie kolumn. Najpierw poczytaj o co w tym wszystkim chodzi a później przejdź do realizacji!
  • #9 8175291
    pawelk2002
    Poziom 10  
    Powracam do tematu gdyż odzyskałem laptopa i mogę pisać już po polsku. A więc tak znalazłem projekt kolumn które przypominają kolumny Tonsil Fenix link znalazłem na tym forumhttps://www.elektroda.pl/rtvforum/topic537792.html" target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >Link.
    Z opisu wyczytałem:
    Przetworniki:
    Niskotonowy: Arn 226/07 4 ohm TVM
    Średnio-tonowy :Arp 150/00 8 ohm TVM
    Wysoko-tonowy:Tonsil Gdwk 10/80/7 EX 8 ohm
    Zwrotnice ,kable i terminale
    ZACZERPNIĘTE INFORMACJE Z POSTU WYŻEJ:
    "ZWROTNICA, KABLE, TERMINALE
    Po długo trwałych obliczeniach i studiowania charakterystyk głośników podział ustaliłem na poziomie 600Hz i 4000Hz , Charakterystyki zmierzone w Speakers Work shop. Nachylenie zboczy wynosi odpowiednio 18,18/18,18 dB/okt. Na razie się wygrzewają więc nie stosowałem żadnych tłumików. średni i wysoki w przeciw fazie tak najlepiej się układało na charakterystyce. Cewki powietrzne mierzone miernikiem indukcyjności , nawijane drutem 1,32 mm na niskie tony , na średnie i wysokie 1 mm, Cewki nawijane cienkim drutem maja duża rezystancje –co za tym idzie niższa efektywność samych kolumn i wyższe qts. Zwrotnica bardzo dokładnie wykonana , myślę że udana ."
    Dobór głośników i zwrotnicy do kolumn Tonsil Fenix 2 - porady i opinie Dobór głośników i zwrotnicy do kolumn Tonsil Fenix 2 - porady i opinie
    Obudowa:
    Wysokość: 120cm
    Szerokość: 27,5 cm
    Długość: 35cm
    Objętość: 72L
    Środek kolumny :
    Cały projekt został zaczerpnięty od użytkownika Alton88.
    Czy ten zestaw będzie odpowiedni do słuchania muzyki techno dance i czasem rocka. A może byście polecili same głośniki firmy tonsil. Czy ktoś na forum skonstruował by mi takie zwrotnice.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował kolumnę o wymiarach Tonsil Fenix 2 i planuje zastosować większe głośniki oraz zwrotnicę. Znalazł głośniki Tonsil: niskotonowy GDN 20/80, średniotonowy GDM 18/80 oraz wysokotonowy GDWT 9/80, każdy o impedancji 8 ohm i mocy 80W. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę, że dobór głośników powinien być przemyślany, a nie oparty na przypadkowych wyborach. Zaleca się poszukiwanie sprawdzonych projektów kolumn oraz odpowiednich zwrotnic, które są kluczowe dla jakości dźwięku. Użytkownik rozważa także inne głośniki, takie jak GDN 20/60/11, GDM 12/60 oraz GDWK 10/80, i pyta o możliwość zastosowania bass-reflexu oraz odpowiedniej zwrotnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA