Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Progresive 3way tvm-tonsil

Alton88 28 Jun 2006 22:17 18901 43
  • Kolumny Progresive 3way tvm-tonsil
    ZAŁOŻENIA, POCZĄTKI, PLANY

Kolumny powstawały dość długo, ze względu na mało funduszy. Ponad pół roku trwało kompletowanie głośników, materiałów itp... Jest to moja trzecia konstrukcja, więc chciałem osiągnąć dobrą jakość za śmieszne pieniądze. Bardzo dużo czasu zajęło mi dobranie zwrotnicy i obudowy do takowych głośników. Moje poprzednie konstrukcje tworzyłem nie posiadając dużej wiedzy o akustyce. Tą konstrukcję chciałem zrobić bardzo dokładnie i bezbłędnie, gdyż wiem dużo o temacie. Chciałem dynamicznego i klarownego dźwięku. Głośniki bardzo znane i lubiane za małe pieniądze.

PRZETWORNIKI
    Niskimi tonami zajęła się para ARN 226/07 4 ohm TVM, wersja 07 jako jedyna nadawała się do bass-reflexu (QTS 0,44), efektywność na poziomie 88 dB wystarczająca. Jak podaje producent TVM 70 W mocy znamionowej wytrzymuje bez problemu. Przetwornik bardzo szybki i dynamiczny, w obudowie 35 dm3 schodzi nisko do ok. 34 Hz.
    Średnimi tonami opiekuje się czeski ARP 150/00 8 ohm TVM, nie spotkałem się z lepszym głośnikiem w tej klasie cenowej, niesamowicie efektywny, producent podaje 91 dB, bardzo udany, przerażająca stopka perkusyjna rozrywająca bębenki, klarowny i konkretny dźwięk, często używany w DIY. Jedyna wadą jest ogromna dziura w paśmie ok. 6000Hz, uniknąłem tego problemu dając częstotliwość podziału 600Hz><4000Hz. Spełnia swoje zadanie wyśmienicie.
    Wysokie tony przetwarzają Tonsile Gdwk 10/80/7 EX 8 ohm . Głośniki o neutralnym trochę twardym dźwięku, nie natarczywe i czytelne. Wytrzymałe i sięgające krańca pasma z łatwością.
    ZWROTNICA, KABLE, TERMINALE
    Po długotrwałych obliczeniach i studiowaniu charakterystyk głośników podział ustaliłem na poziomie 600Hz i 4000Hz. Charakterystyki zmierzone w Speaker Workshop. Nachylenie zboczy wynosi odpowiednio 18,18/18,18 dB/okt. Na razie się wygrzewają, więc nie stosowałem żadnych tłumików. Średni i wysoki w przeciw fazie tak najlepiej się układało na charakterystyce. Cewki powietrzne mierzone miernikiem indukcyjności, nawijane drutem 1,32 mm na niskie tony, na średnie i wysokie 1 mm. Cewki nawijane cienkim drutem maja dużą rezystancję, a co za tym idzie niższą efektywność samych kolumn i wyższe QTS. Zwrotnica bardzo dokładnie wykonana, myślę, że udana.
    OBUDOWA
    Płyty meblowe miałem ze starych mebli o grubości 19mm, 2 listwy wzmacniające wewnątrz, oddzielna komora na wysokotonowy – przeciw mikro wibracjom i w przyszłości zamierzam zmodyfikować gwizdka rozwiercając magnez i doklejając rurki o średnicy 2 cm i długości 10 cm, podobno głośnik o wiele detaliczniej gra, na razie jeszcze się zastanawiam nad tym. Objętość 72 l, bass reflex umieszczony z tyłu na dole kolumny (bas reflex umieszczony z przodu nie wygląda estetycznie, według mojego gustu) o średnicy 6 cm i długości 7,8 cm nastrojony na 32 Hz. Płyta przednia ze ściętymi krawędziami do ok. 35 st. Bardzo fajnie się prezentuje. Płyty skręcone wkrętami do karton gipsu co 10 cm i sklejone wikolem, zaszpachlowane szpachlą do drewna z domieszką akrylu i wyszlifowane na błysk szlifierką oscylacyjną. Miałem problemy z dostępnością forniru więc zastosowałem okleinę drewnopodobną o kolorze mahoniu (w przyszłości dam fornir), prezentuje się elegancko. Wysokość obudowy to 120cm dzięki czemu kolumna wydaje się masywna i potężna, szerokość 27,5 cm, długość 35 cm. Wytłumienie to gąbka skrojona z tapczanu pod śmietnikiem J, wytłumione zostały ściany boczne, górne i dolne. Komora na wysoki watą mineralną do oporu.
    EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
    Efekt końcowy powalił mnie na ziemię, wygląd jak i jakość dźwięku.
    W moim pokoju o pow. 22m2 bas bardzo sprężysty i czysty schodzi do około 34 Hz, Przy mocy ok. 2x100 W (Diora ws 504B) bas odczuwalny na ciele niesamowicie. Impuls na poziomie obudowy zamkniętej powyżej 35 Hz nie przekracza 4 ms. Bardzo dobra przestrzenność, lekko wybijająca się średnica ale za to czytelna i pierwszoplanowa. Wysokie tony trochę w tyle ale doskonale zlewające się ze średnicą. Jak to się działo w moich poprzednich konstrukcjach bass-refleks nie wypada z równowagi nawet przy dużych poziomach głośności. Moc znamionową oceniam na 120 W, pasmo 34Hz do 20kHz 8 ohm. Dźwięk średniowysokiej klasy za niedużo kasy, bardzo elegancki, niemęczący i przyjemny. Efektywność ok. 90dB. Amatorów różnego rodzaju brzmienia jest wielu i z pewnością "napaleńcom" dla, których liczy się tylko duden kolumny te nie przypadną do gustu. Jeśli szukasz jednak poprawności i wierności należy je polecić. Bardzo dużą zaletą (oczekiwaną już w fazie projektowania) okazał się zupełnie nie męczący nawet po długim odsłuchu charakter brzmienia. Bas nie wyzwala mieszanych uczuć i pozwala cieszyć się muzyką nieustannie przez wiele godzin.
    KOSZTORYS
    Płyty meblowe miałem ze starych mebli : 0 zł
    Przetworniki : ARN 50zł sztuka : 200zł,,,,,,,,,,,,,,,ARP 50zł sztuka : 100zł,,,,,,,,,,,,,,GDWK 50zł sztuka : 100zł
    Zwrotnice : większość elementów miałem 0 zł
    Szpachle 500g: 15zł
    Vikol 500ml: 5 zł
    Wkręty : 0,5 kg 10zł
    Bass-reflexy: 2x 5 zł
    Terminale: 2x 4 zł
    Kołki do maskownicy: 4 zł
    Okleina: 50 zł
    Kable : 6zł
    Wytłumienie: DarmoweJ
    Suma: 508 zł[/b]

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Alton88
    Level 21  
    Has specialization in: akustyka
    Alton88 wrote 544 posts with rating 18, helped 16 times. Been with us since 2004 year.
    _Gothic_
    Level 13  
    no konstrukcja bardzo fajna, bedziesz robil do niej jakas maskownice? bo widze ze dales kolki, ogolnie audio wychodzi Ci lepiej niz ortografia ;P bez urazy ;)
    Quote:
    mysle rze udana
    DooH85
    Level 11  
    Witam, myślę, że już teraz jest nieco za późno jednak na przyszłość mała rada: głośniki powinny być "schowane" w przedniej ściance, tzn. otwory powinny być wyfrezorane tak aby brzegi (Szczególnie wysokotonowego) schowały się w ścianie. Poza tym bardzo ładnie ;).
    Pozdro.
    luki233
    Level 18  
    no no.... mi sie osobiście podobają. Oceniam na 6/6 ;)
    kotek*88
    Level 12  
    super!! dobre głośniki i pożądne wykończenie
    yvr
    Level 17  
    Mam pytanie: te tweetery przerabiales? Na schemacie z foty 4 ma z tylu przymocowana tubke. I charakterystyka: sam mierzyles?
    Alton88
    Level 21  
    dzięki za oceny...
    ortografie poprawiłem, głośników wysokotonowych nie przerabiałem jeszcze, za mało czasu ,ale wkrótce to zrobię. Charakterystykę pomierzyłem u znajomego w studio. Maskownice też będę robił w lipcu
    Alton88
    Level 21  
    Toldipro

ściągnij prowizje za plik !
    Armosus
    Level 26  
    Hola hola, po pierwsze to usun prowizje za pliki! Nikt nie bedzie "placil" zeby twoje "dzielo" obejrzec, a po drugie jak chcesz sie pochwalic to zaloz wlasny temat i tam to opisz...
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    No tak średnio z tymi poprawkami. Wklej sobie do Worda może i popraw. Ja niestety nie mam czasu, żeby poprawiać błędy userów.

Pozdrawiam (tymczasem neon zostawiam)
    Caleb_
    Level 33  
    czemu na przedostatnim zdjeciu (nie liczac tego z ch-ka) glosniki maja sa inaczej ulozone - tj sruby sa inaczej niz na pozostalych i kopulka wyglada na arvke, a na ost wysokotonowka jest kwadratowa, a nie okragla?
    wracajac do tematu podobaja mi sie kolumny. moglbys umiescic schemat zwrotki? probowales z filtracja o mniejszym spadku? bo filtry 18dB/okt niestety takie tanie nie sa.
    noggero
    Level 11  
    A ja sie zastanawiam w jaki sposób wygląd powalił cie na ziemie? Że jak niby, skończyłeś oklejąć, postawiłeś i upałeś odrazu? Czy upadłeś jak postawiłęś je do kąta? Wiem ze dzwięk moze powalić bo włączasz i poprostu szok, a w jaki sposób zaskoczył cie wygląd, moze miales zupelnie inną koncepcje a wyszlo ci co innego :) ?? Oczywiscie zartuje i chcialem napisac ze konstrukcja fajna... czyli 4+/10 nic nowego, nuda, ciągle to samo i jeszcze na dodatek okleina. POzdrawiam
    IrekKo
    Level 32  
    A ja osobiście nie wierzę w to, co napisałeś w pierwszym poście (co do brzmienia i parametrów).
    Charakterystyka pokazana też prawdopodobnie nie jest od tych kolumn.
    Nie masz szans na uzyskanie takiego przebiegu, przy wykorzystaniu tych przetworników.
    Nie napisałeś, że 34Hz uzyskałeś przy spadku prawie -8dB (tyle wychodzi z symulacji).
    Piszesz o jakiś dziurach w charakterystyce, a potem wklejasz prawie idealny przebieg.
    I to bez żadnych korektorów i pułapek w zwrotnicy?
    A po co robiłeś zwrotnice o tak dużym nachyleniu?
    Bardzo ciężko się je stroi w domowych warunkach.
    Jeżeli mimo wszystko to co napisałeś jest jakimś cudem prawdą, to możesz śmiało ten projekt sprzedać jakiejś firmie produkującej kolumny głośnikowe i to za grube siano.
    kiepol
    Level 16  
    Bardzo ładne kolumienki. Gratuluje wewnętrznej budowy. Zakładam że troszeczkę się namęczyłeś, zanim środek zaczął wyglądać tak, jak na rysunku. Pozdrawiam
    oskarv
    Level 15  
    Kolumienki z wyglądu ładne, ale ciekawi mnie budowa zwrotnicy, 2x arn daje efektywnośc ok. 92 -93 dB , arp to 91 dB a gdwk ma około 90 dB.

Czy nie myślicie że coś jest nie tak???
    Armosus
    Level 26  
    Racja kolumny wykonczone ladnie i dobor przetwornikow ok.

Tylko ze 2x ARN 226/07 daje efektywnosc 91dB a nie 92-93 jak mowiles. Jeden ma 88dB, a laczac dwa takie uzyskujemy +3dB. 88+3=91 Wiec wszystko jest ok :)
    Alton88
    Level 21  
    Jak już pisałem kolumny i zwrotnice były mierzone u kumpla w studio, charakterystyka jest prawdziwa ! i jeszcze 34 Hz jest przy -6 dB ,teoretycznie i praktycznie jest odczuwalne..Podział 4000Hz 18 dB/okt , dlatego charakterystyka taka idealna:]
    Armosus
    Level 26  
    Poprzedni wykres byl "taki idealny", ale tutaj jest ogromna dziura w przedziale 5,5-6,5kHz. Co jest przyczyna?
    Caleb_
    Level 33  
    Quote:
    Poprzedni wykres byl "taki idealny", ale tutaj jest ogromna dziura w przedziale 5,5-6,5kHz. Co jest przyczyna?
    przeciez ten wykres co przed chwila zostal podany to wykres ze strony tvm dla arpa...
    Alton88
    Level 21  
    ten wykres to tylko przykład....czytajcie dokładnie opis !!
    Armosus
    Level 26  
    Racja, sorry pomylilo mi sie :roll:
    Z tekstu jak dla mnie wynikalo ze to char kolumny, nieuwaznie przeczytalem :?
    Alton88
    Level 21  
    Widze że wiele osób ma kolumny na tych przetwornikach, może ktoś wrzuci równie sprwdzony schemat zwrotki.