ZAŁOŻENIA, POCZĄTKI, PLANY
Kolumny powstawały dość długo, ze względu na mało funduszy. Ponad pół roku trwało kompletowanie głośników, materiałów itp... Jest to moja trzecia konstrukcja, więc chciałem osiągnąć dobrą jakość za śmieszne pieniądze. Bardzo dużo czasu zajęło mi dobranie zwrotnicy i obudowy do takowych głośników. Moje poprzednie konstrukcje tworzyłem nie posiadając dużej wiedzy o akustyce. Tą konstrukcję chciałem zrobić bardzo dokładnie i bezbłędnie, gdyż wiem dużo o temacie. Chciałem dynamicznego i klarownego dźwięku. Głośniki bardzo znane i lubiane za małe pieniądze.
PRZETWORNIKI
Niskimi tonami zajęła się para ARN 226/07 4 ohm TVM, wersja 07 jako jedyna nadawała się do bass-reflexu (QTS 0,44), efektywność na poziomie 88 dB wystarczająca. Jak podaje producent TVM 70 W mocy znamionowej wytrzymuje bez problemu. Przetwornik bardzo szybki i dynamiczny, w obudowie 35 dm3 schodzi nisko do ok. 34 Hz.
Średnimi tonami opiekuje się czeski ARP 150/00 8 ohm TVM, nie spotkałem się z lepszym głośnikiem w tej klasie cenowej, niesamowicie efektywny, producent podaje 91 dB, bardzo udany, przerażająca stopka perkusyjna rozrywająca bębenki, klarowny i konkretny dźwięk, często używany w DIY. Jedyna wadą jest ogromna dziura w paśmie ok. 6000Hz, uniknąłem tego problemu dając częstotliwość podziału 600Hz><4000Hz. Spełnia swoje zadanie wyśmienicie.
Wysokie tony przetwarzają Tonsile Gdwk 10/80/7 EX 8 ohm . Głośniki o neutralnym trochę twardym dźwięku, nie natarczywe i czytelne. Wytrzymałe i sięgające krańca pasma z łatwością.
ZWROTNICA, KABLE, TERMINALE
Po długotrwałych obliczeniach i studiowaniu charakterystyk głośników podział ustaliłem na poziomie 600Hz i 4000Hz. Charakterystyki zmierzone w Speaker Workshop. Nachylenie zboczy wynosi odpowiednio 18,18/18,18 dB/okt. Na razie się wygrzewają, więc nie stosowałem żadnych tłumików. Średni i wysoki w przeciw fazie tak najlepiej się układało na charakterystyce. Cewki powietrzne mierzone miernikiem indukcyjności, nawijane drutem 1,32 mm na niskie tony, na średnie i wysokie 1 mm. Cewki nawijane cienkim drutem maja dużą rezystancję, a co za tym idzie niższą efektywność samych kolumn i wyższe QTS. Zwrotnica bardzo dokładnie wykonana, myślę, że udana.
OBUDOWA
Płyty meblowe miałem ze starych mebli o grubości 19mm, 2 listwy wzmacniające wewnątrz, oddzielna komora na wysokotonowy – przeciw mikro wibracjom i w przyszłości zamierzam zmodyfikować gwizdka rozwiercając magnez i doklejając rurki o średnicy 2 cm i długości 10 cm, podobno głośnik o wiele detaliczniej gra, na razie jeszcze się zastanawiam nad tym. Objętość 72 l, bass reflex umieszczony z tyłu na dole kolumny (bas reflex umieszczony z przodu nie wygląda estetycznie, według mojego gustu) o średnicy 6 cm i długości 7,8 cm nastrojony na 32 Hz. Płyta przednia ze ściętymi krawędziami do ok. 35 st. Bardzo fajnie się prezentuje. Płyty skręcone wkrętami do karton gipsu co 10 cm i sklejone wikolem, zaszpachlowane szpachlą do drewna z domieszką akrylu i wyszlifowane na błysk szlifierką oscylacyjną. Miałem problemy z dostępnością forniru więc zastosowałem okleinę drewnopodobną o kolorze mahoniu (w przyszłości dam fornir), prezentuje się elegancko. Wysokość obudowy to 120cm dzięki czemu kolumna wydaje się masywna i potężna, szerokość 27,5 cm, długość 35 cm. Wytłumienie to gąbka skrojona z tapczanu pod śmietnikiem J, wytłumione zostały ściany boczne, górne i dolne. Komora na wysoki watą mineralną do oporu.
EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
Efekt końcowy powalił mnie na ziemię, wygląd jak i jakość dźwięku.
W moim pokoju o pow. 22m2 bas bardzo sprężysty i czysty schodzi do około 34 Hz, Przy mocy ok. 2x100 W (Diora ws 504B) bas odczuwalny na ciele niesamowicie. Impuls na poziomie obudowy zamkniętej powyżej 35 Hz nie przekracza 4 ms. Bardzo dobra przestrzenność, lekko wybijająca się średnica ale za to czytelna i pierwszoplanowa. Wysokie tony trochę w tyle ale doskonale zlewające się ze średnicą. Jak to się działo w moich poprzednich konstrukcjach bass-refleks nie wypada z równowagi nawet przy dużych poziomach głośności. Moc znamionową oceniam na 120 W, pasmo 34Hz do 20kHz 8 ohm. Dźwięk średniowysokiej klasy za niedużo kasy, bardzo elegancki, niemęczący i przyjemny. Efektywność ok. 90dB. Amatorów różnego rodzaju brzmienia jest wielu i z pewnością "napaleńcom" dla, których liczy się tylko duden kolumny te nie przypadną do gustu. Jeśli szukasz jednak poprawności i wierności należy je polecić. Bardzo dużą zaletą (oczekiwaną już w fazie projektowania) okazał się zupełnie nie męczący nawet po długim odsłuchu charakter brzmienia. Bas nie wyzwala mieszanych uczuć i pozwala cieszyć się muzyką nieustannie przez wiele godzin.
KOSZTORYS
Płyty meblowe miałem ze starych mebli : 0 zł
Przetworniki : ARN 50zł sztuka : 200zł,,,,,,,,,,,,,,,ARP 50zł sztuka : 100zł,,,,,,,,,,,,,,GDWK 50zł sztuka : 100zł
Zwrotnice : większość elementów miałem 0 zł
Szpachle 500g: 15zł
Vikol 500ml: 5 zł
Wkręty : 0,5 kg 10zł
Bass-reflexy: 2x 5 zł
Terminale: 2x 4 zł
Kołki do maskownicy: 4 zł
Okleina: 50 zł
Kable : 6zł
Wytłumienie: DarmoweJ
Suma: 508 zł[/b]
Cool? Ranking DIY