michald napisał: Jaki chakter brzmienia (barwe ) posiada wzmacniacz ktory ma wysterowac projektowany zestaw ?
Jaka jest nierownomiernosc pasma przenoszenia wzmacniacza w calym pasmie akustycznym 20Hz ...20kHz
Co to ma do rzeczy przy tak kiepskich głośnikach?
Raczej bym się tym nie przejmował ponieważ używane wzmacniacze w kwocie od 200zł już grają "normalnie".
Bardziej zastanowił bym się czy dany wzmacniacz swoją mocą wysteruje w pełni takie kolumny.
michald napisał: Proponuje poczytac na temat projektowania zestawow glosnikowych:
1. Wybor rodzaju obudowy i jej objetosc
2. Wybor glosnikow dedykowanych do wybranej obudowy
3. Zaprojektowanie filtrow zwrotnicy pod wybrane glosniki
4. Zmontowanie calosci
5. Pomiar Impedancji w pasmie akustycznym
7. Pomiar skutecznosci w w pasmie akustycznym komorze bezechowej
8. Testy odsluchowe i korekcja brzmienia ( modyfikacja filrtow zwrotnicy )
Jeśli tylko autor tematu tego chce.
Nie każdy chce się uczyć projektowania kolumn głośnikowych aby złożyć swoje własne.
To nie jest tak że w tydzień przyswoimy wiedzę i już, wiemy wszystko.
W zależności od chęci oraz umiejętności przyswajania wiedzy ludzie uczą się tego miesiącami a nawet latami aby w pełni poprawnie wykonać własne (indywidualny dobór głośników oraz projekt obudowy i zwrotnic) kolumny głośnikowe.
Po pierwszym poście widać że autor tematu nie do końca wie co jak zrobić.
Dlatego od razu polecam skopiować gotowy projekt, będzie większa szansa że ów kolumny zagrają.
https://ssl.diyaudio.pl/showthread.php/24374-...ie-do-wyboru-do-koloru-)-projekt-by-raven1985
Tak, wiem, to nie jest woofer 12" ale przynajmniej gra niskim basem (w swojej cenie i rozmiarze) a dopracowanie projektu oraz jakość głośników (zwłaszcza wysokotonówki w porównaniu z Tonsilem) zapewni przyjemne słuchanie.
Czasem lepiej mieć mniej, a lepiej.
Nie zalinkuję gotowego projektu do skopiowania z głośnikiem 12" oraz w cenie głośników które podałeś, dlatego że nie ma (a przynajmniej ja nie widziałem) takowego, dobrze zaprojektowanego na tanich głośnikach. Dobrych projektantów nie rajcują kolumny na tanich głośnikach, dlatego szkoda im na nie czasu.
N8Wolf napisał: W sumie wzmacniacz moge tez dobrac nowy. Moze byc jakis do 1,5k
Nie szalał bym z tym.
Lepiej więcej kasy włożyć w dobre kolumny bo to akurat najsłabsze ogniwo.