logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można pominąć górny schemat przy zasilaniu Atmega16 z 5V?

Dave16 30 Maj 2010 02:38 1170 6
REKLAMA
  • #1 8132228
    Dave16
    Poziom 10  
    http://hobby.abxyz.bplaced.net/img/art003_schemat1.png

Czy gdy używam zasilacza stabilizowanego (OUT: 5V) mogę całkowicie pominąć ten górny schemat? Przepraszam za dużą ilość z mojej strony, ale do najbliższego sklepu elektronicznego mam kawałek drogi, więc nie chcę niczego schrzanić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8132322
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Tak , nawet wskazane :)
  • REKLAMA
  • #3 8132989
    Dave16
    Poziom 10  
    I od razu jeszcze jedno pytanko. Ułamała mi się nóżka od Atmegi8 (zwykłe I/O). Powinna ona pomimo to działać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8133028
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Dave16 napisał:
    I od razu jeszcze jedno pytanko. Ułamała mi się nóżka od Atmegi8 (zwykłe I/O). Powinna ona pomimo to działać?
    Nic się jej nie stanie, poza brakiem połączenia z tym pinem.
  • #5 8133372
    Dave16
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki. Ostatnie pytanko:

Mam taśmę, która wychodzi mi od programatora. Czym jest kabelek w koszulce innego koloru? Chodzi mi oczywiście o standard KANDA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8134428
    gorsomir
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    jest to pin nr 1 czyli w sdtandardzie KANDA to jest MOSI chyba
  • #7 8134511
    Dave16
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki wszystkim. Jestem wam dłużny. ; )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy może pominąć górny schemat przy zasilaniu Atmega16 z zasilacza stabilizowanego 5V. Odpowiedzi wskazują, że jest to możliwe i wręcz zalecane. W dalszej części dyskusji autor poruszył problem uszkodzonej nóżki w Atmega8, na co uzyskał potwierdzenie, że układ nadal będzie działał, mimo braku połączenia z tym pinem. Autor zadał również pytanie dotyczące standardu KANDA i identyfikacji pinów w taśmie programatora, na co otrzymał informację, że kolorowy kabelek to pin nr 1, odpowiadający MOSI w standardzie KANDA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA