logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić TV Schneider STV2802 (chassis TV9.1) na polską fonię?

mundzio1 25 Sie 2004 22:17 2951 4
REKLAMA
  • #1 814205
    mundzio1
    Poziom 11  
    Z pozoru problem banalny. Przestrojenie TV Schnaider STV2802 (chasi TV9.1) na polską fonię. Telewizor wprawdzie cyfrowy, ale są na szczeście fonie RYMI. Telewizor przywieziony z Anglii - są płytki RYMI z fonii angielskiej. Wydawało by się, że nie ma problemu a jednak.
    Okazało się, że tak przestrojony TV nie odbiera poprawnie na wszystkich kanałach. Występują kanały 5-10 gdzie akurat kablówka nadaje 1,2 itp gdzie obraz jest jakby lekko zakłócony morą z prawie zupełnym brakiem fonii. Nie pomaga funkcja precyzyjnego szukania. na nieco wyższych kanałach obraz i dźwięk są idealne. Jednak nie na wszystkich wyższych kanałach jest fonia. Przypuszczalnie na kanałach gdzie jest fonia 5.5 brak jest fonii. Inaczej jeszcze odbiera na kanałach gdzie jest sygnał 5.5 stereo.
    Nie wiem z czego wynika brak fonii na niższych częstotliwościach. Owszem zdarzało się, że jakość dźwięku na niektórych kanałach była nienajlepsza. Zwykle wtedy wymieniałem płytkę fonii równoległej na lepszą i problem był rozwiązany. Czy należy brak fonii wiązać z nienajlepszą jakością odbieranych programów. Instalacja kablowa prawidłowa- sygnał puszczony przez magnetowid prawidłowy.
    Jak taki TV przestroić aby był możliwy odbiór dźwięku 5,5 i to na dodatek stereo.
    Czy wystarczy przeprogramować pamięć ustawiająć ręcznie odpowiednie wartości komórek czy też również konieczna jest wymiana opragramowania procesora (w TV jest flesz). W TV jest wersja procesora dzwięku z Nicam i 6,5MHz. Być może zajdzie również konieczność wymiany filtru p.cz. dodania pułapek (jest tylko wstawiona pułapka 6.0 Mhz. Jeszcze jedno w TV można np. ustawić kraj na Czechy - jaki jest system dźwięku w Czechach?
    Trochę dużo pytań postawiłem, ale wbrew pozorom temat przestrajania TV cyfrowych zwłaszcza z fonią angielską nie jest tak do końca oczywisty (w każdym razie dla mnie).
  • REKLAMA
  • #2 814244
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    w czech republik jest system dzwieku bg .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 816433
    megatron256
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy w tej kablówce są nadawane programy z dźwiękiem 5,5 MHz a niektóre z 6,5 MHz ???
    Co kolega ma na myśli pisząc "5,5 stereo" ?
    W Polsce podnośna NICAMu jest na 5,85 MHz. Dlatego telewizorek z 6,0 może głupieć.
    Najlepiej przełączyć go w B/G i przestroić RYMI wersją podstawową. Wtedy będzie i NICAM i analogowe mono.
  • #5 818175
    mundzio1
    Poziom 11  
    Gdyby to było takie proste przełączenie na 6.5MHz lub względnie 5.5MHz to bym się nie rozpisywał na forum. W trybie serwisowym nie ma wprost opcji do zmiany standartu dzwięku. Być może można tego dokonać przez zmianę zawartości pewnych komórek w pamięci EEPROM (dane takie zamieszczone zostały w SE/2004 wraz ze schematem) lecz przypuszczm, że konieczna do tego jest również wymiana oprogramowania procesora (pamięć Flesz) na wersję Multi a takowej zawartości nie posiadam. Myslałem, że któryś może z Kolegow zetknął się z podobnym problemem, ale widzę, że temat jest zupełnie obcy :( - większość odbiorników trafia z fonią 5.5 i z reguły nie ma w tym wypadku większych problemów.
REKLAMA