logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mieszkanie 1,5 km od masztu Chorągwica jest bezpieczne dla zdrowia?

wiluns 31 Maj 2010 20:24 11617 20
REKLAMA
  • #1 8139073
    wiluns
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam pytanie dotyczące centrum nadawczego w Chorągwicy(pod Krakowem).
    Mam zamiar kupić działką budowlaną w odległości 1,5 km do nadajnika i pojawiło się pytanie, czy ten teren nie jest w jakiś sposób niebezpieczny dla zdrowia.
    Z działki widzę około 1/3 masztu.
    Może ktoś będzie mi w stanie doradzić czy generalnie taka odległość jest już bezpieczna czy właśnie na odwrót już jest bardziej narażona na oddziaływanie masztu.
    Moc nadajników jest dość duża dlatego właśnie moja obawa.

Jak ktoś wie jak to można zbadać i w jakiej cenie to także proszę o info.

Poniżej link z podstawowymi info o maszcie:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/RTCN_Krak%C3%B3w_Chor%C4%85gwica#Nadajniki_TV
  • REKLAMA
  • #3 8139686
    Mark Marshall
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    mazi0000 napisał:
    A jak nosisz komórkę codziennie to nie jest szkodliwe.

No i jeszcze przy narządach rozrodczych... Jak bardzo musi boleć myślenie by zadawać takie pytania :?:
  • #4 8140877
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    wiluns napisał:

mam zamiar kupić działką budowlaną w odległości 1,5 km do nadajnika i pojawiło się pytanie czy ten teren nie jest w jakiś sposób niebezpieczny dla zdrowia.
    z działki widzę około 1/3 masztu.

Wszystko jest niebezpieczne dla zdrowia. A najbardziej samo życie. Ono zawsze kończy się śmiercią.
    W Twojej sytuacji najlepiej będzie, jeśli zaszyjesz się gdzieś w norze i będziesz spokojnie na tą śmierć czekał. Unikniesz wtedy wielu stresów, niepokojów i obaw. I umrzesz spokojny.
  • REKLAMA
  • #5 8140955
    WV
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Wszystko zależy od mocy nadajnika i jego wysokości, to że widzisz jedną trzecią nadajnika nie ma nic do rzeczy bo gdybyś widział cały to było by to samo.
    W 2002 roku dzwoniłem do operatora Plus-a i połączylimnie z działem technicznym, gdzie uzyskałem informacje że od 430 metrów do 5 km nadajnik koło mojego domu ma największe promieniowanie elektromagnetyczne ze względu na jego budowę i moc.
    Z tego że mój domek mieści się 160 metrów od nadajnka to śpię spokojnie.
    Wnioskuję że w twojej odległości będzie to samo ale nie jest tak żle, sprawdż moc nadajnika i jak dalego jest następna stacja.
    Tylko tyle mogę powiedzieć od 2002 roku mogło się trochę zmienić w przepisach ale to tylko parametry, bo tej twojej anteny na pewno nie zmieniali.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 8141083
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    mazi0000, Mark Marshall, retrofood - trochę niegrzecznie potraktowaliście autora tematu.
    Może wystarczyło podać link do przepisów, norm czy innych tematów z tym związanych.

Telefon komórkowy nadaje tylko jak rozmawiamy, a nadajniki na maszcie 24/dobę. Czas oddziaływania też chyba jest ważny.
  • #7 8141470
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Joker. napisał:

Telefon komórkowy nadaje tylko jak rozmawiamy, a nadajniki na maszcie 24/dobę. ...

Telefony komunikują się z masztami cały czas ale z większą mocą jak rozmawiamy.
    Im odległość telefonu od masztu jest większa tym większa jest moc fali.
  • #8 8141653
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Z tym masztem to jest tak ze jak już kupisz to jak biegunki dostaniesz to będzie wina masztu.
    A jak by ci się ktoś w rodzinie rozchorował to już w ogóle będą pretensje do całego wiata. Ja tam jestem zdania ze jak się ktoś ma rozchorować to się rozchoruje ale dla Ciebie "lepiej" jeśli to się stanie nie koło tego masztu bo nie będziesz maił wtedy do siebie pretensji.

Zagrożenie zagrożeniem ale z własnej nieprzymuszonej woli nie ma się co pchać pod maszt, na polderach tez nic nie kupuj.
  • #9 8141810
    wiluns
    Poziom 2  
    generalnie widze ze 90% użtkowników tego portalu a niestety takze moderatorów nie ma bladego pojecia o czym piszą a na niedomiar złego nie posiadaja umiejętności czytania ze zrozumieniem. gdy pytam o maszt radiowo telewizyjny to nie pytam o dur brzuszny, ospe i telefony komórkowe a tym bardziej o biegunke. niestety niemiłą rzeczą jest ze te same osoby maja o sobie wysokie mniemanie a całą reszte ludzi uważają za debili gdyż zadaja pytania.
    pozostałym 10% użytkowników dziękuje serdecznie za odpowiedzi i rady dotyczące tematu.
    pozdrawiam i prosze wszystkich o zwyczajną uprzejmość która nam wszystkim umili życie.
    dziekuje
  • REKLAMA
  • #10 8142224
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    Niestety ale mają rację. Większość takich obaw powodują sami ludzie , a to ktoś słyszał że szkodzi, a to sąsiadce kwiatki w ogrodzie zdechły itp. itd.
    Najlepiej zadzwoń do UKE i zapytaj o stosowne normy i zalecenia , wtedy będziesz miał porównanie.

Specjaliści z Plusa to chyba mają w głowach guziczki , jak zadzwoni czerwony telefon to dobrze , jak zielony to źle.

Takie bzdury to przedszkolakom opowiadać. Natężenie pola zmniejsza się z kwadratem odległości od anteny. Im dalej , tym słabsze.
  • #11 8142750
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Widzę, że z tematu robi się filozoficzna pogadanka :D
    Jedyne dane liczbowe o Chorągwicy, jakie znalazłem, są tutaj (strona 27,28):
    http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/BD...BE6-B774-FC52FB8EAEB5/82240/POS_Wieliczka.pdf
    Oczywiście zostaje pytanie, czy normy określające dopuszczalne promieniowanie, faktycznie są bezpieczne. Myślę, że uspokajać może fakt, że polskie normy są dużo ostrzejsze od europejskich, tzn. dopuszczalne poziomy promieniowania (różne dla różnych częstotliwości) są duużo mniejsze.

Najciekawszy jest ten fragment:
    Cytat:
    Pola o wartościach gęstości mocy większych od 0,1 W/m2
    dla częstotliwości powyżej
    300 MHz przy promieniowaniu dookólnym występują powyżej wysokości 263 m n.p.t. w
    promieniu maksymalnym do 585 m, dla anteny kierunkowej o azymucie 320 występują
    powyżej wysokości 41 m n.p.t. i maksymalnie do odległości 162 m. Dla częstotliwości
    poniżej 300 MHz obszar ten zaczyna się powyżej 170 m n.p.t. i rozciąga się w promieniu
    maksymalnym do 435 m.
    W zasięgu pól elektromagnetycznych o poziomach wyższych niż dopuszczalne nie
    znajdują się żadne budynki przeznaczone na stały pobyt ludzi.

Nie do końca wiem, jak to rozumieć. Oni tu rozpatrują promieniowanie na dużej wysokości nad poziomem terenu? (pewnie robili pomiar śmigłowcowy - http://www.anex.pl/anteny/rozdzial_g1.htm ) Bo w takim razie na poziomie gruntu pole będzie dużo mniejsze, ale czy odległość 1,5km to strefa "już bezpieczna", to tego chyba nie można powiedzieć, nie znając charakterystyki promieniowania anten nadawczych. Jedyne co można oszacować, to średni zysk energetyczny, na podstawie mocy wyjściowej nadajnika i mocy ERP. Ale i tak jest jeszcze coś takiego jak listki boczne, dlatego bez pomiarów nic więcej powiedzieć nie można. Pewnie jest tu ktoś, kto wie więcej na ten temat, może się wypowie.
    Jeszcze jeden ciekawy dokument:
    http://www.mi.gov.pl/1/files/0/1786993/SP_IV%5B1%5D.6_Zalacznik_2006.pdf
  • #12 8142886
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Kury przestaną dawać mleko, a krowy jajka (lub na odwrót).
    I zadanko(na poziomie gimnazjum): wiedząc że natężenie pola maleje z kwadratem odległości porównaj pole od 100kW nadajnika 1.5km od domu z polem 4W nadajnika (telefon GSM na skraju zasięgu) 5cm od łba.

Odpowiedź (dla dzieci neostrady i czytelników jedynie słusznych czasopism): Pole od komórki jest ok 10 tysięcy razy silniejsze od pola od nadajnika.

Acha 'skraj zasięgu' to nie tylko materac na bałtyku,20km od brzegu, ale najczęściej: winda, piwnica, tunel oraz korytarze biurowca.
  • #13 8144617
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2632
    AVE...

Nadajnik komórki daje maksymalnie 2W. Przy czym ze względu na sposób pracy średnia moc nadajnika wynosi 250mW. I to tylko przy pracy na skraju zasięgu lub w ciężkich warunkach terenowych...
  • #14 8144988
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    wiluns myślę że dość kluczową sprawą jest postępująca cyfryzacja czyli przechodzenie z nadawania sygnału analogowego na cyfrowe, chodzi o emisję sygnału telewizyjnego. Jeżeli mnie pamięć nie myli gdzieś na rok 2013 planowane jest wyłączenie naziemnych nadajników telewizji analogowych.
    Radiowe zostają, ale radiowe nadajniki są dość "słabe" w porównaniu z telewizyjnymi.
    Musiałbyś się skontaktować z krajową radą radiofonii i telewizji lub z urzędem komunikacji elektronicznej, nie wiem który urząd odpowiada za te sprawy i zapytać jaka będzie moc nadajników po wyłączeniu tych analogowych w 2013.
    Pozdrawiam
    artur
  • #15 8145206
    WV
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    wiluns napisał:
    generalnie widze ze 90% użtkowników tego portalu a niestety takze moderatorów nie ma bladego pojecia o czym piszą a na niedomiar złego nie posiadaja umiejętności czytania ze zrozumieniem. gdy pytam o maszt radiowo telewizyjny to nie pytam o dur brzuszny, ospe i telefony komórkowe a tym bardziej o biegunke. niestety niemiłą rzeczą jest ze te same osoby maja o sobie wysokie mniemanie a całą reszte ludzi uważają za debili gdyż zadaja pytania.
    pozostałym 10% użytkowników dziękuje serdecznie za odpowiedzi i rady dotyczące tematu.
    pozdrawiam i prosze wszystkich o zwyczajną uprzejmość która nam wszystkim umili życie.
    dziekuje

Świetnie napisane.
    Może czas odwołać się do wiadomości teoretycznych jaka częstotliwość co powoduje u człowieka.
    Sama częstotliwość nie jest taka groźna jak jej fala i moc.
    Można też poczytać o likwidacji robactwa w domu za pomocą tej metody.
    Producenci sprzętu tych przepisów Powinni przestrzegać więc nie ma się czego bać. Nie którymi częstotliwościami się przecież leczy.
    Pozdrawiam.
  • #16 8146879
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Na pewno mniej szkodliwe niz papieros palacza przypadkowo spotkanego, nie ma informacji co do oddzialywania takich fal(zakresy ktore zainstalowano na Choragwicy) czuje, ze kolega jest wkrecany przez jakiegos cwaniaczka, ktory chcac sie czyms wybic pomimo wlasnej niewiedzy czy glupoty glosno krzyczy na zasadzie: a nuz sie uda cos zarobic, a na pewno bedzie glosno.
    Niestety Polska to taki kraj gdzie debilny nieuk ma za duzo do powiedzenia, taka "gangsterka" uprawiana od dawien dawna kraj ogniem i mieczem slynacy -awanturnictwem zamiast tworzeniem dobrobytu, odbiegam moze od tematu, ale ile jest pomnikow postawionym roznym awanturnikom, a ile ludziom nauki?
  • #17 8146966
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Słońce (gdy wyjdzie zza chmur) wali w nas energią elektromagnetyczną ok. 1,3kW/m2, czyli tysiace razy bardziej intensywnie, niż telefony komórkowe lub maszty radiowo - telewizyjne.
    W pierwszej kolejności należy unikać wychodzenia w pogodny dzień na otwartą przestrzeń. Dobrze że leje, dzieki temu jesteśmy bezpieczni, bo i chmury i pod dachem.

Przy okazji: Polska nie jest krajem dobrym dla fizyków, jedynego Nobla w tej dziedzinie dostała Maria Skłodowska-Curie tylko dlatego, że znalazła sobie pracownię z dala od Polski. Za to"w poetach" jesteśmy mocni ...

150 lat temu powszechnie wierzono, że widok parowozu dymiącego i puszczającego parę powoduje, że krowy tracą mleko. Dlatego koleje zostały zelektryfikowane i krowy znów odzyskały mleko.
  • #18 8167824
    wiluns
    Poziom 2  
    dzieki wszystkim za pomoc (oczywiscie dziekuje tylko tym ktorzy potrafia cos napiesac na temat) a reszta niech sprawdzi czy nie ma nic innego do roboty niz wypisywanie bzdur.
  • #19 8275870
    albert1000
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Troszke pózno dostrzegłem temat ale moze lepiej teraz niż wcale.
    Mieszkam 1000 metrów od nadajnika juz jakies 30 lat,jesli chodzi o jakies promieniowanie to mówmy szczerze ono wystepuje,jesli dobrze pamietam jakies 15 lat temu a moze i wiecej były robione pomiary w róznych miejscach,w szkole w Mietniowie pomiar 10krotnie przekroczył dopuszczalne normy,z tym ze było to robione w poblizu metalowych przedmiotów,a jak mówili to metal to sciaga duzo wiecej tego ciarachajstwa.
    Jesli zamierzasz kupic tam działke to mozesz smiało ja brac jesli miejsce Ci odpowiada,ta wieza ma funkcjonowac do 1012 roku a pózniej bedzie najprawdopodobniej rozebrana do jakiejs wysokosci i ma zostac tylko telefonia komórkowa.Niestety są to niepotwierdzone informacje,ale takie ploty chodzą,
    Jak masz jakies pytania to chetnie odpowiem.Pozdrawiam
    A jesli o mnie chodzi to w nocy nie swiece i na zdrowie nie narzekam i czuje sie znakomicie :-)
  • #20 8275879
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Rzuuf napisał:
    Słońce (gdy wyjdzie zza chmur) wali w nas energią elektromagnetyczną ok. 1,3kW/m2, czyli tysiace razy bardziej intensywnie, niż telefony komórkowe lub maszty radiowo - telewizyjne.
    W pierwszej kolejności należy unikać wychodzenia w pogodny dzień na otwartą przestrzeń. Dobrze że leje, dzieki temu jesteśmy bezpieczni, bo i chmury i pod dachem.

Radzę poczytać skąd się bierze rak skóry...
  • #21 8276790
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    W okolicach takich masztów działaja znacznie lepiej tzw "urządzenia darmowej energii" więc nie jest źle :) wykorzystać fale do zasilania np diod w oświetleniu ogródka. Prawie darmo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkania w odległości 1,5 km od masztu nadawczego w Chorągwicy, pod Krakowem. W odpowiedziach poruszono kwestie związane z promieniowaniem elektromagnetycznym emitowanym przez nadajniki, wskazując, że odległość 1,5 km może być bezpieczna, ale zależy to od mocy nadajnika oraz jego charakterystyki. Użytkownicy podkreślili, że promieniowanie zmniejsza się z kwadratem odległości, a także zwrócili uwagę na różnice w natężeniu pola między nadajnikami telewizyjnymi a telefonami komórkowymi. Wskazano na potrzebę konsultacji z odpowiednimi instytucjami, takimi jak UKE, w celu uzyskania informacji o normach promieniowania. Niektórzy użytkownicy wyrazili sceptycyzm wobec obaw o zdrowie, porównując je do innych codziennych zagrożeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA