logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani czytnik RFID z klawiaturą PIN i wyjściem RS232 – jak zbudować na AVR?

grabber 03 Cze 2010 00:46 2547 3
REKLAMA
  • #1 8148434
    grabber
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie.
    Mam takie pytanie:

- Jak najprościej i najtaniej zbudować czytnik "RFID wraz z klawiaturą do wprowadzania kodu PIN" z wyjściem na RS232.

Chodzi ogólnie aby przykładowo:
    - Przystawia się kartę do czytnika... następnie wprowadza się kod pin... zatwierdza się znakiem # a całość wysyłana jest na COM'a w postaci *numer_karty#kod_pin* (oczywiście najlepiej w formacie ASCII)

Na allegro można znaleźć wiele miniaturowych czytników RFID z wyjściem RS232 (TTL) co oczywiście znacznie ułatwia samą kwestię czytania karty, jednak co sugerujecie jeśli chodzi o połączenie danych z karty z danymi z klawiatury.
    (do całego układu przydało by się wyprowadzenie przynajmniej kodu pinu na LCD)

Domyślam się że wykonanie tego jest jak najbardziej możliwe na jakimś zestawie mikroukładu AVR... zgadza się?? Czy jest jednak jakieś inne rozwiązanie ??

Proszę o jakieś sugestie i porady.
  • REKLAMA
  • #2 8148814
    _Robak_
    Poziom 33  
    Ocena: 29
    Jak chcesz szybko is sprawnie to skontaktuj się z firmą mera projekt, bądź gamma - znacznie bardziej rozbudowane. Obsługa jest banalnie prosta. Jeśli chcesz natomiast sam zbudować czytnik to poczytaj coś o układzie EM4095 lub pokrewnych.
  • REKLAMA
  • #3 8157388
    elvis1987
    Poziom 13  
    Ja próbowałem to tak, że najpierw zczytałem dane kart a potem wpisywałem kod z klawiatury. Kod z klawiatury miał 4 cyferki. Po tych wszystkich danych miało to zostać przesłane przez rs-232. Lecz projekt się zawiesił do czasu wakacji. Niestety sesja i te sprawy.
  • #4 8166843
    grabber
    Poziom 11  
    Dzięki panowie za odpowiedź. Nie miałem ostatnio czasu na nic ale powoli zbieram się do nauki...
    Mam do was jeszcze jedno pytanie:

Czy ktoś z was korzystał z zestawu uruchomieniowego AND-ETH EvB 4.3 z modułem ETHERNET ? ( chodzi mi o Zmontowany oraz uruchomiony serwer WWW oparty na zestawie EvB 4.3 oraz module AND-ETH v2.)

Interesuje mnie skala trudności w napisaniu do tego zestawu własnego programu który by wysyłał i odbierał komunikaty poprzez TCP... ?
REKLAMA