logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

laguna 1 1.8 8v 97 auto jest zmulone i ma spore spalanie

tyrawakoniu 03 Cze 2010 21:32 2246 3
REKLAMA
  • #1 8152164
    tyrawakoniu
    Poziom 10  
    witam posiadam lagune 1.8 8v 97r benzyna+ lpg

problem jest taki że auto jest ''zmulone'' na bęzynie i na gazie to znaczy słabo wchodzi na obroty i sporo pali przeczytałem sporo postów na podobne tematy i nic
    spalanie na gazie trasa + miasto 70% trasa 30% miasto 13.5- 14.5l przy bardzo spokojnej jeździe
    auto podpięte pod kompa i wszystkie czujniki ok mechanik wyregulował zawory gazownicy twierdzą ze wszystko jest w porządku nowe przewody i świece NGK

może przyczyną jest filtr powietrza bo jest stożkowy tylko nie wiem czy to ma znaczeni filtr jest jest odsunięty od silnika więc nie ciągnie ciepłego powietrza podejrzewam jeszcze cewkę zapłonową jak ktoś by mi mógł podać w jaki sposób można sprawdzić czy cewka jest sprawna ( oprócz ściągania przewodów) jak ściągam przewody z cylindra 1 i 4 to iskra przeskakuje z odległości około 1 cm do masy a 2 i 3 nie ma takiego zjawiska
    po wykręceni świec iskra jest na wszystkich a na świecach nie widać różnicy w wyglądzie świec

sam nie wiem czego jeszcze się czepić może ktoś ma jakiś pomysł
    pozdrawiam wojtek
  • REKLAMA
  • #2 8152877
    cybkryst
    Poziom 20  
    Ocena: 261
    Sprawdz sprężanie na cylindrach i ustawienie rozrządu.
  • REKLAMA
  • #3 8153530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8154561
    tyrawakoniu
    Poziom 10  
    gaz jest 2 generacji podzespoły BRC a system wtrysku lub kontroli lambda Bingo
    niekiedy zapala się kontrolka serv dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną rzecz kiedy włączam nawiew lub klimę to zmulenie tak jak by wzrastało ale nie zawsze
    jak mam sprawdzić zmierzyć ładowanie i jakie alternator powinien dawać napięcie
    nie spodziewam się spalania 8l bo to nie bardzo realne ale 11 to by było syto

pozdrawiam wojtek

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

jeszcze jedna ciekawostka przy okazji sprawdzania ładowania (14.15v) przy włączeniu wszystkich świateł nawiewów okazało się że wentylator co chwile się włącza a wskaźnik temp (skazówka) jest w połowie zegara czyli chyba nie powinien się włączać
    zmierzyłem też opór na cewkach 1 ma 0.8 oma a 2 ma 0.9 oma
    wydech wydaje się być w porządku ale dokładnie przyjrzę się mu jutro

na temat strzałów nic mi nie wiadomo a auto ma takie same objawy na LPG jak i na benzynie

co z tymi czujnikami od temp bo są dwa i nie wiem który jest od czego
    1 zielony 3-przewody 2 czarny 2-przewody
    auto było podpięte pod kompa i nic nie wykazał

Dodano po 1 [minuty]:

liczę na podpowiedzi
REKLAMA