logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę wykonanie prostego urządzenia

aspagnito 03 Cze 2010 22:17 3099 21
REKLAMA
  • #1 8152422
    aspagnito
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Interesuje mnie prosty dyktafon. Bez wyświetlacza, z jednym przyciskiem, mikrofonem, głośniczkiem i dwoma diodami. Obudowa nieistotna. Dyktafon ma działać tak:
    -Włączam przycisk - zaczyna się nagrywanie i zapala czerwona dioda
    -Włączam przycisk - gaśnie czerwona dioda - koniec nagrywania, zapala się zielona dioda.. chyba że nagranie trwało (ponad) 16/20 sek. (około) - wtedy automatycznie kończy się nagrywanie i zapala zielona dioda
    -Zielona dioda oznacza, że jest nagranie
    -Włączam przycisk - gasną diody - odsłuchuję nagranie

Urządzenie może mieć maks. rozmiary (około) 40*100 mm.
    Mnie interesuje koszt po częściach i ile Państwo chcecie za robociznę.. wliczając w to fakt, że zrobicie do tego dokumentację.

Regulamin, pkt 11:
    W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji.
    W działach serwisowo - naprawczych w tytule należy obowiązkowo podać rodzaj sprzętu, markę i model naprawianego urządzenia jak również, w formie skrótowej lub symbolicznej, charakter uszkodzenia (problemu).

Proszę poprawić.
    [_P_]
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 8152586
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    50 zł części, 2-3 tys za robociznę, to tak wstępnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 8153158
    aspagnito
    Poziom 12  
    A tak mnie wstępnie?
    Urządzenie ma być produkowane masowo - być częścią zabawki - więc najbardziej interesuje mnie koszt części. Za 50 PLN można kupić już profesjonalny dyktafon, więc pomijając robociznę, za którą jestem w stanie zapłacić - ile da się zejść z kosztami części?
    Myślałem o czymś takim jak:
    http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11611
  • #4 8153173
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Za przeproszeniem, ale profesjonalny dyktafon nie kosztuje 50 zł, chyba że na pewnym popularnym serwisie aukcyjnym, gdzie można kupić cuda na kiju za grosze ;-)
    Jeśli chodzi zaś o przykład z EP, to obwód bazuje tam na chipie ISD1420, czyli takim "voice recorder", przy czym sama ta kostka kosztuje około 60 zł netto, do tego reszta elementów...
    Po przemyśleniu, jednak przesadziłem z tymi 5 dychami, żeby to jakoś działało, to przynajmniej stówa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 8153353
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Aby to jakoś działało i kosztowało niewiele trzeba zamówić kilkadziesiąt tys. w Chinach, w kraju nawet bym nie próbował działać, sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #6 8153544
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Wstępną ofertę wysłałem na PW. Jakby co to prosze o kontakt.

Moderowany przez Błażej:

Panie Matik, proszę i informację i wytłumaczenie, co twoja światła wypowiedź wniosła na forum? Umiesz używać PW? Co jeszcze?

• REKLAMA
  • #7 8153545
    smfi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Bez obudowy i zasilacza można to zrobić w cenie ~40 zł, natomiast ja projekt wyceniłbym jednak wyżej - 5-7 tysięcy z badaniami EMC.
    W zależności od wymaganego wyglądu cena obudowy będzie wahać się od 3 do 100 zł.
    Trzeba też rozważyć czy dać zasilacz czy baterie, bo urządzenie może pobierać bardzo mało prądu.
  • #8 8154131
    aspagnito
    Poziom 12  
    Po przemyśleniu-
    Jedna dioda - zielona, zapala się, gdy jest nagrana informacja. \informacja do 20 sek. której nagrywanie wiąże się z trzymaniem klawisza. Klawisz odciśnięty - zapala się zielona dioda. Bez wyświetlacza - po przyciśnięciu klawisza jeszcze raz - informacja jest odsłuchiwana i dioda gaśnie.
    Dziś dowiedziałem się, iż możliwym jest nie korzystać z ISD1420, a można zastosować procesor z przetwornikiem analogowym (tyle się dowiedziałem) z odpowiednim oprogramowaniem procesora.
    Ważnym szczególnie dla mnie jest minimalizacja kosztów.. czyli zejście do poniżej 12PLN za częście - jeśli to możliwe - proszę pisać na prv, wraz z podaniem kosztu projektu i robocizny (za prototyp).
  • #9 8154190
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    12 zł za części - nie realne. Sam mikrokontroler tyle będzie kosztował, do tego musisz mieć jakaś pamięć, trochę drobnicy dyskretnej. Takie rzeczy tylko w Chinach albo w Bontax'ie ;-)
    Jeśli jednak uda Ci się coś takiego znaleźć, to pochwal się proszę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 8154261
    smfi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jaka powinna być jakość dźwięku?

1) radiotelefon
    2) telefon
    3) radio AM
    4) radio FM
    5) CD
    6) studyjna

Czy jesteś w stanie zapłacić za projekt dużo, zakładając że poświęci się odpowiednio dużo czasu na optymalizację kosztów?

Jakie ma być zasilanie? Dostarczane z zewnątrz? Jakie napięcie?

Jaka ma być głośność?

I najważniejsze - dla jakiej ilości oczekujesz ceny 12 zł za części?

Myślę, że nie jest to cena niemożliwa do osiągnięcia, jednak uda się zejść do tego pułapu przy dużych kompromisach co do jakości dźwięku i poświęceniu dodatkowego czasu na obniżenie kosztów.
  • #11 8154336
    _Matik_
    Poziom 19  
    Kolejny raz się przekonuje, że nie ma sensu tracić nawet sekundy czasu na analizowanie zleceń wystawianych na elektrodzie.
    Może jeszcze mamy dopłacić i pierdnąć w oponki?

Nie da sie tego zrobić inaczej niz najtańszy procesor+najtańsza pamięć+najtańczy wzmacniacz+drabinka rezystorowa+mikrofon+głośnik. Chyba, że ktoś ma możliwość zaprojektowania i wyprodukowania w chinach napylanego układu ASIC lub innego układu dedykowanego (wątpię). Życze powodzenia.
  • #12 8154535
    aspagnito
    Poziom 12  
    W internecie znalazłem kit do samodzielnego montażu. Kosztuje 15 PLN, ale jest za bardzo skomplikowany, jak na wymagania mojego zleceniodawcy. To ma być część zabawki.. a te urządzenie się do tego nie nadaje. Mimo iż kosztuje tylko 15PLN za części, to jest o wiele bardziej skomplikowane. Mi potrzeba coś, co działa podobnie, a jest prostsze, tak więc proszę o nie pisanie wypowiedzi tpu: "nie da się... nie przy tych kosztach". Zakładając, że jestem laikiem w temacie, to jednak i znajomości i internet mam.

http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT931.pdf

Projekt to oczywiście sedno sprawy.. jest dla mnie najistotniejszy. Koszta projektu jestem w stanie w granicach rozsądku pokryć, tak jak i robociznę.. jednak najbardziej liczy się dla mnie, aby była to prosta konstrukcja - klawisz+mikrofon z głośnikiem+dioda. Zasilanie na dwa, lub jednego zwykłego paluszka.
    Jak się dziś dowiedziałem - koszt części rzędu 100PLN to kupa śmiechu, a dowiadywałem się u producenta podzespołów. Rozumiem, że trzeba coś wiedzieć w temacie, żeby zrobić projekt, ale liczę także na rozsądne kwoty.
    Nie wiem, czy produkt będzie robiony w Chinach, czy w Polsce, ale polski producent podzespołów (którego nie obchodziła obudowa) rzucił mi kwotę 8PLN. Jednak bez projektu nawet nie chce rozmawiać.
  • #13 8154554
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 400
    Aż tak dramatycznie to może nie jest... Zdarzają się rozsądni zleceniodawcy...
    Ale rzeczywiście, większość "ofert" tutaj to pobożne życzenia amatorów, którzy nie mają pojęcia o czym piszą.

A co do tematu - kolega nie napisał nawet ILE tego chce wyprodukować.
    Bo jeśli, jak też często się to zdarza, "masowa" produkcja to dla niego 100-500 sz., no to trochę nieporozumienie jest...

Jeśli to miałoby być 10000 szt, to można się zastanawiać, jakkolwiek
    też wątpię w te 12 zł (a przecież trzeba jeszcze zapłacić za montaż).

Może rzeczywiście Chińczycy (chociaż ostatnio nawet oni już nie są tacy
    tani jak kiedyś).
  • #14 8154559
    _Matik_
    Poziom 19  
    Wszyscy prawdopodobnie myślimy o projekcie o podbnych częściach składowych tak jak napisałem wyżej. AVT931 to tylko jego bardziej skomplikowana i duzo droższa wersja. Problem w tym Panie aspagnito polega na tym, że sam procesor dsPIC kosztuje +- 4 dolary :D. Przynajmniej w hurtowniach dla szarego użytkownika przy kilkuset sztukach. Ja mam dostęp do cen hurtowych w TME i innych i w żaden sposób nie wychodzi mi 8 zł :D. Raczej 28 bez obudowy :>
  • #15 8154567
    aspagnito
    Poziom 12  
    Produkcja na pewno przekroczy 20.000 sztuk - ile konkretnie? To zależy, czy produkt się przyjmie.
    Chodzi mi o to, żeby urządzenie realizowało najprostszą funkcję - nagrywanie i odtwarzanie. Dźwięk ma być tylko słyszalny - i z odległości 1 m ktoś ma wiedzieć co zostało zarejestrowane.
    To jakich kości do tego użyjecie? To dla mnie nieistotne, byleby były jak najtańsze.
  • #16 8154586
    _Matik_
    Poziom 19  
    aspagnito: Zauważ prosze, że nie mamy żadnego zysku z zawyżania kosztów tego projektu. Można na siłe zmniejszać troche koszty elementów, co się potem odbije na czasie montażu, dając np. drabinkę rezystorową na wyjściu zamiast DACa (DAC raczej przy tej cenie i tak nie wchodzi w grę, można próbować na PWM).
    Ma to być na procesorze, więc trzeba kupić najtańszy sensowny procesor z ADC, ma być mikrofon więc trzeba dać wzmacniacz operacyjny. Ma być ten dźwięk gdzieś pamiętany więc trzeba dać najtańszą pamięć.
    Przypuszczalnie wszyscy zainteresowani sięgneli od razu do stron hurtowni i sprawdzili sobie ceny towaru.
    Daj mi częsci za 8 zł a ja Ci powiem co z tego mogę zbudować. Inaczej sie chyba nie dogadamy :D
  • #17 8154593
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Bardzo prosty projekt i bardzo proste rozwiązanie.
    Układ stosowany choćby w gadających ramkach do obrazków.
    Technologia oparta o układy serii ISD.
    Koszt, to koszt układu plus bardzo prosta płytka z kilkoma elementami elektronicznymi.
    Posiadam pełną dokumentację tego typu rozwiązania. Mam kontakt z dystrybutorem na Polskę.
  • #18 8154607
    aspagnito
    Poziom 12  
    No to Błażej chyba się dogadamy - wyślij mi wycenę na pw:
    -koszt prototypu
    -koszt jednostkowy
    -koszt projektu
    Jeśli ktoś coś takiego nawet robi, to gitara tym bardziej.
  • #19 8154635
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    aspagnito napisał:
    W internecie znalazłem kit do samodzielnego montażu. Kosztuje 15 PLN...

http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT931.pdf
    ...
    .

15 zł to cena samej płytki drukowanej do tego kitu:

http://sklep.avt.pl/go/_search/full_search.ph...M=&search_query_words=AVT931&x=0&y=0&type=all

Na przyszłość polecam dokładniej przebadać temat, a dopiero później upierać się przy swoim i przedstawiać teorie na temat kosztów i budowy urządzenia.
  • #20 8154670
    aspagnito
    Poziom 12  
    Jednak dowiedziałem się na tym forum, iż moje warunki są do zaakceptowania, zakładając produkcję w Chinach przy 20.000 sztuk.
    Na kitach się nie znam - zobaczyłem cenę i mnie zastanowiła kwota. Dlaczego więc przy niektórych AVT piszą "w cenę zestawu nie wchodzi..."?
  • #21 8155365
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Witam

W pierwszej kolejności należałoby uściślić założenia techniczne tzn:

- jakość nagrywanego dźwięku
    w zabawkach najczęściej próbkowanie na poziomie 6.4-8kHz do na wyjściu daje
    pasmo 3.4-4Khz (-3dB)

- wymagane zasilanie
    układy nagrywające najczęściej wymagają zasilania na poziomie 4.5-6V

- wielkość głośnika
    - typ przełączników
    - sposób podłączania głośnika mikrofonu i przełączników.

Gotowe moduły produkcji China o parametrach 20sekund, f-próbkowania 6.4Khz, zabudowany mikrofon i uSwitche można kupić w cenie około 4$ przy ilości 1000szt. Do ceny należałoby doliczyć koszty transportu, cło i vat oraz koszty ryzyka związane z kupowaniem na chińskim rynku.

Pozdrawiam
    JarekC
  • #22 8156730
    aspagnito
    Poziom 12  
    Dźwięk ma być słyszalny i mowa rozpoznawalna z odległości 1m. Głośnik i mikrofon mają się mieścić w obudowie - maksymalna wielkość obudowy to 4*10 cm (w pozycji poziomej). Urządzenie ma być zasilane dwoma paluszkami, jednym paluszkiem, albo baterią 9volt - baterię dodaje użytkownik, ale ma być mała.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wykonania prostego dyktafonu bez wyświetlacza, z jednym przyciskiem, mikrofonem, głośnikiem i diodami LED. Dyktafon ma nagrywać przez maksymalnie 20 sekund, z sygnalizacją diodami: czerwoną podczas nagrywania i zieloną po zakończeniu. Koszt części oraz robocizny jest kluczowy, a użytkownik dąży do minimalizacji kosztów, preferując produkcję masową (20,000 sztuk). W dyskusji poruszono różne aspekty techniczne, w tym użycie chipów ISD1420 oraz mikrokontrolerów, a także kwestie związane z jakością dźwięku i zasilaniem. Uczestnicy forum wskazali na trudności w osiągnięciu niskich kosztów przy zachowaniu odpowiedniej jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA