logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VECTRA B 2.0 DTI, Po rozgrzaniu silnika szarpie i gaśnie

MrGregory 05 Cze 2010 21:44 19837 15
REKLAMA
  • #1 8159249
    MrGregory
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam problem z moją Vectrrą 2.0 DTI po lifcie ('99)
    Dziś odebrałem auto po regeneracjii pompy wtryskowej, autko zapaliło ładnie i też bez problemów wróciłem do domu.
    Po ok.30-50minutach jak chciałem ponownie wyruszyć silnik zaczął dziwnie się zachowywać na wolnych obrotach, zaczeło nim szarpać, przerywać aż w końcu gasł.
    Pozostawiłem auto na kilka godzin, wszystko znów wróciło do normy, paliło od strzała, żadnego przerywania ani nic podobnego. Wyruszyłem więc na kolejną jazdę, w sumie nie daleko ale dość ostro i silnik zagrzał się i zaczeły się kolejne problemy. Takie same jak poprzednio. W etapie końcowym po zapaleniu silnika autem szarpneło kilka razy i gasło w 1-2 sekundy.
    Kolejne pozostawienie auta do ostygnięcia dało identyczny rezultat jak powyżej opisałem...

Co to może być ? Miał ktoś z Was taki problem ?
  • REKLAMA
  • #2 8159492
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 777
    Jak wyglądała ta regeneracja, cała pompa z gwarancją czy sam sterownik???
    Objawy podobne do uszkodzenia głowiczki pompy, a jakie masz błędy bo od tego trzeba zacząć?
  • #3 8169576
    MrGregory
    Poziom 2  
    ciąg dalszy...

Obecnie auto wróciło do gościa co robił tą pompę, bo jest na nią gwarancja.
    Na dzień dobry wywala błąd P1345 - Uszkodzenie pompy wtryskowej, jednak na ich programie ten sam błąd był opisany jako uszkodzenie czujnika położenia wałka czy wału, już nie pamiętam dokładnie.
    Za 2 dni auto ma być gotowe, okaże się wtedy jak to będzie wyglądać.
  • REKLAMA
  • #4 8169757
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1389
    czujnik predkosci pompy raczej
  • REKLAMA
  • #5 9413260
    vectra di
    Poziom 2  
    szarpie wam dieselem podczas jazdy, jest słabe , gasnie ale mozna jedzic po ponownym zapaleniu , komp pokazuje błedy pompy wtryskowej zapala sie check na kompie w aucie i engine , jakby to była pompa to juz bys auta nie zapalił wogule.
    ja znalazłem super mechanika od dieseli w krakowie i naprawił i to za 300 zł a przyczyna była banalna CZUJNIK WAŁU , sprawdz to najpierw, auto mi głupiało i pokazywało pompa a byłem u 2 mechaników i 1 elektryka, kazy gadał naprawa 3-4 tys , ten mechanik pompiarz jest uczciwy gostek bo mógl powiedzieć ze naprawił pompe i by powiedział 1000 i nawet bym nie wiedział bo pokazywało błedy pompy wtr . mówił ze pierw sprawdzi wszystkie kable i inne rzeczy a na koncu zacznie od pompy bo nie chciał jej rozbierać i bez sensu naprawiać jakby była sprawna,
    a jak wam auto zamula i jest słaebe predkosc max jest 130 i wolno sie rozpędza to przyczyna silniczka turbiny koszt ok 320 zł wymienisz sam wystarczy odkrecic 2 sruby i wtyczke
    rafal82(malpa)vp.pl
  • #6 9413445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9790998
    angela
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    jeśli chodzi o pompę to znam taką firmę co robi idealnie mechanikę jak i elektronikę w dobrej cenie . Moja zafirka znowu żyje :) Firma Now-Car 788060788 woj. WLKP
  • #8 10573474
    daniel_lhr
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    witam
    Mam podobny problem. Zafira 2000r 2.0 dtl na poczatku gasła tylko jak sie rozgrzala , pozniej zapalala tylko na chwile i gasła , teraz wogule nie zapala i wywala blad p1345 . Przelutowalem i wyczyscilem halotron w pompie , ale nic nie dalo dalelej obroty pompy 0 przy kreceniu . Do halotronu dochodzi 5 v , masa oraz dwa piny po 2,5 v podczas krecenia podlaczalem diode ale nie zabardzo to migalo . Czy moze byc jeszcze uszkodzony nadajnik impulsów lub sterownik czy tylko hall?
  • #10 10574240
    daniel_lhr
    Poziom 13  
    po ile masz te nowe i uzywane czujniki?
  • #11 10583135
    daniel_lhr
    Poziom 13  
    zmienilem czujnik na inny uzywany ale problem pozostał , wiec wydaje sie ze to cos z elektroniką
  • REKLAMA
  • #12 14335447
    pablo0610
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.Vectra B 2.0DTL 82KM.Mam identyczny problem jak opisał go MrGregory.Jedynie tyle ze u mnie auto nie gaśnie.Pompa po regeneracji,Vectra odpala na "strzała" ,na zimnym wszystko ok.Po nagrzaniu auto na wolnych "kuleje",przy dodawaniu gazu zbiera się dobrze-nie dymi.Po wpięciu pod kompa ZERO Błędów.Po ostygnięciu problem znika znów do rozgrzania silnika.ma ktoś jakiś ciekawy pomysł?
  • #13 14336135
    ELEKTRONIK2
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Pompa wtryskowa, wada fabryczna, wyciera się w środku jeden z elementów.
  • #15 14338030
    pablo0610
    Poziom 11  
    Dzięki zainteresowanym za odp.
    Pytanie do Elektronik2 - Skąd takie podejrzenia że Pompa może mieć wytarte elementy?Miałeś może taki przypadek?
    Dodam że Pompa po regeneracji Mechanicznie+Nastawnik- Firma Konkretna(chociaż każdy może popełnić błąd) przed regeneracją problemu nie było - powodem regeneracji było ciężkie palenie + błąd "Zatarty przestawiacz kąta wtrysku"
    Jeśli chodzi o dawkę to w momencie szarpania mocno"wariuje" - jutro postaram się podać jakieś wartości.
  • #16 14441904
    pablo0610
    Poziom 11  
    Witam ponownie po krótkiej Przerwie.Wracam do tematu,bo uporałem się z problemem opisanym przeze mnie wcześniej-i być może komuś pomogę moją odpowiedzią..Jeśli Ktoś miał czy ma identyczny Problem jak opisałem to powiem tylko tyle że problem był nadal w Pompie.Tyle ze Firma w której robiłem regenerację pompy w ramach gwarancji zaprowadziłem Auto już tym razem w całości,a Oni poprawili Usterkę :).

Mój Temat uważam za zamknięty
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Vectrą B 2.0 DTI, która po rozgrzaniu silnika zaczyna szarpać i gaśnie. Po regeneracji pompy wtryskowej auto działało poprawnie, ale po pewnym czasie pojawiły się objawy przerywania pracy silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie czujnika położenia wałka, czujnika prędkości pompy oraz potencjalne wady fabryczne pompy wtryskowej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na konieczność dokładnej diagnostyki oraz sprawdzenia połączeń elektrycznych. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez ponowną regenerację pompy w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA