Coż, motopompa w miejscu gdzie się mieszka? Skoro to dom to jak wspominał kolega, kup jakąś tanią i dobrą pompę do wody brudnej, nawet dwie, jedną na stałe do domu w przygotowanej do tego studzience, drugą na działkę, do tego odrobina prostej automatyki z sondami dwuprętowymi lub pływakami. Niech działa to automatycznie i bez hałasu. Koszta i czas jaki poświęcisz na eksperymenty z hałaśliwą motopompą, lepiej ten czas przeznaczyć na coś przyjemniejszego. Co do spalinówek to mają wysokie obroty, takie kosiarki to kilka tysięcy obrotów na minutę, wirniki ze standardowych pomp które kupisz będą na niższe obroty, koło zamachowe to nie problem, zawsze na wale można umieścić jakieś koło masowe. Kołem masowym może być też masywny talerz wirnika, łopatki możesz sobie na nim odrobine wyprofilować i naspawać, troche to wyważyć i zobaczyć jak będzie działało. Samozasysanie realizuje się poprzez dodanie na początku wirnika małego wystającego wiatraczka zaciągającego powietrze, trudne to jest do realizacji metodami garażowymi, alternatywą do tego wtedy jest zbudowanie pompy, któej komora jest zawsze zalana i króciec napływowe będzie na tej samej wysokości co wypływ. Tylko, że to wszystko to znaczny nakład pracy a efekt taki sam.
Moim zdaniem do domu w którym woda gruntowa nachodzi powoli (przykład chaty mojego dziadka) lepszym rozwiązaniem było pałą pompa załączana częściej. Duża wydajność jest po to by dużą objętość wypompować w krótkim czasie, a do tego nie powinieneś dopuszczać ! zwłaszcza w domu! Tutaj woda będzie się sączyć powoli i odprowadzaj ją w jedno zagłębienie ( studzienkę) w piwnicy po czym odpompuj te 20-50l nie wymaga ogromnych wydajności. A motopompa do tego to przerost do tego utrapienie, kto jątam będzie uruchamiał tak często, a robić w piwnicy basen olimpijski i go opróżniać co pół roku ?
Konstrukcje do tego celu widywałem w podziemnych budowlach telekomunikacyjnych. Pompa wyglądająca na zwykły hydrofor, pływaki i wypompowuje wodę gdy nazbiera się odpowiedni poziom w studzience piwnicznej.
Co do działki to trudno mi coś doradzić, co to za zbiornik i charakter pracy takiej pompy? podlewanie? osuszanie bagna? nie sprecyzowałeś tego.