logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Unitra OS-351 - obraz zanika przy minimalnej podstawie czasu

bobek 26 Sie 2004 23:59 11104 12
REKLAMA
  • #1 816373
    bobek
    Poziom 10  
    witam serdecznie
    kupiłem ostatnio na allegro fajny oscyloskop unitry os -351 miał być 100% sprawny ,lecz okazało sie ze obraz zanika gdy chce maxymalnie zmniejszyc podstawe czasy na us/cm przy ms i s wszystko gra .NIemam zielonego pojęcia co to moze byc ,wymienilem juz stare elektrolity i wszystko gra. zauwazylem ze gdy dotkne paluchem tranzystorek bf 241 (bf196) to obraz jest ok . po wymianie tranzystorka zadnych zmian :( reszta elementów wokół jest dobra. jesli ktos ma schemat bardzo bylbym wdzięczny . wczesniej na forum gosc pisal ze to przez slabą emisję lampy ale po dotknięciu paluchem wszystko gra więc to napewno nie lampa .pozdrawiam Krystian S.
  • REKLAMA
  • #2 822827
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    -jak do tej pory wiekszość usterek związanych z takimi objawami wiązała sie z utratą emisji przez lampę
    -niestety na rynku brak jest lamp do OS-350 i 351 a obydwa oscyloskopy mają ten sam feler
    -myślę że to był powód sprzedania tego oscyloskopu

-mam OS-350 który też ma taki feler na razie nie wymyśliłem nic ciekawego

Zwróć się do sprzedającego o zwrot towaru lub kasy.
  • #3 836812
    Hydralisk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Też mam takiego typu(OS-352) oscyloskop i trochę podobny problem. Przy braku sygnału wejściowego w miarę zmniejszania podstawy czasu poziomia linia obrazu jest coraz słabsza aż znika dla podstawy <5uS/cm. Po podaniu na wejście sygnału obraz jest już jasny. Sprawdzałem na innym oscyloskopie (teżOS-352) i też jest taki sam efekt. Podstawa czasu jest oczywiście w trybie auto. Może w tych oscyloskopach jest mała częstotliwość automatycznego wyzwalania i dlatego są takie efekty dla mniejszych podstaw czasu?
  • #4 837542
    rubens
    -rozmawiałem niedawno z człowiekiem który pracował w dużym laboratorium i mieli tam sporo OS-350 i 351
    -po kilku latach wszystkie OS-y zaczynały mieć tą przypadłość
    -udało im się raz zdobyć parę lamp i podobno to było to

Na razie nie mam czasu usiąść z innym oscyloskopem do OS-ów.

:arrow: bobek -na płycie głównej jest potencjometr zgrubnej regulacji jasności - pokręć nim powinno pomóc ( jesli już nie jest na max)
  • REKLAMA
  • #5 845075
    rubens
    ostatnie moje doświadczenia z tym sprzętem są takie że mimo braku podstawy -jeśli podamy sygnał np. 15Mhz to obraz jest BDB tak więc nie ma się co martwić
    -odkryłem też że jak się dotknie końcówką pomiarową do punktu 209 ( albo coś podobnie) to podstawa jest widoczna
    -może miały problemy z wyzwalaniem przy wyższych częstotliwościach
    -będę walczył dalej
  • REKLAMA
  • #6 858955
    bobek
    Poziom 10  
    witam ponownie
    jaktam panie Rubens idzie naprawa os-351 ??? .Ja juz mam dosyc ,narazie sprzet zostawilem w spokoju.podstawilem w nim troche elementow ale efektu brak.pozdrawiam . jesli udalo sie komus naprawic ten sprzet to prosze opisac usterke.albo jesli ktos ma kontakt z konstruktorem tego sprzetu to prosze podac namiary.pisalem do unitra-unima ale nikt niemial zamiaru odpisac .
  • #7 858972
    rubens
    -sprawa wygląda tak :
    -na razie doszedłem do tego że jak dotknę końcówką pomiarową do którejś nogi UL1111 to obraz jest piękny
    -muszę kupić ten scalak i go wymienić ( aczkolwiek wątpię aby to było to )
    -ogólnie mam parę pomysłów ale muszę zająć się tym co przynosi mi większe dochody
    -układ Ul1111 jest przed układem impulsatora ( nie pamietam jak ten blok się nazywa)
  • REKLAMA
  • #8 866788
    Hydralisk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jak w swoim os-352 dotykam końcówką pomiarową miernika nużek ul1111 to obraz jest bez zmian, dalej słaby. Może układ automatycznego wyzwalania jest zbyt czuły i synchronizuje się już jakimiś słabymi zakłóceniami pochodzącymi od sieci(50Hz),trafo itp. Jeżeli podam na wejście sygnał 50Hz przy podstawie czasu rzędu mikrosekund, to jasność obrazu jest taka sama jak przy zwarciu wejścia do masy, więc może o to chodzi?
  • #9 3131080
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Też walczę z problem zmniejszonej jasności przy najwyższych szybkościach podstawy czasu.
    Niebawem skończą mi się chyba koncepcje dlaczego się tak dzieje (wykluczam zużycie lampy, oscyl leżał kilkanaście lat nieużywany (dostałem go niedawno), a lampa świeci bardzo mocno na małych prędkościach).
    Jedno co mnie zastanawia to to, że przy wyzwalaniu AUTO przebiegi w układzie generatora podstawy czasu są bardzo niestabilne, powiedziłbym losowe.
    Wygląda na to, jak gdyby o czasie kolejnego impulsu wyzwalającego decydował jakiś układ RND :D.
    Być może jest to normalne, bo po podaniu sygnału na Y generator piły wyzwalany jest równomiernie.
    Może już ktoś pokonał tą usterkę ?.
  • #10 3136640
    rubens
    -jeśli lampa świeci jasno to oscyl jest sprawny.

jest to brak konnstrukcyjny w oscylach OS350 do 352 .
    W trybie automatycznego wyzwalania ( bez podania sygnału na wejście Y) automatyka spada do kilkudziesięciu herców - jest to za mało aby układ rozjaśniania pracowal prawidłowo - błąd konstrukcyjny.
  • #11 3140337
    micro
    Poziom 20  
    Zapewne tak jest, gdyż wyzwalanie generatora piły odbywa się ze stałą częstotliwością, jednak podanie stałego sygnału, choćby z jego własnego kalibratora (to tylko 1 kHz) zdecydowanie poprawia sytuację.
    A tak w ogóle to dlaczego ta wada występuje dopiero po wielu latach.
    Jeśli jest to błąd konstrukcyjny, to powinien występować od samego początku :|.
  • #12 3142802
    rubens
    wada ujawnia się w związku z utrata emisji przez lampę
    -gdyby lampy dobrane były na 'wyrost" a nie na styk to pewnie by było lepiej
    nie zmienia to faktu że jest to wada - taka sytuacja jest opisana w książce p. Rydzewskiego
  • #13 3147011
    micro
    Poziom 20  
    No cóż w tym układzie trzeba się chyba będzie z tym pogodzić, może jeszcze sprawdzę emisję tej lampy....:D.

Podsumowanie tematu

✨ Problem zanikania obrazu przy minimalnej podstawie czasu w oscyloskopie Unitra OS-351 jest powszechny i związany głównie z konstrukcyjną wadą układu automatycznego wyzwalania. Przy braku sygnału wejściowego i w trybie AUTO częstotliwość wyzwalania spada do kilkudziesięciu herców, co powoduje zbyt słabe rozjaśnienie obrazu. Objaw ten nasila się z wiekiem urządzenia, często wskazywany jest również na stopniową utratę emisji lampy elektronowej, choć w niektórych przypadkach lampa świeci prawidłowo. Próby naprawy obejmowały wymianę elektrolitów i tranzystorów BF241/BF196 oraz układu scalonego UL1111, jednak bez trwałego efektu. Dotykanie palcem tranzystora lub końcówką pomiarową niektórych punktów układu poprawia obraz, co wskazuje na problemy z wyzwalaniem i stabilnością generatora podstawy czasu. Podanie sygnału na wejście Y znacząco poprawia jasność i stabilność obrazu. Brak dostępności lamp do modeli OS-350 i OS-351 utrudnia naprawę. Wskazano, że wada ta jest znana i opisana w literaturze, a jej źródłem jest zbyt niska częstotliwość automatycznego wyzwalania w trybie bez sygnału, co jest błędem konstrukcyjnym tych oscyloskopów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA