logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto BW 50 w Opel Omega B 1997 z klimatronikiem – podłączenie przewodów i paliwa

mattigmv6 06 Cze 2010 09:24 6472 8
REKLAMA
  • #1 8160143
    mattigmv6
    Poziom 10  
    1.Witam kupiłem webasto BW 50.
    Jestem w trakcie montażu tego urządzenia i zostały mi 2 obcięte przewody do podłączenia czarny i czerwony, które nie wiem gdzie podłączyć podejrzewam, ze trzeba je podłączyć pod klimatronika. W panelu mam obcięty jeden przewód, gdyż poprzedni właściciel wymontował webasto.
    2.Urządzenie, które miałem wcześniej było zasilane pomką paliwową a to jak sie okazało ma własny zbiornik i dwa przewody paliwowe tylko nie wiem gdzie je podłączyć?
    Czytałem, ze na powrocie do zbiornika czyli z tego co rozumiem wpinam się dwoma wężami w wąż powrotny do zbiornika?
    Jeszcze pytanie czy mogę podłączyć tą pompke od poprzedniego webasta czy nie ma takiej możliwości?
    Proszę o pomoc w tej sprawie.
    Webasto BW 50 w Opel Omega B 1997 z klimatronikiem – podłączenie przewodów i paliwa Webasto BW 50 w Opel Omega B 1997 z klimatronikiem – podłączenie przewodów i paliwa
    Załączniki:
    • DSC05387.JPG (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8160451
    magik332
    Poziom 27  
    Ocena: 441
    Zerknij tu .https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic186821.html
  • REKLAMA
  • #3 8160620
    mattigmv6
    Poziom 10  
    magik332 napisał:
    Zerknij tu .https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic186821.html

Jest tam schemat za bardzo mi to nic nie mówi wiem gdzie wpiać jeden przewod ale nie wiem jaki kolor z tylu panela klimatronika mam uciety jeden przewód żółty do niego pewnie musze podłączyć ktoryś z tych dwoch tylko ktory ?? i gdzie wpiąć ten drugi?? no i jak z podłączeniem przewodow paliwowych
  • REKLAMA
  • #4 8180115
    mattigmv6
    Poziom 10  
    Witam ponownie, z problemem przewodów, czerwony czarny, sobie poradziłem idą one do wentylatora, wpina się je w szary przewód przy wtyczce. Interesuje mnie jeszcze jeden problem, poprzednie ogrzewanie w tym aucie było podłączone pod klimatronik lecz w tej instalacji, która kupiłem nie mam już żadnego przewodu, którego nie podłączyłem i stąd moje pytanie, muszę się tam podpinać? Proszę o pomoc w kwestii podłączenia paliwa czy nikt nie przegląda tego forum???
  • Pomocny post
    #5 8203169
    piotruch
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    mattigmv6 napisał:
    Witam ponownie, z problemem przewodow czerwony czarny sobie poradziłem idą one do wentylatora wpina sie je w szary przewód przy wtyczce interesuje mnie jeszcze jeden problem poprzednie ogrzewanie w tym aucie bylo podłączone pod klimatronik lecz w tej instalacji ktorą kupiłem nie mam juz zadnego przewodu ktorego nie podłaczylem i z tąd moje pytanie musze sie tam podpinać ? prosze o pomoc w kwestii podłaczenia paliwa czy nikt nie przegląda tego forum???

Wierz mi, że czytanie postów pisanych bez żadnych znaków interpunkcji nie jest fajne.
    Może dlatego tak mało jest odpowiedzi ...

Jest trochę dokumentacji (także na tym forum) do BW/DW50.
    Najczęściej wpina się je w linię powrotną paliwa, ale można też w linię zasilającą. Ten piec ma własny zbiornik paliwa, który się napełnia paliwem z powrotu.
    To wystarcza na ok 30 min pracy urządzenia.

Pozdrawiam
  • #6 8345390
    romanom1
    Poziom 2  
    witam. u mnie tez sa te przewody luźne ( czarny i czerwony ), mógłbyś mi dokładnie powiedzieć gdzie je podpiąć?? co do podłączenia paliwa - to ja wpiąłem się w wąż powrotny i paliwo idzie mi cały czas przez webasto. pozdrawiam
  • #7 8358067
    __luke86__
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Przewody czarny-czerwony, grubsze od pozostałych bodajże 2,5 mm^2 są do zasilania wentylatora nawiewu kabiny. Ja mam podłączone pod 2 bieg dmuchawy.
  • #8 8443949
    romanom1
    Poziom 2  
    ale ja mam climatronic, a Ty zapewne masz klime manualną
  • REKLAMA
  • #9 8616783
    1robert
    Poziom 19  
    Ocena: 113
    mam podobny problem z climatronikiem i webastem w passacie b4
    tzn nie wiem jak uruchomić wentylator przy właczonym webascie.. jakoś musi sie dać
    - może już jakoś rozwiązaliście temat??
    proszę o pomoc
    Robert

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Webasto BW 50 w Oplu Omega B z 1997 roku i napotkał problemy z podłączeniem przewodów zasilających (czarny i czerwony) oraz przewodów paliwowych. W odpowiedziach zasugerowano, że przewody zasilające należy podłączyć do wentylatora nawiewu, a przewody paliwowe powinny być wpięte w linię powrotną do zbiornika paliwa. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że Webasto ma własny zbiornik paliwa, co pozwala na jego działanie przez około 30 minut. Pojawiły się również pytania dotyczące integracji z systemem klimatronika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA