logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 190 1987 2L LPG - jedna przepustnica nie działa, max 60 km/h

Zulok 07 Cze 2010 15:32 3889 6
REKLAMA
  • #1 8165044
    Zulok
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam
    Posiadam Mercedesa 190, rocznik 1987, benzyna + LPG, silnik 2L.
    W silniku są dwie przepustnice, jedna się w ogóle nie otwiera, ledwo można było samochodem jechać z prędkością 60 km/h.
    Czy ktoś nie wie, co może być przyczyną tego, że ona się nie otwiera?
    Dodam jeszcze, że wcześniej przed konserwacją, którą zakończyłem tydzień temu miałem inny problem, na niskich obrotach silnik mi gasną, ale teraz tego problemu już nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 8165455
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Przedpustnice masz jedną , na dole , a na górze jest klapa spiętrzajaca. Jeżeli ta nie chce się otwierać , to masz zatarty tłoczek głowiczki rozdzielacza paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 8165496
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3490
    W tym roczniku to może być też gaźnik - Pierburg 2EE.
  • REKLAMA
  • #4 8165846
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2303
    Może tak być , od 85 były już mechaniczne wtryski na tej pojemności.
    Niech wypowie się zainteresowany, wie najlepiej.
  • REKLAMA
  • #5 8166260
    stanleym126
    Poziom 19  
    Ocena: 117
    A może spadła sprężynka od "górnej przepustnicy", zresztą nie wiadomo która się nie otwiera.
    Załączniki:
    • Mercedes 190 1987 2L LPG - jedna przepustnica nie działa, max 60 km/h przepływomierz od środka.JPG (67.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 8169676
    Zulok
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Problem już rozwiązałem, był bardziej prozaiczny niż myślałem.
    Okazało się, że są tam dwie przepustnice, ale druga otwiera się dopiero przy wysokich obrotach i otwiera ją podciśnienie, ja to rozkręciłem częściowo by zobaczyć, co jest nie tak i może wtedy się nie mogła otwierać. Auto nie miało mocy i myślałem, że był problem z przepustnicą, ale nie.
    Problem tkwił z tłumikiem. Tłumik był prawie nowy miał tylko rok. Dochodząc do tego, co było nie tak sprawdziłem drożność jego ustami i nic nie wyczułem. W tłumiku był jakiś materiał tłumiący wyglądało to jak jakiś długie włosy, może jakiś rodzaj wełny szklanej nie wiem dokładnie i to zatkało rurę wydechową i temu auto nie chciało za bardzo jechać.
    Ale dzięki za pomoc.
  • #7 8169711
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3490
    Czyli zgadłem że to ten badziew 2EE. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Mercedesa 190 z 1987 roku, który ma problemy z jedną z dwóch przepustnic, co ogranicza prędkość do 60 km/h. Po wymianie i konserwacji, problem z gaśnięciem silnika na niskich obrotach zniknął, ale nadal występowały trudności z otwieraniem przepustnicy. Użytkownicy sugerowali różne przyczyny, w tym zatarcie tłoczka rozdzielacza paliwa oraz problemy z gaźnikiem Pierburg 2EE. Ostatecznie, użytkownik odkrył, że problem leżał w zatorze w tłumiku, który był zablokowany materiałem tłumiącym, co uniemożliwiało prawidłowe działanie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA