logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Holux GPSport 260 - nawigacja do pieszych wędrówek

tymeczek 08 Cze 2010 10:45 74331 151
REKLAMA
  • Holux GPSport 260 - nawigacja do pieszych wędrówek Kolejna nowość prosto z tajwańskich targów Computex - nowy moduł GPSport 260 od Holuxa. To idealny gadżet dla fanów pieszych wędrówek.

Dzięki nawigacji Holux GPSport 260 można na bieżąco śledzić statystyki i trasę marszu. Umożliwia to wyświetlacz o przekątnej 1,5 cala. Co więcej - z urządzeniem tym łatwe stanie się planowanie podróży przed wyjściem na szlak. Z takim gadżetem trudno byłoby się zgubić, gdyż w każdej chwili da się odtworzyć przebieg trasy.

Dodatkowymi zaletami urządzenia są: kompas 3D, wysokościomierz barometryczny i pedometr. Akumulator o pojemności 1050 mAh pozwala na 20 godzin pracy. Producent zapewnia, że GPSport 260 wytrzyma pod wodą o głębokości metra przez około 30 minut. Nie jest znana cena i data premiery urządzenia.

Źródło: Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tymeczek
    Poziom 24  
    tymeczek napisał 900 postów o ocenie 154. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8486823
    oyay
    Poziom 1  
    szczerze polecam ten sprzęt:D

Jestem jego szczęśliwym posiadaczem od około dwóch miesięcy,
    i prawdopodobnie jeszcze nie zgłębiłem wszystkich funkcji,
    ale już mogę powiedzieć, że jestem zadowolony :D
    Jestem świeżym użytkownikiem GPS-ów w takiej formie (nie samochodowej),
    ale pracując w branży sportowej, mam pewne porównanie do innych "wynalazków",
    na których tle, GPSport 260 wypada całkiem dobrze.

Na tę chwilę używam go podczas treningów na rowerze, głównie w terenie.
    Nie ma żadnych problemów z sygnałem, prędkość i dystans są zgodne z dobrze skalibrowanym licznikiem na rowerze.
    Data logger jest na tyle dokładny, że nawet przy wąskiej drodze, na wizualizacji gpx'a można określić którą jej stroną jechałem.
    Największy "poślizg" śladu jaki mi się zdarzył, wynosił ok. 2m (ok.900mnpm, v>50km/h, zjazd po kamieniach, las).
    Bardzo też cieszy jego wytrzymałość, ekstremalne warunki: długotrwałe wstrząsy podczas maratonów w górach,
    wielokrotne zalanie (ulewy, błoto, lądowanie w kałuży), nie stanowią jak dotąd żadnej przeszkody.
    "Zimny start" trwa średnio ok. 15-20 sekund.
    Myślę, że bateria jest w stanie wytrzymać podawane 20h,
    ja najdłużej używałem go 16h i na razie nie miałem okazji sprawdzić ile wytrzyma w rzeczywistości,
    gdyż każde podłączenie do komputera, ładuje go praktycznie do pełna.
    Słyszałem dość negatywne opinie użytkowników GPSport 245 co do jakości działania
    i wynika z nich że model 260 jest zupełnie zupełnie innym sprzętem :D

jeśli ktoś jest zainteresowany próbką gpx, to chętnie się podzielę.
  • REKLAMA
  • #3 8637208
    szypowski1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    witam
    też go już mam, i pytanie czy ktoś ma polską instrukcje do tego urządzenia, szukałem w necie i nie mogę się nic doszukać

pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 9669702
    jareku1975
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    czy do tego urządzanie mozna wgrywać tracki z rozszerzeniem? np jak pobiorę tracka ze strony www maratonu MTB to wgram go do urządzenia?może ktoś wie?
  • #5 10555950
    fatom
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Czy posiada ktoś firmware w wersji polskiej do GPSport 260 PRO. Szukam wszędzie i nie ma. Na stronie Holuxa jest najnowsze jako 2.01 ale nie ma w nim polskiego. A spotkałem się że niektórzy sprzedawcy sprzedają z językiem polskim więc pewnie jest dostępny tylko nie dla wszystkich.
    pozdr.
  • #6 10596386
    aakameleon
    Poziom 1  
    A jak sprawa się ma z powrotem do punktu pierwotnego po zapisanej trasie? Jest ktoś w stanie napisać coś na ten temat?
    Pozdr.
  • #7 10724786
    lukspy1984
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Pozsiadam starszego braciszka gpsport 245
    I polecam go.

Mam takie pytanko.
    Jak mogę zdobyć klucz do eztour-a??
    Zgubiłem płytkę i nie mogę teraz zgrać tracków :/

Pozdrawiam
  • #8 10845472
    hob69
    Poziom 2  
    szypowski1 napisał:
    witam
    też go już mam, i pytanie czy ktoś ma polską instrukcje do tego urządzenia, szukałem w necie i nie mogę się nic doszukać

pozdrawiam i proszę o pomoc

Tu znajdziecie instrukcję ftp://fen.pl/instrukcje/ i soft po polsku ftp://fen.pl/sterowniki/Holux/

Pozdrowienia
  • #10 10915656
    hlodas
    Poziom 10  
    hej
    Czy Ktoś mi jest w stanie powiedzieć jak aktywować mapy google w ezTour plus ??? !!!
  • #11 10918754
    siwy_1974
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Mapy google załadują sie automatycznie jak tylko komputer będzie miał połączenie z internetem..
  • #12 10918769
    hlodas
    Poziom 10  
    Oczywiscie ładuja się, tylko po chwili krzyczą o "key" i znikają :(
  • #13 10918826
    siwy_1974
    Poziom 15  
    które google czy ezTour plus ???
  • #14 10918895
    hlodas
    Poziom 10  
    Zarejestrowałem aplikację ezTour plus. Po otworzeniu, mapy ładują się ślicznie i wyskakuje jakis komunikat o klucz map google i mapy znikaja ?

Dodano po 1 [minuty]:

Zarejestrowałem aplikację ezTour plus. Po otworzeniu, mapy ładują się ślicznie i wyskakuje jakis komunikat o klucz map google i mapy znikają ?
  • #15 10918910
    siwy_1974
    Poziom 15  
    Pierwsze słyszę, popytam i dam znać..

Dodano po 32 [minuty]:

podpytałem się producenta w sprawie tego problemu.
    czy klient może zainstalować ezTour plus na innym systemie i czy może sprawdzić czy problem występuje w dalszym ciągu ?
  • #16 10919133
    hlodas
    Poziom 10  
    dzięki :). Jak wróce spróbuje zainstalować i uruchomić na viście, teraz to było na xp.
    dzieki sliczne
    pozdrawiam
  • #17 10921254
    hlodas
    Poziom 10  
    na viscie tez nie chodzi. W zalaczeniu komunikat
    Załączniki:
    • holux.doc (194 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 10921346
    siwy_1974
    Poziom 15  
    ok, pytam dalej..
  • #20 10922282
    siwy_1974
    Poziom 15  
    Witam,

ten problem z błędem który podesłał Pan w załączniku rozwiązuje najnowsza wersja ezTour plus
    Prosiłem o ściągnięcie jej w pierwszym mejlu, czy klient pobrał najnowszą wersję ezTour Plus ze strony producenta?
    http://market.holux.com/Software/SU/
    ?
  • #21 10924165
    hlodas
    Poziom 10  
    dziękuję za pomoc.
    Jest mi głupio za mój brak gramotności, a raczej roztrzepanie.
    Jest to wszystko bardzo proste tylko trzeba patrzeć !!!
    Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam :)
  • #22 10925550
    siwy_1974
    Poziom 15  
    No cóż :) , przynajmniej kliknij "pomógł" :)
  • #23 10934108
    wilk-84
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Holux GPSport 260 Pro. Podobnie jak u kolegi problem z EZtour, ale ściągnąłem nową wersję i mapy są, ale mam problem z wykryciem urządzenia przez ten program, wyskakuje mi 'wprowadź kod produktu" , którego w zakupionym pudełku nigdzie nie mogę znaleźć. Nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji która pomogłaby mi dowiedzieć się jak wprowadzać trasy z PC do GPSa i na odwrót.

Nie wiem co robić, nie miałem wcześniej styczności z takim urządzeniem.
  • #24 10934116
    hlodas
    Poziom 10  
    hej
    Też go szukałem na opakowaniu :)
    Klucz jest na papierowym opakowaniu płyty od wewnętrznej strony.
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #25 10934197
    wilk-84
    Poziom 2  
    Ok działa :-) teraz może wie ktoś, z której aplikacji (ezTour plus czy ezTour planer) wrzucać trasy i jak to zrobić?
    Ponadto przeszedłem się z GPSem i zarejestrowałem jedna trasę, bardzo rożni się ona od rzeczywistości - czy urządzenie trzeba jakoś ręcznie ustawić, skalibrować?
  • #26 10934262
    hlodas
    Poziom 10  
    Wrzuca się do ezTour plus przez plik wczytaj log.
    A tu masz instrukcję.
    ftp://ftp.fen.pl/instrukcje/Holux/GPSport_260_QG_PL.pdf
    powodzenia :)
  • #27 10999059
    przemonr1
    Poziom 2  
    To ja mam dwa pytanie odnośnie Holuxa 260 pro:
    1. Czy istnieje inna opcja (poza EZtourem) ciągnięcia danych z licznika? Generalnie chodzi mi o eksport danych np. do plików gpx, w których będę miał informacje z czujników ANT+. EZtour jakoś nie chce eksportować tych danych na zewnątrz.

2. Czy opanował ktoś auto pauzę w tym liczniku? Ja mam włączoną, ale nawet po zatrzymaniu czas treningu leci sobie dalej/pada też średnia. Przykładowo w programie Sport Tracker, przy ustawionej auto pauzie czas się zatrzymuje.
  • #28 11000486
    siwy_1974
    Poziom 15  
    Witam,

1.
    Niestety nie ma innej możliwości jak zgrywanie danych za pomocą ezTour, urządzenie zapisuje dane w postaci binarnej w swojej pamięci, dopiero ezTour konwertuje te dane i zapisuje je do odpowiedniego formatu pliku.

2.
    Właśnie na takiej zasadzie działa funkcja Autopauza, czas się nie zatrzymuje , zatrzymuje się tylko logowanie danych. Funkcja ta została opracowana po to aby linia utworzona z punktów współrzędnych (na mapie w ezTour) była równa podczas gdy poruszamy się bardzo wolno lub stoimy w miejscu
  • #29 11009727
    przemonr1
    Poziom 2  
    Czyli firmware w tym liczniku, to katastrofa. Powinienem dostawać dane z logów, bo po to chyba stworzono autopauzę. Przykład z ostatniego testu: Dojeżdżam do sklepu mam średnią 28km/h, zatrzymuje logowanie(ręcznie), wychodzę ze sklepu średnia dalej 28km/h, odpalam logowanie i nagle średnia spada. Tak to na pewno nie powinno działać. W tym momencie tracę dane treningowe. W mojej komórce mam Sport Trackera i tam w momencie załączenia autopauzy mrozi się czas i średnia nie spada. Cóż może kiedyś zainwestuje w czujnik prędkości/kadencji.
  • #30 11013198
    siwy_1974
    Poziom 15  
    odpowiedź producenta,

postarają się poprawić tę funkcję przy następnej aktualizacji firmware

Podsumowanie tematu

✨ Holux GPSport 260 to nowoczesne urządzenie nawigacyjne, idealne dla miłośników pieszych wędrówek i sportów. Użytkownicy chwalą jego funkcje, takie jak dokładny rejestrator trasy, 3D kompas, wysokościomierz barometryczny oraz pedometr. Wiele osób korzysta z GPSport 260 do treningów rowerowych, podkreślając jego wytrzymałość i dokładność pomiarów. Problemy, które się pojawiają, dotyczą głównie aktualizacji oprogramowania ezTour, kluczy aktywacyjnych oraz synchronizacji z komputerem. Użytkownicy poszukują również instrukcji w języku polskim oraz rozwiązań dotyczących eksportu danych do formatu GPX. Wiele osób zgłasza problemy z autopauzą oraz z brakiem możliwości usunięcia tras z urządzenia. W kontekście wsparcia technicznego, użytkownicy dzielą się informacjami o kontaktach z producentem oraz sposobach na uzyskanie kluczy do oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA