logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak lutować hot air'em bez uszkodzeń? Temperatura i odległość lutowania

nabuhomodozo 28 Sie 2004 11:28 2097 9
REKLAMA
  • #1 818913
    nabuhomodozo
    Poziom 13  
    witam

Mugłby mi ktos wytłumaczyc jak lutowac hot air'em tak aby nie uszkodzic elenentów wlutowywanych. Jaką temperatora i jaka ma być odległosc od elementu
    Czy jest to trudne czy mi sie tylko wydaje ?

z gory wielkie dzieki
  • REKLAMA
  • #2 819143
    Osa100

Poziom 22  
    Ocena: 72
    Nie jest to trudne (tylko Ci sie tak wydaje).
    Wszystko zależy od doświadczenia - trzeba mieć nieco wprawy. Najlepiej poćwiczyć na jakichś starych złomowych płytkach - wtedy sam do wszystkiego dojdziesz.

W niektórych wypadkach jest bardzo wygodne stosowanie tej metody. Nie zawsze jednak można tym zastąpić klasyczne lutowanie.
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
    Roosevelta 118, Zabrze, 41-800 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://plinta.com.pl
  • #3 819188
    nabuhomodozo
    Poziom 13  
    czyli niema zabardzo mozliwosci przegrzać ?
  • REKLAMA
  • #4 819222
    Osa100

Poziom 22  
    Ocena: 72
    nabuhomodozo napisał:
    czyli niema zabardzo mozliwosci przegrzać ?

Ależ OCZYWIŚCIE, że jest możliwość i niebezpieczeństwo przegrzania, a nawet spalenia (dosłownie) jeśli nieumiejętnie używa się hot air. Stąd konieczność zdobycia doświadczenia w posługiwaniu się tym urządzeniem.
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
    Roosevelta 118, Zabrze, 41-800 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://plinta.com.pl
  • #5 819251
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Sorry ze odbiegam od tematu ale ile kosztuje taki jeden z tanszych hot'ów ?? Dzieki z gory za odpowiedz :)
  • #6 819864
    nabuhomodozo
    Poziom 13  
    ja zakupiłem AOYUE 852++ za 430zł jak narazie jestem zadowolony, chociasz jeszcze nie potrafie tego zadobrze obsługiwac :D
  • REKLAMA
  • #7 820405
    przemcio_x
    Poziom 2  
    A można wiedzieć gdzie kupiłeś AOYUE 852++ bo nie drogo zapłaciłeś?[/img]
  • #8 823518
    nabuhomodozo
    Poziom 13  
    w sosnowcu na giełdzie elektronicznej, milowice
  • REKLAMA
  • #9 834693
    odek
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jak możesz to podaj jeszcze firmę
  • #10 887337
    morgangsm
    Poziom 2  
    hot air róznego rodzaju,
    częsci i wiele innych mają w sprzedaży
    www.el-s.pl

Podsumowanie tematu

✨ Lutowanie gorącym powietrzem (hot air) wymaga doświadczenia i praktyki, aby uniknąć uszkodzenia elementów elektronicznych. Temperatura i odległość dyszy od elementu muszą być odpowiednio dobrane, jednak dokładne wartości zależą od konkretnego zastosowania i rodzaju lutowanych komponentów. Istnieje ryzyko przegrzania i spalenia elementów przy nieumiejętnym użyciu urządzenia, dlatego zaleca się ćwiczenia na starych, nieużywanych płytkach. Metoda ta jest wygodna, ale nie zawsze zastąpi klasyczne lutowanie. W dyskusji pojawiła się informacja o zakupie stacji lutowniczej AOYUE 852++ w cenie około 430 zł, dostępnej na giełdzie elektronicznej w Sosnowcu. Dodatkowo wskazano sklep internetowy www.el-s.pl oferujący różne rodzaje hot air oraz części zamienne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA