logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować domową stację lutowniczą HOT AIR? Wskazówki i doświadczenia

marti_1988 02 Lip 2005 20:59 10594 12
  • #1 1624171
    marti_1988
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Na samym początku chciałbym powiedzieć że szukałem czegos na ten temat na elektrodzie i poza nią , ale nic konkretnego nie znalazłem . Wiem że mozna spróbować zrobic hot air-a z opoalrki lub też od podstaw na bazie oryginalnych grzłek do stacji lutowniczych ,ale ja bym potrzebował jakieś konkrety jak cos takiego mozna samemu zrobić . Moze ktos juz zrobił sobie stacjie lutowniczą hot air i mógłby sie podzielić doświadczeniem przy jej budowie czego nie robi a co robić i takie tam .
    z góry dzieki za wszelką pomoc .
  • #2 1653150
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    ja tez byłbym chętny na takie coś .... bo nie będę kupował stacji za 300zl na przylutowanie jednego czy dwóch scalaków. albo może ktoś potrafi przylutować scalaka w SMD SOL 20 ??
  • #3 1659081
    _Brutus
    Poziom 12  
    Ze zbudowanie w pełni działająceg i i zdatnego do użytku może być problem, ale nie jest to niemożliwe.

Można by użyć dobrej opalarki, z temperaturą powyżej 300 st. C (może trochę mniej - temperatura topnienia cyny) i zrobić odpowiednią dyszę.

Poza tym ten temat był już wieloktrotnie "przeżuwany" na forum. Wystarczy poszukać...

Pozdro
  • #4 1659236
    plik4
    Poziom 26  
    jak by byl to bym znalazl moze daj jakies slowa kluczowe to znajde bo wpisalem juz wiele m.in : hotair DIY , wlasnej roboty, konstrukcja itp i nei bylo nieczego sensownego.
  • #5 1660242
    firelord
    Poziom 12  
    a właściwie jakim cudem można przylutować uklady SMD bez zwarć, przecierz odstępy między nużkami sa tak małe, że nie da sie przyłożyć do nich cyny
  • #6 1660252
    plik4
    Poziom 26  
    HOT AIR !!!!!!!!!!
  • #7 1660284
    firelord
    Poziom 12  
    plik4 napisał:
    HOT AIR !!!!!!!!!!

to oczywiste, ale lutowanie polega na łączeniu dwuch metali za pomocą spoiwa. I jak je zaaplikować, skoro nitka cyny jest grubsza niż odstęp pomiędzy nóżkami?
  • #8 1660363
    plik4
    Poziom 26  
    jest topnik w plynie wkladasz uklad w matryce nakaldasz topnik przysusszasz i masz wyjmojesz z matrycy i masz nalozony topnik. POzniej kladziesz na zadane miejsce i podgrzewaz.
  • #9 1660384
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    najważniejsze przy lutowaniu elementów smd to jest zastosowanie odpowiedniego topnika, nie kalafoni, ja uzywam topnika o nazwie RMA-7 i ni mam najmniejszego problemu z lutowaniem nawer procesorów w tunerach!!a tam jest troszke tych nóżek.
  • #10 1665796
    marti_1988
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No prosze a jedenka temat sie rozkręcił . Ja wsumie juz dawano tu nie zagladałem ale jak narzie moje prace przy budowie własnej stacji Hot Air posuwają sie powoli . Mam zamiar zastosowac jednak oryginalną grzałke do hot Air którą już zakupiłem na allegro , a jako układ do sterowania temp. postanowiłem uzyc układ znaleziony na forum elektrody https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic180620.html . Niby ten układ sie nadaje ale jeśli ktoś miałby inne zdanei na ten temat to mówcie . jeszcze mam dylemat co do nadmuchu . Nie wiem czy wystarczy wiatrak z jakimś silnikiem elektrycznym czy lepszy będzie mały kompresor . Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie .
  • #12 1667575
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Fajny artykuł, rzeczywiście to powinno zadziałać.
    Ja eksperymentowałem z tzw. lutownicą gazową, ale ponieważ był to tani model ;) osiągnąłem mizerny efekt.
    Układy hybrydowe rozlutowuje się bardzo fajnie za to korzystając ze zwykłego żelazka.
  • #13 16327990
    zwijas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czy wiatrak z regulacją obrotów + kilka metrów drutu oporego z regulacją napięciem ma szanse powodzenia? Raczej jako zabawka niż do profesjonalnych zastosowań.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy domowej stacji lutowniczej typu HOT AIR do lutowania elementów SMD. Podkreślono trudności w znalezieniu konkretnych instrukcji DIY oraz wyzwania związane z precyzyjnym lutowaniem małych układów scalonych, zwłaszcza SMD SOL 20, gdzie odstępy między nóżkami są bardzo małe. Jako rozwiązanie proponowano użycie opalarki o temperaturze powyżej 300°C z odpowiednio wykonaną dyszą lub oryginalnej grzałki do hot air zakupionej na aukcji internetowej. Do sterowania temperaturą sugerowano układ znaleziony na forum elektrody. W kwestii nadmuchu rozważano zastosowanie wiatraka z silnikiem elektrycznym lub małego kompresora, a także pomysł regulacji obrotów wiatraka z drutem oporowym i regulacją napięcia jako prostszą, amatorską wersję. W lutowaniu SMD kluczowe jest stosowanie odpowiedniego topnika, np. RMA-7, który ułatwia precyzyjne nanoszenie cyny bez zwarć. Podano również link do artykułu opisującego konstrukcję hot air pencil, który może być pomocny. Eksperymenty z lutownicą gazową dały słabe efekty, natomiast hybrydowe układy rozlutowuje się skutecznie zwykłym żelazkiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA