logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najczęstsze usterki w czajnikach elektrycznych - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

K3 28 Sie 2004 19:27 7467 16
REKLAMA
  • #1 819838
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 427
    czajnikach elektrycznych. ??

na co zwrócić uwage przy zakupie ??
  • REKLAMA
  • #2 819886
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Konstrukcja jest tak banalna ze praktycznie nie ma co sie zepsuc oprucz przepalenia grzalki ale temu nie da sie zaradzic ani ocenic na wzrok ale takie cos jest malo prawdopodobne. A jak chcesz kupic to patz na wyglad moc i pojemnosc 8)
  • #3 820035
    Osa100

Poziom 22  
    Ocena: 72
    W czajnikach elektrycznych najczęściej ulegają uszkodzeniom:
    - grzałka;
    - wyłącznik termiczny (i to od strony "sterowania" czyli niewłaściwe rozpoznawanie temperatury - przedwczesne lub za późne wyłączenie lub nawet całkowity brak takiego wyłączenia; jak i od strony mechanicznej - niepewne lub wadliwe działanie);
    - nieszczelności - wycieki wody, najczęściej w okolicy montowania wskaźnika poziomu wody lub, rzadziej, w okolicy mocowania samej grzałki.
    Przy zakupie zwracamy uwagę na (nieco się powtórzę za poprzednikiem):
    - wygląd;
    - pojemność;
    - moc;
    - ergonomia;
    - oceniana wzrokowo solidność wykonania.
    Ani cena, ani firma raczej nie mają większego znaczenia.
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
    Roosevelta 118, Zabrze, 41-800 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://plinta.com.pl
  • REKLAMA
  • #4 820150
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1002
    Witam.
    osa100 napisał:
    Cytat:
    Ani cena, ani firma raczej nie mają większego znaczenia.

Więc Uważasz że między czajnikiem za 20 zł. a czajnikem za 100 zł nie ma żadnej różnicy z wyjątkiem ceny?
  • #5 820228
    Osa100

Poziom 22  
    Celowo w swej wypowiedzi użyłem słowa "raczej". Wyklucza to zrozumienie tego zdania w ten sposób, jakobym uważał, że cena nie odgrywa żadnej roli.
    Interpretacja:
    Cytat:
    Więc Uważasz że między czajnikiem za 20 zł. a czajnikem za 100 zł nie ma żadnej różnicy z wyjątkiem ceny?

jest daleko posuniętym uproszczeniem.
    Ostatecznie i tak to kupujący podejmie decyzję, ile pieniędzy chce wydać na potencjalny zakup, przesiewając oczywiście zebrane informacje przez sito własnych preferencji.
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
    Roosevelta 118, Zabrze, 41-800 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://plinta.com.pl
  • #6 820242
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Możecie się ze mną nie zgadzać ale za 100zł kupię 5 czajników po 20zł, które na pewno wytrzymają (w sumie) dłużej niż ten jeden za stówę. Przecież też mają jakąś gwarancję. A płacić za firmową nalepkę... :(
    W dodatku te z firmową nalepką również pochodzą z Chin. :)
  • #7 820268
    Osa100

Poziom 22  
    :arrow: Robert B
    Podzielam Twoją pewność :!:
    Szcególnie, że ma ona zastosowanie w segmencie czajników (elektrycznych).
    Nalepkę firmową natomiast raczej traktowałbym jako element (drogi)wyglądu.
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
  • REKLAMA
  • #8 820320
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Zapoarzcie hebatę lub kawę wodą zagotowaną w czajniku za 20 zł. to Zmienicie zdanie!
  • #9 820344
    Robert B
    Poziom 43  
    A co? Czy w tym za 100 pływa na wierzchu cena? Najpierw zacznijmy od jakości samej wody - również pseudooligoceńskiej.
  • #10 820409
    brodziek
    Poziom 14  
    Mnie również nie wydaje się aby woda z czajnika za 20zł
    smakowała inaczej niż z takiego za 100zł
    chyba że jest to ruski buzer typu: dwie elektrody na wierzchu!
  • #11 820431
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    brodziek napisał:
    Mnie również nie wydaje się aby woda z czajnika za 20zł
    smakowała inaczej niż z takiego za 100zł
    chyba że jest to ruski buzer typu: dwie elektrody na wierzchu!

HEHEHE - mam ruski patent (kupiony chyba za 20zł na bazarze) od 6 lat i tam grzałka jest irydowana 1,6kW (i niema elektrod na wierzchu :D ) i dzięki temu kamień się nie osadza na jej, używany naście razy dziennie i działa bez problemów, a u znajomych snobów co z kenwoodami i philipsami co chwila biegają do serwisu i to już któryś z kolei czajnik mają - a ja niestety męczę się z tym ruchalem - bo zdechnąć niechce.

A w tych exkluzywnych to co i rusz przepalaja się styki w podstawce, a w ruskim blacha gniotsa / niełamiotsa się i jeszcze długo wytrzyma.
  • #12 820515
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    czajnik - plastikowy kubełek z włozoną odtylcową grzałką oraz wyłacznikiem parowo - termicznym. Palą się styki te w podstawce, psują się wyłączniki termiczne oraz pęka uszczelka pod grzałką lub ta od durnego miernik poziomu wody. Wszystkie i tak sa produkowane w chinach. Polecam zakup taniochy z biedronki za 20 zł. mam taki już 2 lata i jeszcze żyje. i nie gotujcie więcej niż połowe wody. dłużej pożyje.
  • REKLAMA
  • #13 821122
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Kupiłem czajnik w markecie za 20zł. Posiada on atest P.Z.H. jednak tworzywo z którego jest zrobiony wydziela niesamowicie nieprzyjemną woń. Ale co można wymagac od czajnika za taką cenę. W sklepie z częściami zamiennymi same styki podstawki kosztują 15 zł (do czajników krajowych).
  • #14 821182
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Ja miałem czajnik za 30 zł i padł po 2 tygodniach. Też niezbyt ładnie pachniał. Firmowy czajnik Philipsa za 100 zł chodził chyba 3 lata albo więcej i miał do tego filtr, żeby sobie kamienia nie wlać do szklanki. Nie mówię, że lepiej kupić drogi czajnik... też sie może zepsuć. Teraz w domu używa się tradycyjnego czajnika stawianego na gaz - przynajmniej ma gwizdek i jest niezawodny.
  • #15 821799
    Robert B
    Poziom 43  
    Mój czajnik za 29zł też ma filtr i chodzi już trzeci rok (4-osobowa rodzina) :lol:
  • #16 865147
    janekrudy
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mi sie popsuł wlacznik! Smrod byl jak cholera! Teraz zrobilem ze czjnik po wstawieniu na podstawke grzeje..ale trzeba pilnowac i zdejmowac...bo sie sam nie wylaczy! I mam pytanie! CGdzie mozna kupic taki wlacznik..albo jakia inna czesc typu Termik zastosowac!
    Pozdrawiam
  • #17 885685
    happy_man
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Chyba największe znaczenie w grzajniku ma grzałka i obudowa. Obudowa ma duże znaczenie z tej racji że po ugotowaniu, woda może mieć różne smaki :) A jeśli chodzi o grzałkę to zalecam zwrócić szczególną uwagę na jej solidność, czy jest powlekana specjalną powłoką itp.
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Najczęstsze usterki w czajnikach elektrycznych dotyczą głównie grzałki, wyłącznika termicznego oraz nieszczelności, zwłaszcza wokół wskaźnika poziomu wody i mocowania grzałki. Grzałka może przepalać się, a wyłącznik termiczny może działać wadliwie, co skutkuje przedwczesnym, opóźnionym lub brakiem wyłączenia urządzenia. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na wygląd, moc, pojemność, ergonomię oraz solidność wykonania ocenianą wizualnie. Cena i marka nie zawsze gwarantują wyższą jakość, gdyż wiele czajników, także markowych, produkowanych jest w Chinach. Tanie modele mogą być trwałe, ale często mają gorsze materiały i mogą wydzielać nieprzyjemny zapach. Wysokiej jakości grzałka powinna mieć specjalne powłoki zapobiegające osadzaniu się kamienia. Problemy z podstawą, takie jak przepalające się styki, są również powszechne. Filtry antykamienne są dodatkowymi elementami wpływającymi na jakość wody. W przypadku awarii wyłącznika termicznego lub styku podstawki, części zamienne bywają drogie i trudne do znalezienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA