logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić anonimowy serwer proxy w mIRC? Szukam adresów proxy

ernap 29 Sie 2004 12:58 3724 6
REKLAMA
  • #1 820783
    ernap
    Poziom 11  
    Czy ktoś może wie jak ustawić anonimowy serwer proxy w mIRC -u? Chce być annimowy na kilku kanałach, a nie wiem jak to zrobić. Jeżeli ktoś ma to proszę również o adresy dobrych anonimowych serwerów proxy. Z góry dziękuje za pomoc. lafar80(_at_)wp.pl :?:
  • REKLAMA
  • #2 823890
    Copti
    Poziom 14  
    hmm

a moze konto shell i BitchX albo PsyBNC tudziez zwykle BNC?

www.ne.pl
    www.cyberion.pl
    etc.

pozdrawiam
    Michal
  • REKLAMA
  • #4 827573
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Ja kiedys korzystalem z tunelu ;] popytaj, moze ktos ze znajomych ma i moze udostepnic.
  • REKLAMA
  • #5 830857
    Zaratustra
    Poziom 11  
    Witaj.

Jeśli chodzi o proxy, to nie jest to takie do końca proste. Jeśli połączysz się przez zwykłe proxy, dostępne dla każdego, to...

... no właśnie. Dostaniesz od serwera bana. A przynajmniej stanie się tak w większości sieci. Operatorzy IRCa nie lubią anonimowych gości, bo to na ogół abuserzy. Ludzie którzy wykożystują fakt bycia bezkarnym do łamania prawa.

Istnieją jednak specjalne proxy do IRCa. Jednym z popularniejszych programów jest PsyBNC. Proxy takie instaluje się na jakimś serwerze, dodaje się tam użytkowników i hasła i już wybrane osoby mogą łączyć się z IRCem za pomocą trefnego IP. Problem z takimi bnc polega na tym, że trzeba być do nich dopisanym. Zatem, albo jest to twoje bnc, albo kogoś, kto cię zna i zrobi ci przysługę.

Nie będę udawał. W sieci są tysiące dzieciaków włamujących się na serwery z całego świata, tylko po to, by zainstalować na nich jakieś tego typu proxy i zatrzeć po sobie ślady. IRC prowokuje do takich zachowań. Znajdź jakiegoś takiego dzieciaka i pogadaj z nim. Nawet jeśli da ci konto za free (bo na ogół idą jedynie na wymianę), to i tak nie masz co się cieszyć. Żywotność takiego proxy jest krótka. Włąściciele schakowanego serwera zawsze prędzej czy później orientują się w sprawie i reinstalują system wywalając syfy. Ty za to możesz trafić przed sąd za włamania na cudzy komputer.

W niektórych sieciach IRC jest coś takiego jak maskowanie adresów. Wszyscy którzy sprawdzają twój adres widzą ciągi przypadkowych znaków przydzielonych ci przez serwer. Takie maskowanie sprawdza się do czasu, gdy nie zaczniesz z taką osobą połączenia bezpośredniego. Wtedy zawsze zobaczy twój prawdziwy adres.
  • REKLAMA
  • #6 6109924
    maverx
    Poziom 11  
    Witam.

Mam podobny problem. Wpisuje adres servera proxy w zakladce Firewall w ustawieniach mIRC'a a i tak wchodze ze swoim wlasnym ip. Nie wiem co jest nie tak, moze cos nei tak wpisuje. Server raczej akceptuje wszystkie mozliwe polaczenia bo nie jest to IRCnet ani tym podobna siec tylko bardziej prywatna. A chocby nawet to nie otrzymuje zadnego komunikatu Open Proxy ani zadnego innego. Moze po prostu zle skonfigurowalem cos.
    A robie tak: wchodze w opcje mIRC'a, zakldadka Firewall, Firewall support ustawian na: none, Protocol: Proxy. nizej wpisuje IP servera proxy, user ID: albo wpisuje anonymous albo zostawiam pusta, i z haslem probowalem tez wpisywac anonymous lub zostawiac puste. ani tak ani tak nie dziala. wprawdzie nie jest mi to bardzo do szczescia potrzebne ale denerwuje mnie to ze nei wiem tego :) wiec jesli znajdziecie chwilke zeby odpisac bede wdzieczny.

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji anonimowego serwera proxy w programie mIRC w celu ukrycia adresu IP na kanałach IRC. Użytkownicy sugerują wykorzystanie kont shell oraz programów typu BitchX, PsyBNC lub zwykłych BNC jako rozwiązań proxy, które pozwalają na połączenie z IRC przez serwer pośredniczący, maskując oryginalne IP. Wskazano, że standardowe publiczne proxy często prowadzą do zablokowania przez operatorów IRC, którzy nie akceptują anonimowych użytkowników ze względu na nadużycia. PsyBNC wymaga posiadania dostępu do serwera proxy z kontem i hasłem, co ogranicza anonimowość do zaufanych użytkowników. Podano przykładowe adresy proxy oraz linki do baz proxy, np. www.w3cache.tpnet.pl:8080 oraz http://www.samair.ru/proxy/. Jeden z użytkowników opisuje problem z konfiguracją proxy w mIRC, gdzie mimo ustawień w zakładce Firewall połączenie odbywa się z własnym IP, co może wynikać z błędnej konfiguracji. Na koniec zasugerowano użycie sieci TOR jako alternatywnego rozwiązania do anonimowego łączenia się z IRC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA