logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać zdalny dostęp do komputera z HDD przez internet?

maxio1234 29 Sie 2004 21:46 2324 16
REKLAMA
  • #1 821647
    maxio1234
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie!

Mam pytanie z dziedziny łączenia się z własnym komputerem przebywając poza miejscem jego stacjonowania. Pewnie dla fachowców bardzo proste, lecz dla mnie nie tak oczywiste.

Chciałbym pobierać informacje z HDD mojego kompa, z każdego miejsca w kraju gdzie znajduje się internet. Zakładamy, że mój komputer jest cały czas włączony, mam łącze stałe. Jakie czynności instalacyjne i inne musiał bym poczynić w razie potrzeby aby mieć dostęp do swoich zasobów systemowych (mojego PCeta) kiedy znajdowałbym się poza domem.
    Czy mógłby mi ktoś pomóc w tej dziedzinie?

Pozdrawiam i proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 821720
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    mozesz takim prograikiem VNC instalujesz go na kompie a ze soba nosisz dyskietke z plikiem vncviewer.exe warunek jeden musisz miec zewnetrzne IP a w programi jescze ustawiasz haslo zeby inna osba nie weszla i wszystko
  • REKLAMA
  • #3 822496
    cuban1
    Poziom 11  
    Ciekawy programik, jednak mam watpliwosci czy sie polacze, poniewaz w sieci lan mam dwa ip... zew. i to kture przydziela mi serv. Czy program to rozruzni i trafie do swojego kompa?
    Prosze o pomoc!

ORTOGRAFIA!!!!!!!!!!!!!!
    moje gratulacje -pozion 2 klasa podstawówki jak nie pierwsza
    PICIA
  • #4 822618
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    jezeli masz wew IP to jak nie zrobisz na routerze przekierowania po porcie tzw virtualny serwer Z zewnetrznego na wewnetrzne to sie nie polaczysz
  • REKLAMA
  • #5 822637
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Dobrym też programem jest Remote Administrator Serwer
  • #6 822638
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Można postawić openSSH i łączyć się przez WinSCP, albo uruchomić serwer FTP wszystko zalezy do tego jaki poziom zabezpieczeń potrzebujesz i do czego i skąd bedzies ztego używał. Można zestawić też VPN miedzy tymi dwoma hostami

te nazwy to słowa klucze jak cie coś interesuje wiecej odnośnie szczegółów to pisz
  • #7 822974
    maxio1234
    Poziom 11  
    cortez! świetnie, że masz o tym szerokie pojęcie. Obawiam się , że bez szkolnego tłumaczenia mi krok po kroku mogę sobie nie poradzić. Niewiem czy ma to znaczenie posiadam system oper. Win98SE, a sam chciałem poeksperymentować, posiadam setki dokumentów które np. w pracy chciałbym pobierać ze swojego kompa bez - przenoszenia, kopiowania HDD - z mojego PCeta. Po prostu pobawić się w tej dziedzinie.
  • #8 824207
    cortez_
    Poziom 26  
    Masz stałe czy dynamiczne IP, jesteś za firewallem czy nie?
  • #9 824709
    maxio1234
    Poziom 11  
    Posiadam stałe IP - nie zmieniło się od chwili kiedy posiadam stałe łącze internetowe czyli od pół roku. Nie jestem za firewallem, jeżeli dobrze rozumiem nie posiadam "zapory ogniowej". Tylko AntyVirus Symantec.

Pytaj dalej i podawaj instrukcje.
  • #10 824795
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Maxio1234 podaj jaki masz ten adres IP. Jeśli się zaczyna od 192.168.xx.xx lub 10.10.xx.xx to nic z tego, bo są to adresy nieroutowalnye
  • #11 824882
    cortez_
    Poziom 26  
    Dokładnie podaj jaki masz adres IP i jak sprawiłes, że twój komputer jeszcze działa jesli nie masz firewalla.

Jesli masz publiczne IP to nie będzie kłopotu. Jeśli masz IP z zakresu który podał freddy albo inne nieroutowalne, to bedzie troche więcej zabawy.

Napisz skad masz internet, jaki dostawca.
  • #12 826770
    maxio1234
    Poziom 11  
    Wybaczcie że tak późno odpisuję. Spowodowane jest to moją pracą o nieregularnych godzniach. Nie zawsze mam dostęp do netu!!!

Podaję moje stałe IP 10.14.38.9
    Maska podsieci 255.255.0.0
    domyślna brama 10.14.0.1

Czy coś to daje???????????

Myślę, że nie zdradziłem za dużo? Czy przy pomocy w/w cyferek można już zamieszać w moim kompie, bez mojej wiedzy?

Aaaaa!!!!!! administrator jak administrator, znam go osobiście! Taki sobie Gośććććć! Choć pewnie, mógłby zapytać go osobiście w mojej sprawie , prawda? I już bym wszystko jak większość fachowców wiedział
    Proszę o dalsze instrukcje!
  • #13 828018
    Freddy
    Poziom 43  
    Daje, nici z Twoich planów. Adresy na 10.xx.xx.xx są nie routowalne i nie będą widzialne z zewnątrz. Masz stałe IP, ale nie jest to zewnętrzne IP. Niestety nie dostaniesz sie do tego komputera z zewnątrz.
  • #14 828128
    maxio1234
    Poziom 11  
    Freddy dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #15 828146
    cortez_
    Poziom 26  
    Jest alternatywa. Możesz porozmawiać z administratorem na temat dwóch opcji.

1. Przekierowania na twój komputer kilku portów np xxxxx->22

2. Założenia konta shellowego z logowanie przez ssh na serwerze.

Musisz jeszcze znać adres serwera w sieci.

W zalezności od wybranej opcji różne mozna zastosowac dozwiązania aby się dostać do komputera z zewnątrz.

Ja stosuje opcje drugą. Loguję się z pracy do serwera przez ssh, tuneluję porty do sieci lokalnej i loguję się do swojego komputera.
  • #16 828825
    Freddy
    Poziom 43  
    cortez_ :arrow: prościej poprosic o IP zewnętrzny. Trzeba zapytac, co jak i za ile. Nie powinni wziąść więcej jak 20 zł
  • #17 829270
    cortez_
    Poziom 26  
    Też można, to może być alternatywa numer trzy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uzyskania zdalnego dostępu do komputera z dyskiem HDD przez internet, przy założeniu stałego łącza i włączonego komputera. Proponowane rozwiązania obejmują instalację oprogramowania do zdalnego pulpitu, takiego jak VNC (wymagającego zewnętrznego, publicznego IP oraz ustawienia hasła) oraz Remote Administrator Server. Wskazano również możliwość wykorzystania serwera SSH z klientem WinSCP, serwera FTP lub zestawienia VPN dla bezpiecznego dostępu. Kluczowym problemem jest posiadanie adresu IP z zakresu prywatnego (10.x.x.x), który jest nieroutowalny z internetu, co uniemożliwia bezpośrednie połączenie z komputera. Zalecane jest skontaktowanie się z administratorem sieci w celu uzyskania zewnętrznego, publicznego IP lub przekierowania portów (virtual server) na routerze. Alternatywnie można założyć konto shellowe na serwerze z dostępem SSH i tunelować połączenia do sieci lokalnej. System operacyjny użytkownika to Windows 98 SE, a zabezpieczenia ograniczają się do programu antywirusowego Symantec, bez zapory sieciowej. Dyskusja podkreśla konieczność znajomości konfiguracji sieciowej, w tym typu IP (stałe vs dynamiczne) oraz obecności firewalla, aby skutecznie skonfigurować zdalny dostęp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA