logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka AMICA - odcięcie gazu przy zapalaniu palnika, co robić?

ropaw7 30 Sie 2004 11:16 13170 7
  • #1 822330
    ropaw7
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Kuchnia gazowa, z elektrycznym piekarnikiem - przy zapalaniu palnika natępuje odcięcie gazu, co może być przyczyną takiej awarii??? :cry:
  • #2 823306
    jojo2000
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Co rozumiesz przez odcina gaz - nie trzyma płomienia czy coś innego ??
  • #3 824043
    ropaw7
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Przy zapalaniu płomień po dwóch sekundach gaśnie, ale tylko przy dwóch palnikach pozostałe dwa nie zapalają się...
    ---------------------------------------------------
    Znalazłem! Wcześniej podałem za mało szczegółów - kuchnia Amica do zabudowy, oczywiście była za mocno dokręcona do blatu i "kurki" nie działały he he
    Posty połączone.Nie pisz jeden za drugim,jest do tego przycisk"zmień".- POLO2
  • #4 5684351
    neri1
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ja też mam kuchenkę amica i mam podobny problem.Otóż,kiedy zmniejszam gaz na minimalny tzn.oszczędny to na dwóch palnikach średnim i dużym gaz gaśnie całkowicie.Chcę zaznaczyć,że kuchenka nie jest niczym zabudowana,czy można to jakoś naprawić?
  • #5 5691193
    neri1
    Poziom 11  
    Proszę.....odpiszcie jak można to naprawić,a może już czas wymienić na coś innego,bo zapalacz gazu w pokrętle też już dawno nie działa,a tak wogóle to te Amici jakieś felerne!Nigdy więcej Amici.
  • #6 5691364
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    neri1 napisał:
    Proszę.....odpiszcie jak można to naprawić,a może już czas wymienić na coś innego,bo zapalacz gazu w pokrętle też już dawno nie działa,a tak wogóle to te Amici jakieś felerne!Nigdy więcej Amici.

Palniki wymagają regulacji płomienia oszczędnościowego, ale w Twoim przypadku, (skoro wcześniej działały prawidłowo), prawdopodobnie palniki i dysze są zanieczyszczone i wymagają konserwacji. Zapalacz gazu, przeważnie przestaje działać również w wyniku zanieczyszczenia - wezwij uprawniony serwis.
  • #7 5694471
    neri1
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie-czy nie można samemu przeczyścić te dysze?
  • #8 5694575
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    neri1 napisał:
    Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie-czy nie można samemu przeczyścić te dysze?

Dysze należy wymienić, koszt niewielki....a potem regulacja.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kuchenki gazowej Amica z elektrycznym piekarnikiem, gdzie przy zapalaniu palnika następuje odcięcie gazu – płomień gaśnie po około dwóch sekundach na dwóch z czterech palników. Przyczyną może być zanieczyszczenie palników i dysz, co powoduje niewłaściwą regulację płomienia oszczędnościowego oraz awarię zapalacza gazu w pokrętle. Zaleca się konserwację lub wymianę dysz oraz regulację płomienia przez uprawniony serwis. Samodzielne czyszczenie dysz jest możliwe, jednak wymiana jest często bardziej skuteczna i niedroga. Użytkownicy zgłaszają również awarie zapalacza i ogólne problemy z niezawodnością kuchenek Amica.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA