logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar rezystancji izolacji w strefie zagrożonej wybuchem

Miwhoo 21 Cze 2010 22:13 5742 6
  • #1 8216060
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 315
    Witam.

Mam pytanie odnośnie metody uproszczonej pomiaru rezystancji izolacji, jak to w praktyce wygląda, bo 2 książki mają to tak opisane, że już zgłupiałem.

Rozumiem, że pełny pomiar robi się po montażu i łączeniu instalacji, ale przed zamontowaniem opraw włącznie z mierzeniem PE, natomiast metoda uproszczona mówi o załączeniu danego obwodu pod napięcie, włączeniu wszystkich przełączników [zapalenie światła w obwodach mierzonych], następnie wyłączenia napięcia w rozdzielnicy i odłączenia przewodu N.

Następnie pomiar rezystancji między N i PE, oraz [część której nie rozumiem]:
    Cytat:
    między zaciskiem 2 otwartego wyłącznika z przewodem L i PE

Jak w praktyce wygląda pomiar między tym L i PE? Poradźcie, bo zgłupiałem..

Z góry dziękuję za odpowiedzi...
  • #2 8216847
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Powinieneś pamiętać, że wg nowej normy, pomiar rezystancji izolacji wykonuje się pomiędzy PE a zwartymi przewodami czynnymi. Więc odłóż te książki i pomyśl jak to zrobić w Twoim przypadku.
    Oprawy powinny być zamontowane.
  • #3 8217136
    Miwhoo
    Tak się właśnie zastanawiałem, bo to materiały z SEPu, a dziś egzamin mam :) a temat Ex nie był wcale poruszany. Tak to mieli opisane, że mi się pomieszało wszystko.

Więc moim zdaniem powykonawczy odbiór tak, jak wcześniej napisałem, pomiar rezystancji "każdy z każdym" + pomiar względem ziemi, bo ziemię też się traktuje, jak przewodnik, tak mówią materiały SEPu [chyba, że pomiar względem ziemi też już nieaktualny, bo piszą w materiałach, że do 5 przewodowego kabla 15 pomiarów, standardowo każdy z każdym i jeszcze wszystkie żyły względem ziemi-uziemienia].

Metoda uproszczona w takim razie polegać ma na załączeniu oświetlenia, aby upewnić się, że wszystkie obwody zostały włączone, wyłączeniu zasilania w rozdzielnicy bez majstrowania przełącznikami od oświetlenia, odłączeniu N z listwy i zwarciu z L. Mierzyć względem PE.

Teraz OK?
  • #4 8217214
    retrofood
    Miwhoo napisał:

Metoda uproszczona w takim razie polegać ma na załączeniu oświetlenia, aby upewnić się, że wszystkie obwody zostały włączone, wyłączeniu zasilania w rozdzielnicy bez majstrowania przełącznikami od oświetlenia, odłączeniu N z listwy i zwarciu z L. Mierzyć względem PE.

Teraz OK?

To nie jest metoda uproszczona. To jest po prostu metoda pomiaru wg normy PN-HD 60364-6.
    "Rezystancję izolacji należy zmierzyć pomiędzy przewodami czynnymi a przewodem ochronnym, przyłączonym do układu uziemiającego. Do pomiaru przewody czynne można połączyć razem."
    Ale w normie są uwagi:
    1. Do celów pomiarowych przewód N odłącza się od przewodu PE
    2. W układach TN-C pomiar wykonuje się pomiędzy przewodami czynnymi a przewodem PEN.
    3. W pomieszczeniach w których występuje zagrożenie pożarowe pomiar rezystancji izolacji powinien być wykonany pomiędzy przewodami czynnymi. W praktyce może być konieczne wykonanie tego pomiaru podczas montażu instalacji, przed przyłączeniem wyposażenia.

Poza tym pomiar wykonujemy zasadniczo przy złączu instalacji. Jeśli wyniki są niesatysfakcjonujące, to instalację dzielimy na grupy obwodów, a w razie dalszej kolejności na obwody i szukamy miejsca nie spełniającego warunków.
  • #5 8217242
    Miwhoo
    retrofood napisał:

"Rezystancję izolacji należy zmierzyć pomiędzy przewodami czynnymi a przewodem ochronnym, przyłączonym do układu uziemiającego. Do pomiaru przewody czynne można połączyć razem."
    Ale w normie są uwagi:
    1. Do celów pomiarowych przewód N odłącza się od przewodu PE
    2. W układach TN-C pomiar wykonuje się pomiędzy przewodami czynnymi a przewodem PEN.
    3. W pomieszczeniach w których występuje zagrożenie pożarowe pomiar rezystancji izolacji powinien być wykonany pomiędzy przewodami czynnymi. W praktyce może być konieczne wykonanie tego pomiaru podczas montażu instalacji, przed przyłączeniem wyposażenia.

Poza tym pomiar wykonujemy zasadniczo przy złączu instalacji. Jeśli wyniki są niesatysfakcjonujące, to instalację dzielimy na grupy obwodów, a w razie dalszej kolejności na obwody i szukamy miejsca nie spełniającego warunków.

Tyle to ja wiem :) Myślałem, że dla Ex są inne wymogi. Starczy na dziś, bo mi się woda z mózgu robi... Najwyżej mi komisja szczegóły wyjaśni :)
  • #6 8217288
    retrofood
    Miwhoo napisał:

Tyle to ja wiem :) Myślałem, że dla Ex są inne wymogi. Starczy na dziś, bo mi się woda z mózgu robi... Najwyżej mi komisja szczegóły wyjaśni :)

Całkiem słusznie. :D
    Mój prywatny komentarz do tej normy jest taki: WRESZCIE!!! Twórcy normy wreszcie doszli do wniosku, że grzebane w instalacji Ex może przynieść więcej szkody niż pożytku. I lepsza jest analiza poprzednich pomiarów oraz obecnie wykonanego pomiaru, który nazywasz "uproszczonym" niż np. rozszczelnianie lamp, które świecą od wielu lat kilka metrów nad ziemią i których nikt nie ruszał od chwili montażu. To przeważnie są instalacje pod stałym, fachowym nadzorem, pracują przeważnie w stałych, określonych warunkach, więc i możliwości ich uszkodzenia nie są takie duże, przeważnie żadne. W zasadzie nie trafiają się przypadki nadmiernej eksploatacji (przegrzania, czyli zmiany parametrów izolacji). A jeśli nawet zdarza się sytuacja, która może sprzyjać uszkodzeniu instalacji, to UR potrafi się z nią na bieżąco uporać.
    Więc nie widzę powodu, aby wymyślać jakieś specjalne procedury pomiarowe.
  • #7 8219914
    Miwhoo
    Po wszystkiemu :) zdane...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat pomiaru rezystancji izolacji w strefach zagrożonych wybuchem. Użytkownik zadał pytanie dotyczące uproszczonej metody pomiaru, wskazując na niejasności w literaturze. Odpowiedzi wskazują, że zgodnie z normą PN-HD 60364-6, pomiar powinien być przeprowadzany pomiędzy przewodami czynnymi a przewodem ochronnym (PE), z uwzględnieniem odłączenia przewodu neutralnego (N). W kontekście stref Ex, podkreślono, że lepsza jest analiza wcześniejszych pomiarów niż ingerencja w instalację. Użytkownik potwierdził zrozumienie metody pomiaru i zakończył dyskusję informacją o zdanym egzaminie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA