logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć ilość zwojów na odczepach w transformatorze prostownika?

Chilihead 22 Cze 2010 09:41 7818 8
REKLAMA
  • #1 8217111
    Chilihead
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam.
    Dostałem do naprawy prostownik. Spalony jest w nim transformator (bezpieczniki watowane gwoździami). Regulacja prądu ładowania odbywa się poprzez przełączanie odczepów transformatora na uzwojeniu pierwotnym.
    Potrafię obliczyć transformator, jednak nie wiem co ile zwojów dać odczep. Oryginalnie jest 5 albo 6 odczepów. Transformator niestety wygląda na impregnowany żywicą etc. wiec nie jestem wstanie rozwinąć go i policzyć zwojów.
    Proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam Chilihead.
  • REKLAMA
  • #2 8217234
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam, jeśli transformator na uzwojeniu wtórnym będzie miał powiedzmy16V to musisz obliczyć ile zwojów dowinąć na pierwotne aby to napięcie spadło do powiedzmy12V. Ilość tych zwojów należy podzielić przez ilość odczepów i to wszystko. To tak najprościej ale do prostownika wystarczy. Możesz się pobawić i obliczyć odczepy tak żeby napięcie zmieniało się np. o pół wolta na każdym ale w prostowniku nie ma takiej konieczności.
  • REKLAMA
  • #3 8217592
    Chilihead
    Poziom 14  
    Witam.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Transformator ma rdzeń o wymiarach 1254[mm^2]
    Moc jaką mogę uzyskać na tym rdzeniu to 200VA max., czyli jakieś 160VA by mnie zadowalało.
    3.15 zw/V:
    Na pierwotnym 724,5 zw drutem 0,6mm,
    Na wtórnym 41 zw drutem 2mm.
    Czy moje obliczenia są poprawne?
    Jak w takim przypadku podzielić te uzwojenia na pierwotnym?
    Prostownik ma służyć do ładowania akumulatorów samochodowych 12V.
    Pozdrawiam.
  • #4 8217624
    niutat
    Poziom 36  
    Te 724 zwoje to uzwojenie podstawowe i jego nie możesz dzielić czy skracać, na odczepy musisz dowinąć dodatkowe uzwojenie.
    13V na wtórnym to za mało dla prostownika.
  • REKLAMA
  • #5 8217794
    Chilihead
    Poziom 14  
    niutat napisał:
    13V na wtórnym to za mało dla prostownika.

Do ilu w takim razie podnieść napięcie wyjściowe transformatora?
    Na chwilę obecną, po wyprostowaniu napięcie powinno wzrosnać do 18V jałowo.
  • #6 8218051
    niutat
    Poziom 36  
    Gdzieś już było o tym na forum ale nie mogę znaleźć, myślę że ok.15V.
    Kiedyś robiłem prostowniki ale z regulacją na tyrystorach i tam było potrzebne napięcie coś ok.18V na wtórnym.
  • REKLAMA
  • #7 8218217
    Chilihead
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź.
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Przełącznik ma 7 sekcji. Po ile zwojów doliczać dla każdego odczepu? dla dodatkowych 40 zwojów napięcie wyjściowe transformatora wzrasta do 18V.
  • #8 8218233
    niutat
    Poziom 36  
    Nie bardzo rozumiem, jak będziesz dowijał zwoje na pierwotnym to napięcie na wtórnym będzie spadać i tak dla 11V na pierwotnym na wtórnym powinno być 857 zwojów (dla danych które podałeś).
  • #9 8218354
    Chilihead
    Poziom 14  
    Masz racje mój błąd. Pomieszało mi się.
    Dzięki wielkie za pomoc. Jak na razie rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości.
    Dziękuję i pozdrawiam, Chilihead.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat obliczania ilości zwojów na odczepach w transformatorze prostownika. Użytkownik Chilihead napotkał problem z uszkodzonym transformatorem, w którym regulacja prądu ładowania odbywa się poprzez przełączanie odczepów na uzwojeniu pierwotnym. Ustalono, że dla transformatora o rdzeniu 1254 mm² i mocy 200 VA, na uzwojeniu pierwotnym powinno być 724,5 zwojów, a na wtórnym 41 zwojów. Wskazano, że odczepy należy dowinąć jako dodatkowe uzwojenie, a napięcie wyjściowe transformatora powinno wynosić około 18V, co jest odpowiednie do ładowania akumulatorów 12V. Użytkownicy podzielili się również sugestiami dotyczącymi liczby zwojów dla każdego odczepu oraz wpływu na napięcie wtórne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA