logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 6010 wyświetla napis "Kanał nieosiągalny"

czarag 31 Sie 2004 03:59 3736 10
REKLAMA
  • #1 823906
    czarag
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Było tak
    Wgrałem soft i listę kanałów jak należy. Wszystko było OK
    Niestety lista mi się nie podobała więc zmieniałem ją kilkukrotnie.
    Po tych próbach nie wyświetlał się żaden kanał tylko komunikat "Kanał nieosiągalny". :( :(
    Próbowałem powrotu do starych ustawień. Niestety nic to nie pomogło.
    Przy kolejnej próbie tuner zassał coś z satelity, tak jakby listę kanałów.
    Niestety ani po tym ani po różnych próbach ponownego wgrania softu lub listy kanałów nie nastąpiła poprawa i nadal wyświetla się napis "Kanał nieosiągalny"
    Brak mi pomysłów co robić. Poradźcie Please. :cry: :cry: :cry: :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 825231
    czarag
    Poziom 12  
    Niestety, tragedia nie pomogło. Wgrywałem 14 razy i stale to samo "Kanał nieosiągalny". Zastanawiam się czy przy ściaganiu tego z satelity nie zasałem jakiejś blokady ?
    Nie tragizowałbym, ale ten tuner nie jest mój, więc zrobiłem koledze przykrość, mniejsza oto że jeśli uszkodziłem to zapacę. Live it's brutal.
    POMÓŻCIE :(
  • REKLAMA
  • #5 825819
    czarag
    Poziom 12  
    5.02 mam w pliku.
    AHA
    Czyli mam ustawic w tunerze częstotliwość 10892, włozyć kartę i 5.02 sam się ściągnie.
    ROZUMIEM
    A co wtedy z listą kanałów która jest juz wgrana ? Skasować ???
  • #6 825908
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Pobranie listy "z nieba" skasuje (nadpisze) starą.

Jeśli nową listę będziesz już miał w tunerze - sciągnij ją do komputera DSXedytorem i wtedy poustawiaj kanały w/g swich preferencji.

W ustawieniach zmień kanał podstawowy na 13456, popraw sumę kontrolną CRC i dopiero wtedy wyśli do tunera.

Staraj się na początek nie kasować kanałów, bo możesz w ten sposób "namieszać" w ustawieniach transponderów a w efekcie będziesz miał czarny ekran lub niechciane komunikaty.
  • REKLAMA
  • #8 828631
    JacekTomczak
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    1. Wgraj odpowiedni soft do tunera - DSXFlash (2MB lub 4MB)
    2. Wgraj aktualną listę kanałów - DSXEdit np. v1.1 zmień częstotliwość kanału podstawowego na dowolny (wtedy nie zassa nowej listy z satelity)
    3. Ciesz się i używaj ... (miejmy nadzieję)
  • #9 832718
    snipers
    Poziom 12  
    może coś z anteną niejest tak
  • #10 840163
    eyu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jesli masz taki komunikat to faktycznie byc moze masz problem z anteną kiedys tak miałem
  • #11 847843
    czarag
    Poziom 12  
    Na wymieniony w temacie problem pomógło mi rozwiązanie podane przez Pikarel. Serdeczne dzięki PIKAREL i ARMAGEDON oraz wszystkim, ktorzy starali mi pomóc w problemie.
    :wink:
    Niech moc będzie z wami
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Philips 6010, który po wielokrotnych próbach modyfikacji listy kanałów i wgrywaniu oprogramowania wyświetla komunikat "Kanał nieosiągalny". Próby powrotu do poprzednich ustawień oraz ponowne wgrywanie softu i listy kanałów nie przyniosły efektu. Zalecane jest ustawienie częstotliwości 10892 i pobranie oryginalnego oprogramowania (wersja 5.02) bezpośrednio z satelity, co nadpisze starą listę kanałów. Po pobraniu listy należy ją edytować programem DSXEdit, zmieniając kanał podstawowy (np. na 13456) i poprawiając sumę kontrolną CRC przed wysłaniem do tunera. Ważne jest, aby nie kasować kanałów ręcznie, gdyż może to powodować błędy w ustawieniach transponderów i skutkować brakiem sygnału. Wskazano również, że problem może wynikać z nieprawidłowego działania anteny. Ostatecznie zastosowanie się do powyższych wskazówek rozwiązało problem z komunikatem "Kanał nieosiągalny".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA