logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagła słaba jakość łącza i brak synchronizacji neo TP-LINK

pieter487 26 Cze 2010 10:57 3989 12
REKLAMA
  • #1 8233283
    pieter487
    Poziom 2  
    Witam!
    Odbieram w swoim domu internet dzięki neostradzie tp. Odbieram ją poprzez router bezprzewodowy TP-LINK TD-W8910G. Ponad rok nie było problemów z jego działaniem. Jednak kilka dni temu przestał synchronizować się z siecią adsl. Posiadam też liveboxa tp oraz przewodowy modem adsl ZTE ZXDSL 852. Podłączyłem liveboxa, on także nie mógł się zsynchronizować(Lecz gdy go dostałem robił to bez problemu). Co dziwne na modemie przewodowym internet chodzi bez problemu.
    Skorzystałem z pomocy technicznej tp i po kilku dniach stwierdzili, że to niemożliwe, że odbierałem internet przez liveboxa lub TP-LINKa ponieważ mam zbyt słabą jakość sygnału ADSL jak na potrzeby tych modemów. I że powinienem odbierać internet przez modem przewodowy.
    Czy ktoś mógłby potwierdzić na podstawie swojej wiedzy ich diagnozę?
    Z dnia na dzień jakość łącza mogła pogorszyć się tak diametralnie?
    Czy może mam podstawy twierdzić, że awarii uległo coś w np centrali tp i domagać się naprawy tego problemu?
  • REKLAMA
  • #2 8234643
    sezamnet
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam,
    sprawdzałeś co się dzieje jak podłączysz ten modem który otrzymałeś przy podpisywaniu umowy?

Jeśli na tym modemie też jest problem to dzwoń do TP i poproś o interwencje technika bo nie możesz się połączyć z internetem.

A co do Liveboxa i T-Linka to pytanie odnośnie pogorszenia się sygnału należało by skierować do rozmówcy podczas rozmowy telefonicznej z TP.

ja ogólnie obstawiam że coś jest na centrali nie tak...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8236091
    pieter487
    Poziom 2  
    Przy podpisaniu pierwszej umowy dostałem modem przewodowy na którym internet działał bez problemu. Jakiś rok później przestawiłem się na TP-LINKa którego sam zakupiłem. Internet także chodził bardzo dobrze. Przy przedłużeniu umowy dostałem liveboxa, on także się łączył z siecią. Jednak internet na livebox mulił się troche w stosunku do TP-LINKa więc ciągle odbierałem neostrade przez TP-LINKa. Kilka dni temu TP-LINK przestał się łączyć, livebox też nie mógł się zsynchronizować. Podłączyłem przewodowy i on załapał bez problemu. Więc moge domagać się od tp naprawienia tego problemu tak?
  • #5 8237569
    CzłowiekX
    Poziom 17  
    dipol napisał:
    Pomiary !!!! w gniazdku np takim miernikiem
    Nagła słaba jakość łącza i brak synchronizacji neo TP-LINK
    dadzą odpowiedź na twój problem,od tego się zaczyna,prawdopodobnie jest problem z linią.
    73!

Skoryguj miernik! 3db SNR zajmuje obłożenie tonu jednym bitem a nie 4db jak ci licznik wylicza.

Jak ci miernik odczytuje poziom szumów na UP skoro do odczytu musiałbyś go podłączyć po stronie DSLAM? A odczyt z DSLAMa może być błędny.
  • REKLAMA
  • #6 8452028
    blablon
    Poziom 10  
    Potrzebuję pomocy. Mam internet z neostrady ruter bez przewodowy tp link W 8910G. na jednym kompie działa bez problemu, ale na drugim co jakiś czas nie ma dostępu do internetu - w oknie komputera w połączenia internetowe wyświetla się "brak połączenia bezprzewodowego". Resetowałam ruter za pierwszym razem i działał ale teraz nic to nie dało. Co mam zrobić.
  • #7 8454319
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Zrzut z ekranu miernika Cable-Shark, to przeznaczony do tego rodzaju lokalizacji sprzęt, na pewno dałby odpowiedź na problem, niestety trzeba go zapiąć w mieszkaniu w gniazdku.
    Czasem wystarcza restart portu na centrali i niepotrzebne są całe zabiegi, wystarczy zgłosić na infolini uszkodzenie i jest to usunięte zdalnie.
  • #8 8715557
    pieter487
    Poziom 2  
    Po wielu próbach rozwiązania tego problemu przez "speców" TP, stwierdzono że choć w przeszłości internet na routerze bezprzewodowym działał normalnie, musiało w niedawnym czasie nastąpić pogorszenie parametrów linii i nie możliwe jest dalsze odobieranie Neostrady przez ten właśnie router. Technik TP zaprezentował mi dwa wyjścia:
    I. Rozwiązanie umowy z neostradą, lub
    II. Pogodzenie się z tym że internet może chodzić jedynie przez modem przewodowy.
    I tak zmuszony byłem wybrać drugie rozwiązanie. Choć przy sprzyjających warunkach gdy podłącze router bezp. on również synchronizuje się z siecią.Lecz zdarza się to sporadycznie. Ostatnio nawet modem przewodowy dosyć często "rozłącza". Szkoda że w miejscach oddalonych od metropolii Neostrada to praktycznie jedyne źródło dostępu do internetu. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
  • #9 8721025
    ajanek9
    Poziom 29  
    Nie napisałeś jaką masz opcję internetu, nie znamy również parametrów linii.
    Przydałby się jakiś zrzut, najlepiej z podniesionego routera.
    Modemy ZTE nie są najlepsze, dużo lepiej pracuje Speedtouch 330 Thomsona.
  • REKLAMA
  • #10 8721315
    ciastex
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Skoro na modemie działa, na routerach nie, to działaj na modemie, albo zmniejsz prędkość i wtedy będzie ci działał na wszystkich urządzeniach.
  • #11 8731311
    pieter487
    Poziom 2  
    Moja obecna prędkość neostrady to 512. Miałem 1Mbps lecz wtedy modem synchronizował się z prędkością 640Kbps więc praktycznie z taką samą jak teraz na 512. Parametry lini pokazane są na zdjęciu. Dosyć duże jest tłumienie:( Zauważyłem też że gdy modem nie może się zsynchronizować pomoga odłączenie od gniazdka telefonicznego aparatu telefonicznego na pare min. wtedy modem łapie synchronizację.
    https://obrazki.elektroda.pl/65_1289500542.jpg
  • #12 8734102
    ciastex
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Więc na tych łączach maksymalna prędkośc to ok 640 kbit. Modemy mogąlepiej działać, ale z routerami czy liveboxami mogą być problemy.
  • #13 8744686
    ajanek9
    Poziom 29  
    Jeśli masz opcję 1 Mb/s to modem albo się synchronizuje albo nie, nie ma czegoś takiego, że przy opcji 1 Mb/s modem synchronizuje się na 640 kb/s.
    Z paska jest wyświetlana informacja po zsynchronizowaniu się modemu i dla opcji 512 to 640 kb, dla 1024 to 1,3 Mb, dla 2048 to 2,4 Mb i 6144 to 7,4 Mb.
    Z portu na centrali zawsze wychodzi więcej i najlepiej mają ci, którzy mieszkają bliżej (brany jest pod uwagę spadek).
    A tak oglądając zrzut z modemu to opcja 512 kb/s pracuje na granicy, margines szumu na down stream 67 dB, a norma jest do 60 dB i gdyby była jeszcze dostępna opcja 256 kb/s to by cię przełączyli, niestety nie ma już neo 256 kb/s i przełącza się tylko do testów jak na 512 modem nie chce złapać synchronizacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z synchronizacją internetu ADSL w domu, korzystając z routera TP-LINK TD-W8910G oraz liveboxa TP. Po długim okresie stabilnego działania, oba urządzenia przestały synchronizować się z siecią, podczas gdy modem przewodowy ZTE ZXDSL 852 działa bez problemów. Technicy TP stwierdzili, że jakość sygnału ADSL jest zbyt słaba dla routerów, co może sugerować problemy z linią na centrali. Użytkownik zastanawia się nad możliwością reklamacji usługi. W dyskusji poruszono również kwestie pomiarów sygnału, tłumienia linii oraz wpływu parametrów na działanie modemów i routerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA