logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Agregat lodówkowy] Jak uruchomić stary agregat lodówkowy? Silnik się przegrzewa i dymi

sztander 26 Cze 2010 19:58 1001 11
REKLAMA
  • #1 8234662
    sztander
    Poziom 11  
    Witam Panowie, jest to mój pierwszy post na tym forum więc pragnę się przywitać :) A więc cześć :)

Mam pewien problem, postanowiłem zbudować sprężarkę z agregatu lodówkowego, czytałem dużo na ten temat, wiem ja to wszystko poskładać ale za Chiny Ludowe nie mogę odpalić tego agregatu z lodówki jeszcze chyba ze Stalinowskiej Rosji :D Silnik warczy ale jakoś nie może wkręcić się na obroty, po kilku sekundach taki mały drucik zwinięty w taką jakby fale robi się czerwony i zaczyna dymić, a sam silnik robi się ciepły. Poniżej przedstawiam zdjęcia oraz dodatkowo filmik :

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Link do filmiku : http://w227.wrzuta.pl/film/1EGGpJwtqgn/snc00089

:arrow:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Popraw temat, bez PROBLEM!
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 8234674
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Ta lodówka normalnie pracowała, czy ze złomu?

Ma zwarcie, przez to ze nie może ruszyć.
  • REKLAMA
  • #3 8234681
    sztander
    Poziom 11  
    Ta lodówka leżała w szopie dłuugi czas.
  • #4 8234693
    kolokat
    Poziom 26  
    Widać po stanie agregatu....

Maże coś źle podłączasz?
  • REKLAMA
  • #5 8234697
    sztander
    Poziom 11  
    Ale tam są tylko 2 piny więc raczej nie ma mowy o złym podłączeniu
  • #6 8234726
    kolokat
    Poziom 26  
    Jeszcze coś było z jakimś włącznikiem rozruchowym czy coś.

Jestem zbyt cienki w lodówkach, ale moim zdaniem coś źle podłączasz, albo coś w agregacie już ze starości poszło.
  • REKLAMA
  • #7 8234739
    sztander
    Poziom 11  
    No tez coś tak słyszałem ale przy tym agregacie są 2 piny i jeden kabel był podłączony do obudowy i nic więcej

Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy (przecinki)?
    Proszę to poprawić.
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
  • #8 8234776
    kolokat
    Poziom 26  
    A dobrze zacisnąłeś te rurki z chłodziwem? Może wyparowało i dlatego nie działa...
    Jak uziemisz ten 3 kabel to tak samo?

Dodano po 37 [sekundy]:

A na tym 1 zdjęciu te 2 blaszki do góry, to nie są styki?
  • #9 8234796
    sztander
    Poziom 11  
    Rurki nie mają na rozruch żadnego wpływu ale dla pewności przepompuje je może są zatkane.

P.S. Te blaszki wyglądają jak styki ale czy to są styki to tego najstarsi górale nie wiedzą :D
  • #10 8236830
    kaziowichura
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Normalnie mialbyś 3 styki dla jednofazowego agregatu, nie 2... trzeci jest od uzwojenia rozruchowego na siniku

Ale szczerze więcej z tym roboty niż to warte tego w takim stanie... Prawdopodobnie elementy rozruchowe sa przeżarte przez rdzę... nie jest to jakiś wielki problem bo znajdziesz takie w sklepach AGD za ok 10 - 15 PLN ale to moze byc dopiero wierzchołek góry lodowej... do tego kwestia sprawdzenia czy uzwojenie są ok (ogólnie rzecz biorąc możesz to sprawdzić mierząc opory miedzy poszczegolnymi pinami --> 1-2 + 2-3 powinno sie rownach oporowi od 1-3)

Chcesz najlepszej rady ??
    Poszukaj na alegro bywają sprężarki w idealnym stanie po 30-40PLN plus jakieś 10 zł przesyłki lub po prostu zdobądź inną w dobrym stanie ze złomowiska

Tą kupiłem z allegro - stan poprostu idealny, pare ruchów śrubokrętem i gotowe,

na zdjęciu widać też że prostą złoczkę zaciskającą się na rurce wylotowej + 1/2" mufa + przejściówka od 1/2" do 1/8" i tam na końcu już złączka wtykowa do pneumatyki

A ja zapraszam do zmiany, zgodnie z: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany :arrow: 002
    Jak kończymy zdania?
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę to poprawić, inaczej post trafi do kosza!
    [_P_]
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #11 8237908
    sztander
    Poziom 11  
    No zobaczy, jeszcze pokombinuję z tym agregatem a jak nie to zostaje złomowisko :)
  • #12 8237969
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Regulamin 6 Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem agregatu lodówkowego, który nie może się rozkręcić, a silnik się nagrzewa i dymi. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zwarcie, uszkodzenia elementów rozruchowych, czy nieprawidłowe podłączenie. Użytkownik potwierdza, że agregat był długo nieużywany. Wskazówki obejmują sprawdzenie stanu uzwojeń, ewentualne wymiany elementów rozruchowych oraz rozważenie zakupu nowego agregatu w lepszym stanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA