logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

agregat z lodówki jak wykorystać do zrobienia kompresora

fenri95 28 Kwi 2014 19:13 3537 9
REKLAMA
  • #1 13551462
    fenri95
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Witam wyciągnąłem z starej lodówki agregat i chce go wykorzystać,gdy pompuje to wyłącza się co jakiś czas.. nie raz nawet opony w rowerze nie da się napompować :P czy tutaj chodzi o ten termostat ? i jak go obejsć, niżej zamieszczam zdj.Ten 1 białykabel jest od wyłącznika.
    Załączniki:
    • agregat z lodówki jak wykorystać do zrobienia kompresora IMG_20140428_180722.jpg (996.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13551622
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 275
    Przekaźnik rozruchowy pracuje grawitacyjnie (bez sprężyny powrotnej), stąd agregat aby pracował musi być ustawiony pionowo - w takim położeniu jak pracował w lodówce. W innym położeniu termik będzie go wyłączał, a nawet może się spalić silnik agregatu.
  • #3 13552220
    premier93
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Jeśli pominiesz ten termostat, spalisz agregat. Przetestowane :D
  • REKLAMA
  • #4 13553166
    fenri95
    Poziom 16  
    To co ja mam z tym zrobić.. chce wykorzystać do sprężarki a wyłancza sie co jakiś czas to nie wiem co jest zgrane ;/
  • #5 13553211
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    fenri95 napisał:
    To co ja mam z tym zrobić.. chce wykorzystać do sprężarki a wyłancza sie co jakiś czas to nie wiem co jest zgrane ;/

A przekaźnik rozruchowy działa prawidłowo? Rozłącza styki po rozruchu?
  • #6 13553278
    fenri95
    Poziom 16  
    Agregat normalnie startuje... pompuje chwile a zaraz sie wyłączy ze nawet opony w rowerze nie napompuje.co to może być?
  • REKLAMA
  • #7 13553773
    jdubowski
    fenri95 napisał:
    Agregat normalnie startuje...

Pytanie było inne - o to czy aby nie jest stale załączone uzwojenie rozruchowe.

fenri95 napisał:
    pompuje chwile a zaraz sie wyłączy ze nawet opony w rowerze nie napompuje.co to może być?

- uszkodzony przekaźnik rozruchowy - styki stale zwarte
    - zatarcie
    - zwarcia międzyzwojowe w uzwojeniach
  • #8 13553973
    fenri95
    Poziom 16  
    hmm a jeszcze apropo wylacznika bo ten kabel co szedl do lodówki mial 3 kable na tym zamątowałem wyłącznik.Może to robić przez to?
  • REKLAMA
  • #9 13558916
    fenri95
    Poziom 16  
    Kompresor gdy włącze popracuje chwilke pozniej słychac takie pyknięcie i sie wyłączy.Żeby zaczął znowu działać musze wyłączyć i na nowo włączyć zasilanie.. Co to mozę być nie znam sie na tym..

Dodano po 45 [sekundy]:

jdubowski Pomozesz z tym agregatem bo widze że masz pojęcie??
  • #10 13559537
    jdubowski
    fenri95 napisał:
    jdubowski Pomozesz z tym agregatem bo widze że masz pojęcie??

Ja pomogę, ale ty musisz udzielić odpowiedzi na proste pytanie które zadałem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wyciągnął agregat z lodówki i chce go wykorzystać jako kompresor, jednak napotyka problemy z jego działaniem, ponieważ agregat wyłącza się po krótkim czasie pracy. W dyskusji poruszono kwestie związane z ustawieniem agregatu (musi być pionowo), działaniem przekaźnika rozruchowego oraz ryzykiem uszkodzenia agregatu przy pominięciu termostatu. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami wyłączania się urządzenia, które mogą obejmować uszkodzenie przekaźnika, zatarcie silnika lub zwarcia w uzwojeniach. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące podłączenia wyłącznika, co może wpływać na działanie agregatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA