logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexus CB-3688 - postrzępiony obraz od połowy w górę po naprawie pionu

benek111 05 Lip 2007 23:57 1188 6
REKLAMA
  • #1 4053966
    benek111
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    tv byl z uszkodzonym pionem. Po uruchomieniu obraz jest postrzepiony od polowy w górę. Prosiłbym o jakieś sugestie bo nie dysponuję schematem do tego wynalazku. ( podejzewam że może to być jakiś elektrolit ale jest ich tam jak psów .....)
  • REKLAMA
  • #2 4053993
    kg.
    Poziom 18  
    Witam. Myślę,że to strzępienie mogło być przyczyną usterki pionu. Spróbuj grzać i mrozić - może coś znajdziesz. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4054024
    benek111
    Poziom 17  
    hmm. Gość twierdzi ze wylączył tv z gniadzka i jak go załączyl to walnęło w nim i pojawiła sie kreska pozioma. To walnięcie to był rozerwany kondensator a ta kreska to przerwa w ukł zasilania pionu po spaleniu rezystora 10 ohm.Przed ta awaria tv podobno grał normalnie.
  • #4 4057873
    kg.
    Poziom 18  
    Rozerwany elek w pionie ? Scalak w pionie wymieniłeś ? Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 4058600
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Przede wszystkim, kondensatory w zasilaczu, a strzępienie z reguły powodują kondensatory filtrujące zasilanie H, oraz zasilanie układu sterującego H.
  • REKLAMA
  • #6 4084961
    benek111
    Poziom 17  
    troche późno ale.... elektrolity w zasilaczu wymienilem zaraz na poczatku, podnioslo sie wysokie zaraz oraz poprawila geometria w pionie, scalak w pionie byl wymieniony mial zwarcie. Okazalo sie ze to normalne granie o ktorym mowil klient to bylo wlasnie ze strzepieniem . Powiedzial mi ze grund ze TV gra to strzepienie mu nie przeszkadza. Ale ja nie moglem sie na to zgodzic, z mojego serwisu nie wychodza takie rzeczy. TV malo wart , wiec nie chcialem na niego tracic czasu bo kto to zaplaci. No ale prestiż wazniejszy.Nie majac dokumentacji do Tv musialem szukac pdf scalaka w ktorym jest generator H i sprawdzic co sie dzieje na tej lini, no i tak jak myslalem elektrolit filtrujacy impusy H. Niezaplacona robota , zmarnowany czas ale honor uratowany.
    pozdr
  • #7 4085125
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Podoba mi się taki sposób naprawy. Dodaję Ci 100 punktów

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Lexus CB-3688 po naprawie pionu pojawił się problem z postrzępionym obrazem od połowy ekranu w górę. Uszkodzenie pionu było spowodowane rozerwanym kondensatorem i spalonym rezystorem 10 Ω, co skutkowało przerwą w zasilaniu układu pionowego. Wymieniono elektrolity w zasilaczu, co poprawiło geometrię pionu i podniosło napięcie wysokie. Scalak odpowiedzialny za pion również został wymieniony z powodu zwarcia. Ostatecznie przyczyną strzępienia okazał się elektrolit filtrujący impulsowe napięcie wysokie (H) w zasilaczu oraz zasilanie układu sterującego H. Naprawa wymagała analizy dokumentacji scalaka generującego sygnał H, co pozwoliło na skuteczne zlokalizowanie usterki i przywrócenie prawidłowego obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA