logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upierdliwy system zapobiegania clippingowi w EEE PC 1005HA

quinty 28 Cze 2010 13:00 1679 6
REKLAMA
  • #1 8239584
    quinty
    Poziom 28  
    Ocena: 158
    Witajcie, mam problem, ponieważ chcąc nagrać muzykę przy pomocy mojego netbooka (używam zewnętrznego mikrofonu) jakiś wbudowany system zapopiegania clippingowi skutecznie mi to uniemożliwia. Wygląda to tak, że po chwili grania muzyki (która wcale nie przekracza dopuszczalnego poziomu amplitudy na wejściu laptopa) nagrywanie jest stopniowo wyciszane. Myślę, że najlepiej pokaże to nagrana próbka i wykres:

1. Z opcją "zwiększenie wydajności mikrofonu":

2. Bez opcji "zwiększenie wydajności mikrofonu:

Jak widać poziom jest minimalny, a to coś i tak przycisza nagrywanie.
    Po maksymalnym wzmocnieniu powyższej próbki w programie audacity (tak, aby nie wystąpił clipping) wygląda to tak:

Ale program musiał zastosować wzmocnienie aż 22dB!

Posiadany system to XP SP3 z najnowszymi sterownikami ze strony producenta.
    Opcja "usuwanie kaustycznego echa" [znajdująca się w programie od Realteka z panelu sterowania] czy włączona, czy wyłączona - efekt jest taki sam. Podczas nagrywania głośniki oczywiście wyciszone.

Zamieszczam jeszcze screeny kilku danych technicznych.

Upierdliwy system zapobiegania clippingowi w EEE PC 1005HA Upierdliwy system zapobiegania clippingowi w EEE PC 1005HA Upierdliwy system zapobiegania clippingowi w EEE PC 1005HA Upierdliwy system zapobiegania clippingowi w EEE PC 1005HA Upierdliwy system zapobiegania clippingowi w EEE PC 1005HA
    Załączniki:
    • próbka.mp3 (283.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8255601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8255685
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Do nagrywania muzyki służy wejście line in, mic in w kartach zintegrowanych nadaje się .... do skype. Jakość kaszanka i to w mono, jednym słowem dno i metr mułu.
    Jak to koniecznie musi być mikrofon to podłączony do zewnętrznego przedwzmacniacza i do wejścia line in, inaczej będziesz walczył z wiatrakami.
  • REKLAMA
  • #4 8256062
    quinty
    Poziom 28  
    Ocena: 158
    Próbowałem w Audacity oraz Movie makerze (w MvMk razem z video)
    Próbowałem zarówno przez wbudowany jak i zewnętrzny mikrofon.

Właśnie o to chodzi, że netbook nie posiada Line In
    Jakość by mi wystarczyła, gdyby nie to, że po kilku sekundach się wycisza.
    Mylicie, że ten system jest zaszyty gdzieś w hardware i nie da się tego zmienić z poziomu systemu operacyjnego?
  • REKLAMA
  • #5 8257201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 8257349
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Cytat:
    Wiem że to bardzo mało prawdopodobne
    a jednak ;)

Miałem coś podobnego tylko na innej karcie i przy odtwarzaniu , faktycznie jedynym wyjściem było ustawienie master volume na jakieś 3/4, i to raczej było sprzętowe bo sterowników przekopałem tonę i 3 OSy... (to była akurat karta od CMI a nie realteka). Sprawdź na linuxie jak możesz, jeśli problem okaże się sprzętowy co bardzo prawdopodobne to kartę dźwiękową na USB dostaniesz za grosze i będzie po ptakach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywaniem dźwięku na netbooku EEE PC 1005HA, gdzie wbudowany system zapobiegania clippingowi automatycznie wycisza nagrania, mimo że poziom amplitudy nie przekracza dopuszczalnych wartości. Użytkownik próbował różnych programów, takich jak Audacity i Movie Maker, oraz korzystał z zewnętrznego mikrofonu, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby spróbować zmniejszyć głośność nagrywania lub wyłączyć podwyższenie czułości mikrofonu. Wskazano również, że problem może być sprzętowy, a rozwiązaniem może być użycie zewnętrznej karty dźwiękowej. Użytkownik zauważył, że pod systemem Linux problem nie występuje, co sugeruje, że może to być związane z oprogramowaniem lub sterownikami w systemie Windows XP SP3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA