logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerzutnik jk-2 wyświetlacze 7segmętowe - licznik modulo 15

prociomen007 28 Cze 2010 13:36 1236 4
REKLAMA
  • #1 8239704
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Eh, sesja się na studiach zaczęła i profesor z techniki cyfrowej wymyślił żeby zbudować układ na przerzutnikach jk modulo 15. Wszystko pięknie ładnie gdyby nie to że zażyczył wyświetlić sobie to na wyświetlaczach siedmio-segmentowych. Na jednym do 9 nie ma problemu. Ale co zrobić aby wyświetlić liczbę na dwóch(od 10 do 15). Teoretycznie można by skorzystać z multiplex'u niestety program wykonać mam to w quartus'ie a tam ustawia się tylko piny wyjściowe jako poszczególne segmenty wyświetlacza i nie można sterować ich katodami do dyspozycji mam tylko jedną stronę - anodę. Wydaje mi się że trzeba skorzystać z jakiegoś scalaczka który pozwoli kontrolować dwa wyświetlacze. Sygnały z przerzutników na chwile obecną "wpadają" do konwertera binarne na bcd i są wyświetlane na wyświetlaczu, nie mam pomysłu niestety co zrobić z drugim 7-segmentowym led'em.
  • REKLAMA
  • #2 8239740
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    robisz modulo 10 do za który steruje zegarem licznika modulo 5, do wyjść podłączasz dekodery bcd -> 7-segment i po klopocie
  • REKLAMA
  • #3 8241003
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Zrób na bramkach dekodowanie stanów od 10 do 15 i wyjściem tego układu zmieniaj stan drugiego wyświetlacza z "0" na "1" ewentualnie zapalaj na wyświetlaczu "1".

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #4 8241789
    r0bsonn
    Poziom 2  
    Noo Witam Eliasza i Was:) Oczywiście mam ten sam problem tylko ze ja sobie chyba z tym już poradziłem:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozumuje:)

Oczywiście robione w Quartusie 9.1

EDIT: Moze maly opisik:

zrobiłem modulo 10 (JKFF2) który liczy oczywiście od 0 do 9, gdy doleci do 9 idzie logiczna 1 na reset ( żeby znów leciało od 0 do 9) oraz na zegar JKFF który przełańcza na 1. Żeby 2 wyświetlacz nie pokazywał ciągle 0,1 to w trakcie gdy leci od 0 do 9 leci 1 logiczna na reset 2 wyświetlacza dlatego pokazuje 0 przez te 10 "sec" a gdy dojdzie do 9 reset zostaje zablokowany i pokazuje 1 :)

Takie moje rozumowanie PODZRAWIAM :)
  • #5 8242348
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Regulamin - p.10.9, p.14, p.15 i p.16.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA