logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik synchroniczny z przerzutników JK z dwoma sekwencjami

FireDragon 02 Sty 2021 17:00 906 20
REKLAMA
  • #1 19153789
    FireDragon
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam za zadanie stworzyć licznik synchroniczny na bazie przerzutników JK który zmienia stany według jednej z powtarzających się sekwencji, zależnie od wartości sygnału logicznego na wejściu sterującym S. Licznik ma pokazywać częstotliwość pracy układu na pomocą wyświetlacza siedmiosegmentowego.
    Jak do tej pory udało mi się utworzyć tablicę wzbudzeń dla tych sekwencji:
    S = 0 - 0 1 2 3 4 5
    S = 1 - 0 4 2
    Jednak mam problem z tablicą Karnaugh. Jeśli dobrze rozumiem to przy tworzeniu tablicy muszę uwzględnić również stan S. Wychodzi na to, że musze użyć 3 przerzutników i dlatego zrobiłem liczby 3-bitowe, czy w tablicy Karnaugh czwartym, najstarszym bitem będzie właśnie stan S?

I drugie pytanie, jak do tego licznika dołączyć wyświetlacz 7-segmentowy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19156172
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19163016
    FireDragon
    Poziom 7  
    Mam jeszcze jeden problem czy aby skonstruować ten licznik muszę użyć 4 przerzutników, czy wystarczą 3. Na początku robiłem wszystko na liczbach 3-bitowych, przez co myślałem, że wystarczą mi 3 przerzutniki. Czy po dodaniu stanu S liczby bedą 4-bitowe i bedę musiał zastosować 4 przerzutniki JK?
  • REKLAMA
  • #4 19163031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19167490
    FireDragon
    Poziom 7  
    Licznik synchroniczny z przerzutników JK z dwoma sekwencjami

Ostatnie pytanie, jak do tego układu dodać układ, który znajduje się obok (7447)?
  • #6 19167602
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19168417
    FireDragon
    Poziom 7  
    Źle sformułowałem pytanie, jak go podłączyć do układu?
  • #8 19168697
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19168836
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Na razie chyba powinieneś powrócić to początku bo za zadanie masz zaprojektowanie układu synchronicznego czyli takiego który spełnia warunek:
    "Wszystkie wejścia zegarowe przerzutników są sterowane tym samym zegarem".

A w twoim projekcie to nie jest spełnione.
  • #10 19168948
    FireDragon
    Poziom 7  
    Chyba wiem w czym problem. Chodzi ci o mój zegar (Clk)?
  • #12 19169138
    FireDragon
    Poziom 7  
    Poprawiłem sygnał Clk, tylko wciąż nie wiem jak podłączyć wyświetlacz siedmiosegmentowy? Czy wpiąć go zaraz po wyjściu Q, które jest przy przerzutniku i później od niego (wyświetlacza) wyprowadzić output dla bitów (C,B,A)?
  • #13 19169165
    JarekC
    Poziom 32  
    Zanim podłączysz dekoder 7447 to sprawdź czy układ ci działa.
    Tak na pierwszy rzut oka za dużo tam bramek, nie pokazałeś tablic Karnaugh i ich minimalizacji więc nie jestem wstanie ocenić poprawności schematu.

Po schemacie domyślam się że rysujesz w Quartusie od Altery, czyli układ będzie pewnie uruchamiany na jakimś zestawie startowym (nie wiemy jakim).
    W takim przypadku wejścia 7447 łączysz z wyjściami przerzutników, a wyjście z 7447 podajesz na porty wyjściowe.
    Likwidujesz porty z wyjść przerzutników.
    Potem porty wejścia CLK, S, oraz wyjścia segmenty A-F musisz przypisać określonym pinom układu zgodnym z zestawem startowym.
  • #14 19169792
    FireDragon
    Poziom 7  
    Licznik synchroniczny z przerzutników JK z dwoma sekwencjami Licznik synchroniczny z przerzutników JK z dwoma sekwencjami

Tak aktualnie wygląda mój układ, nie działa do końca poprawnie, symulacja jest zła.
  • #15 19169810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #16 19169909
    JarekC
    Poziom 32  
    Tablice są zminimalizowane poprawnie, natomiast masz błąd na schemacie bramka AND2 inst11 ma oba wejścia podłączone do Q1.
    Niewykorzystane piny SET i RES przerzutników podłącz do VCC.
    Niewykorzystane piny 7447 LTN, RBIN, BIN podłącz do VCC a pin D do GND.

Ponieważ wyjścia mają być podane na wyświetlacz 7-segmentowy to ma ich być 7 a nie 3 (segmenty od A do G).
    Na czas symulacji możesz sobie dołożyć dodatkowe porty wyjściowe Q0,Q1,Q2 bo obserwowanie układu segnmentów może być kłopotliwe.

Powyższy projekt nie uwzględnia sytuacji gdy sygnał S zostanie zmieniony 0 na 1 podczas liczenia, gdy licznik znajduje się w stanie 1,3 lub 5.
    Należałoby to sprawdzić podczas symulacji lub odczytać z tablic.
  • #17 19171815
    FireDragon
    Poziom 7  
    Poprawiłem wszystko poza wyświeltaczem, nie wiem jak mają wyglądać jego wyjscia. Jednak symulacja mimo to zawiera błędy lub nie potrawię jej utworzyć poprawnie
  • #19 19172759
    FireDragon
    Poziom 7  
    W załączniku projekt, nie posiada on tylko wyjść Q
    Załączniki:
    • licznik.zip (363.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 19173247
    JarekC
    Poziom 32  
    Układ działa poprawnie tylko musisz obserwować sygnały na wyjściu przerzutników a nie na wyjściu 7447.
    Na przykład stan Q2 Q1 Q0 - 001 odpowiada stanowi A B C D F G H = 1001111 (wyjścia aktywne stanem 0) czyli będą na wyświetlaczu świecić się segmenty B i C czyli znak 1.

W załączeniu poprawiony schemat i plik do symulacji (podmień w swoim projekcie).
    - dołożenie wyjścia ze wszystkich segmentów
    - zmieniona nazwa wejścia z D na S (konflikt nazwy segmentu i sygnału sterującego)
    - pomocnicze wyjścia Q2,Q1,Q0
    Załączniki:
    • Zadanie4.zip (4.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 19173954
    FireDragon
    Poziom 7  
    Dzięki wielkie za pomoc :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pracuje nad stworzeniem synchronicznego licznika opartego na przerzutnikach JK, który zmienia stany w zależności od sygnału logicznego S. Udało mu się stworzyć tablicę wzbudzeń, ale napotyka trudności przy tworzeniu tablicy Karnaugh oraz przy podłączeniu wyświetlacza siedmiosegmentowego. Dyskusja dotyczy liczby przerzutników potrzebnych do realizacji projektu, gdzie pojawiają się wątpliwości, czy wystarczą 3 przerzutniki, czy konieczne będzie użycie 4. Uczestnicy sugerują, aby sygnał CLK był podawany do wszystkich przerzutników oraz aby wyjścia przerzutników były podłączone do dekodera 7447, który steruje wyświetlaczem. Wskazówki dotyczą również minimalizacji tablic Karnaugh oraz poprawności schematu. Użytkownik otrzymuje pomoc w zakresie podłączenia wyświetlacza oraz weryfikacji działania układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA