logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z RAM [NIE WŁĄCZA SIĘ KOMPUTER, CZASAMI]

dawcioks 29 Cze 2010 19:06 1958 10
REKLAMA
  • #1 8244571
    dawcioks
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam 512 mb ram ddr2.Było mi to mało, więc zakupiłem kolejną kość 512 mb ram ddr2.Po podłączeniu komputer nie chciał się odpalić tzn. zaciął się w momencie gdzie jest logo intel i niżej jakieś napisy, resnąłem komputer i się odpalił (czytał ram bo sprawdzałem, było 1,00 gb ram).Na następny dzień to samo, nie chciał ruszyć po restarcie się włączył (czytał ram bo sprawdzałem, było 1,00 gb ram).Na następny dzień komputer nie chciał się odpalić, kilka restartów i to samo ciągle lag.Nic nie piszczało ani nic, tylko po prostu zacinał się w miejscu wyświetlania loga intela.Odłączyłem kość (tą dokupioną) i komputer włączył się od razu.Pomyślałem , dziwne coś z tym ramem jest nie tak, ale jednak pare razy działał więc o co chodzi ? Proszę specjaliści, pomóżcie rozwiązać mi ten problem.Troche dłużej posiedziałem nad moim problemem i pomyślałem o taktowaniu czy jak to się nazywa, czy jak ma się mniejsze taktowanie w innej kości od drugiej możliwe , że tym to się objawia?Nie mam pojęcia, jestem bardzo zielony w komputerach.Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8244694
    Dean13
    Poziom 10  
    Mój znajomy miał podobny problem musiał kilkakrotnie zresetować komp. aby on odpalił. Wydaje mi się że jest to wina zasialcza. Pożycz od kogoś i zobacz czy jest taki sam objaw.
  • #4 8244720
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Koledzy się przyczepili do zasilacza.

Sprawdzałeś czy taki sam objaw jest gdy masz włożoną tylko tą nową pamieć?
    Sprawdź ją memtestem i wyłącz w biosie logo pełno-ekranowe wtedy będzie widać w którym momencie zawiesza się komputer. Czy w biosie masz ustawienia pamięci na auto czy ręcznie, spróbuj ustawić ręcznie parametry i napięcie pamięci.

Dodatkowo przydałaby się pełna konfiguracja komputera równie z wymieniem firmy i modelu zasilacza.
  • #5 8245166
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    W BIOS ustawiłeś "Full Screen Logo Show"/"Full Screen Logo" na "SILENT"/"ENABLED"? Instrukcję odnośnie loga BIOS dałem ci w poprzednim temacie o twym kompie.
    MemTest nie będzie się czepiał, abyś go odpalił.
  • #6 8245364
    dawcioks
    Poziom 10  
    Odczepcie się od tego zasilacza Panowie :) Ten zasilacz jest w moim drugim kompie i ten problem miałem w tamtym komputerze.Obecnie posiadam zasilacz

FEEL - 300ATX 300W
  • REKLAMA
  • #7 8245412
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    To jest dokładnie to samo, tylko naklejka inna. Czyli do wymiany.
  • REKLAMA
  • #8 8245423
    kowal-dr
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    A modecom tez nie może się pochwalić dobrymi zasilaczami :D Jak dla mnie najlepsze zasilacze to Delta, Gigabyte i Fractal Design :D

A tak nawiasem, sprawdziłes czy pamięci zgadzaja się taktowaniem? Ja miałem tak samo gdy 2 kości były Kingstona a 2 inne Elixir'a :|
  • #9 8245613
    dawcioks
    Poziom 10  
    Właśnie a jak to sprawdzić ? Wydaję mi się, że poprostu to jest nie zgodne taktowanie, jedna ma takie drugie takie i nie hula.Przed chwilą wstawiłem tą kość i komputer włączył się za pierwszym razem.Zobaczymy

PS. tamten problem z nie wlaczajacym sie komputerem NTT rozwiazalem inaczej, bo wtedy napisalem , ze wszystko jest ok ale po pewnym czasie znowu problem pojawial sie.Odłączyłem cd room i działa bez zarzutu, wlacza sie za kazdym razem.Dziwne ze to cd room ; )
  • #10 8245730
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    dawcioks napisał:
    Właśnie a jak to sprawdzić ? Wydaję mi się, że poprostu to jest nie zgodne taktowanie, jedna ma takie drugie takie i nie hula.Przed chwilą wstawiłem tą kość i komputer włączył się za pierwszym razem.Zobaczymy

PS. tamten problem z nie wlaczajacym sie komputerem NTT rozwiazalem inaczej, bo wtedy napisalem , ze wszystko jest ok ale po pewnym czasie znowu problem pojawial sie.Odłączyłem cd room i działa bez zarzutu, wlacza sie za kazdym razem.Dziwne ze to cd room ; )

Nie był to niestety problem lodówki, tylko wadliwej instalacji. A konkretniej zbyt dużej impedancji pętli zwarcia i kiepskiego zasilacza. Dla porównania mogę dać przykład z własnego podwórka. A mianowicie Corsair VX550, komputer działa prawie sekundę po wyjęciu wtyczki z gniazdka. Porządna filtracja sekcji pierwotnej przetwornicy da sobie radę z większością spadków napięcia w sieci.
  • #11 8245742
    dawcioks
    Poziom 10  
    Nie wiem o czym mówisz, i nie rozumiem Ciebie w ogóle.

EDIT// Ten ram chyba nie działa coś, bo podłączyłem go samego i lag znowu się pojawia,teraz ostatnio ten lag występuje tak, że na ekranie nic się nie pojawia tylko słychać jak pracuje.Podłączam ram ten co miałem zawsze i się włącza wszystko ładnie, idę chyba do tego sklepu i wymienię ten RAM na identyczny taki jak mam ten który działa.Powiem , żeby było takie samo taktowanie i w ogóle żeby się niczym nie różnił.Dzięki koledzy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem komputera po dodaniu nowej kości RAM DDR2 o pojemności 512 MB. Komputer często zawiesza się na logo Intela, a po kilku restartach czasami udaje się go uruchomić. Po odłączeniu nowej kości komputer działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z zasilaczem, a także z niezgodnością taktowania pamięci RAM. Rekomendowane jest przetestowanie nowej kości pamięci za pomocą MemTest oraz sprawdzenie ustawień BIOS. Użytkownik zauważa, że problem z uruchamianiem komputera może być również związany z innymi komponentami, takimi jak napęd CD-ROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA