logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony RAM i próba OC komputera - ciągłe restarty systemu

byku022 22 Sie 2013 11:34 2196 7
REKLAMA
  • #1 12654813
    byku022
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam

Próbowałem troszke podkręcić ram w bios ale niestety nie udało sie i komp mi padł.
    Przy włączeniu dawał trzy piknięcia jako że nie pierwszy raz majstruje to wiem że chodzi o ram,komputer stał przez prawie rok ale trzeba coś z nim zrobić więc kupiłem nowy ram bo stary mogłem uszkodzić i tu mam problem. Udało mi sie wejść do bios po zmianie zwrotki ale kiedy próbuje komputer włączyć na gotowo to wszystko sie ładnie włącza aż to pulpitu,pulpit sie pokazuje i jak by sie na chwile wyłączył i znowu sie załącza i tak w kółko. :(

Ram przekładałem w inny slot ale nic nie dało.
    Prosze o pomoc.

ram: Goodram 1GB DDR2 667MHz CL5
    procesor: Intel pentium 4 3.00MHz
    płyta główna: Intel Sandusky D945PSN
    zasiłka: White energy 400W
    grafika: Gigabyte 8400GS
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 12655119
    byku022
    Poziom 13  
    Zasiłke sprawdzałem i wiem o czarnej liście,ale co strona to i troszke inna lista.

Tak "pik" było jak by sie normalnie załączał, pokazuje mi sie windows że sie ładuje potem pulpit i od nowa,czarny monitor,windows,pulpit i znowu

Dzięki za szybką odpowiedzi :)

Edit:
    Karte graficzną wyjmowałem i dopinałem po oczyszczeniu kompa z kurzu ram też i dociskałem wszystko, bateryjke wymieniłem przed chwilą i jest to samo windows,pulpit,ciemno potem znowu windows
    sprawdzałem też stan kondensatorów i wszystkie dobrze wyglądają,jeszcze dziś zamienie zasiłke bo mam starą i napisze

A jeszcze czy jest możliwe w bios ustawić tak żeby sie nie wyłączał ?
    pytam bo na bios mało sie znam.
  • REKLAMA
  • #5 12655247
    ddominique
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie masz luźnej karty grafcznej?

Dociśnij wszystkie kabelki i ram.
  • #6 12655297
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Sprawdź napięcie bateryjki płyty głównej. Jeżeli wynosi mniej, niż 2,95V wymień.
  • #7 12655321
    TomekxD
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Ja miałem identyczne objawy jak padła mi mobo, ją też sprawdź.
  • #8 16700315
    byku022
    Poziom 13  
    Komputer się posypał i tyle.

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problemy z komputerem po próbie podkręcenia pamięci RAM, co doprowadziło do ciągłych restartów systemu. Po wymianie RAM-u na nowy, komputer nadal nie działał poprawnie, wyświetlając pulpit, a następnie resetując się. Użytkownik sprawdził zasilacz, kartę graficzną oraz kondensatory, ale problem nie ustąpił. Użytkownicy forum sugerowali wymianę zasilacza, sprawdzenie napięcia baterii płyty głównej oraz ewentualną awarię płyty głównej. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że komputer się "posypał" i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA