logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalny odczyt liczników przez WiFi lub radio na dystansie 3,5 km – jakie rozwiązania?

mirekm84 30 Cze 2010 13:36 3929 9
  • #1 8247031
    mirekm84
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich

mam takie pytanie, chodzi mianowicie o przesyłanie wartości pomiarowych na odległość ( np. odczyty liczników gazu, energii elektrycznej czy cieplnej) zdalnie tak aby nie wchodzić do kogoś do domu czy bloku. Co byście poradzili, jaki sposób? najlepiej jak by to szło przez wifi bo z gsm to większe koszty :P waidomo że liczniki obecnie elektroniczne mają protokoły mbus, lub mozna też zamontować moduły radiowe do nich które by wysyłały nam pomiary na odległośc w granicach 100-3500 metrów widzialem nie ktore. Chodzi o to aby koleś nie musiał chodzić z psionem i się udręczać czy ktoś otworzy mu drzwi czy nie tylko aby można było zdalnie kontrolować stan licznika i innych wartości mierzonych. Czy miał ktoś z tym już oś wspólnego?? obszar jaki miał by być monitorowany to ok. 8x 4km tak na oko :p.

Był bym bardzo wdzięczny za jakiś sprzęt lub namiary firm co zajmują się takimi rzeczami :) ale chodzi o to aby to było jak naj mniej awaryjne.
  • #2 8251168
    Balcerek84
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witaj, takie rozwiązania do tanich nie należą to tak na wstępnie. Gdyż liczniki elektryczne np posiadają znormalizowany protokół który nie jest tak bardzo popularny z drugiej strony jak masz zamierzasz kupić licznik z modbusem czy mbusem to też jest spory wydatek np licznik energii z akredytacja (pozwolenie naliczanie rachunku względem niego to koszt ponad 1000 zł) koszt moduł gsm która umożliwi Ci takie monitorowanie na zwykłym liczniku to też wydatek kolo 1000 zł. Jak chcesz możesz zobaczyć taki moduł gsm na stronie Link oni testowani li z licznikami może coś więcej Ci powiedzą. A koszt karty miesięczny który ci umożliwi przesyłanie takich danych raz w miesiącu zamknie ci się w granicach 5-10 zł i karta ma stałe IP wiec operator ma do niej stały dostęp tak samo jak ty, a i do wykorzystanie z 20MB danych,
  • #3 8252119
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Robię takie rzeczy na radiomodemach Elpro (www.elprotech.com). Pasmo nielicencjonowane 869MHz, moc 500mW, w linii prostej zestawisz połączenie do 5km. Pytaj o szczegóły, postaram się pomóc jeśli będziesz zainteresowany.
  • #4 8252519
    mirekm84
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ok. powiem dokładnie otóż pracuje jako automatyk w Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej no i do tej pory mieliśmy monitoring łącznie ok. 30 węzłów. Ostatnio dostalismy zadanie (jest nas dwóch automatyków:D:D) jakie chcielibyśmy zrobić inwestycje wciagu najbliższych 4 lat. Jedną z nich jest zdalny odczyt liczników (mamy ich ok. 1700, z czego ok. ok. 90 % to ultradźwięki).
    Jesteśmy dogadani że tak to powiem z regionalną tv kablową no i mamy część pomiarów z tych węzłów za pomocą wi-fi a część na kablu. Rzecz w tym że ponoć ma wejść za pare lat jakaś dyrektywa ze każdy klient będzie miał prawo sprawdzać przez internet stan swojego zużycia energii. Po za tym mamy też bardzo wielu nie przyjemnych klientów takich gdzie np. pracownicy chcą zdemontować licznik aby wysłac do legalizacji, umawiają się z nimi na określony dzień i godz. zostają po pracy i koles im mówi że nie ma czasu jak przychodzi co do czego. Nasz prezes skąpi kasy więc w grę w chodzi albo dogadanie się z rejonem energetycznym i gazownią może by zrobić wspólną sieć jakąś. Mamy kilkadziesiąt liczników które mają zamontowanego mbusa ale jak byśmy chcieli dokupić moduły to mamy upust 50% procent u producenta ( płacilibysmy 100 zl z kawałkiem) posiadamy tez jedem modem GSM który nas informuje o awariach ( wizualizacja Asix). Niestety nie wiem czy nasz prezes by sie dogadał. Po za tym na terenie Rejonu energetycznego stoi potężna kratownica na której są anteny wyglądaja mi na GSM i nie wiem czy to jakiegos operatora ( bo chyba sami nie postawili sobie :/ bo podejrzewam że to ładnie kosztuje) i może sami mają jakąś tam antene bo widziałem że na budynku oddalonym o jakieś12 (stacja transformatorowa) jest antena skierowana mniejwięcej w ich stronę. Chodzi nam głównie o to aby to było że tak po wiem jak najtaniej dodam jeszczeże ten obszar na którym swiadczymy usługi jest podzielony na 6 stref że tak to powiem ( każda strefa ma swój warsztat i pracowników, majstra i komputer ze stałym dostępem do internetu i stałym numerem IP)Dodam jeszcze że używamy serwerów portów firmy Moxa.
  • #5 8252571
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Przepraszam, ale nie doczytałem, że chodzi o transmisję zużycia w prywatnych mieszkaniach i podałem rozwiązania dla przemysłu.
    W tej kwestii nie będę mógł pomóc.
    Pozdrawiam
  • #7 8837998
    rhino1
    Poziom 1  
    Witajcie,

Jeżeli chodzi o zdalny odczyt liczników u odbiorców indywidualnych, to na rynku występuje kilka form zajmujących się tego typu systemami. Duża część z nich zajmuje się nie tylko produkcją systemu, ale tez usługami w postaci odczytywania liczników ( co oczywiście kosztuje ok 2,5 zł za licznik razy ilość odczytów ). Polecam rozwiązania w postaci zakupu systemu od producenta, (np. http://rhinohome.com/pl/zdalny_odczyt_licznikow ) ponieważ jest to rozwiązanie pozwalające na odczyt liczników przez zarządce. W rezultacie tańsze niż zakup systemu z odczytywaniem przez firmę produkująca system.
  • #8 10674337
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10698757
    eljarkos
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Dyrektywy już weszły jednak na razie nie wiadomo jak to zaimplementować w licznikach ciepła. Branża elektroenergetyczna dopiero tworzy programy pilotażowe. Nie ma wytycznych ani norm w Polsce. Producenci liczników dopiero będą dostosować liczniki np. sieci HAN. Ja też mam ten dylemat i doszedłem do wniosku, ze trzeba poczekać na rozwiązania zaproponowane przez producentów lub konkrety firm niezależnych. Największy problem to dotrzeć do odbiorcy indywidualnego np. w domku. Mieliśmy też pilotaż dla 100 liczników, ale umarł. Załączam linki i materiały odnośnie Smart Meteringu, które udało mi się zgromadzić.
    URE Link
    PIIO Link
    Załączniki:
    • Smart Metering.zip (3.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 10729731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zdalnego odczytu wartości pomiarowych, takich jak zużycie gazu, energii elektrycznej i cieplnej, na odległość do 3,5 km, z preferencją dla technologii Wi-Fi. Użytkownicy wskazali na różne rozwiązania, w tym wykorzystanie protokołów M-Bus oraz radiomodemy Elpro, które umożliwiają transmisję danych na odległość do 5 km. Zwrócono uwagę na koszty związane z zakupem liczników oraz modułów GSM, które mogą wynosić około 1000 zł. Wspomniano również o firmach zajmujących się systemami zdalnego odczytu, takich jak RhinoHome oraz Numeron, a także o problemach związanych z implementacją dyrektyw dotyczących monitorowania zużycia energii w domach prywatnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA