Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez Caro Plus - strasznie go trzęsie na wolnych obrotach

01 Wrz 2004 18:23 6362 11
  • Poziom 20  
    Zaczęło się 2 tygodnie temu, dość nagle.
    Po odpaleniu rano silnik utrzymuje równe obroty 1000 - 1100 obr ale strasznie się trzęsie i chodzi jak zapowietrzony diesel, ma jakieś przerwy w zapłonach (słychać takie purkanie z wydechu). Tyle że obroty nie falują i są idealnie równe.
    W miarę rozgrzewania jest coraz lepiej, ciepły silnik chodzi jak dawniej równo i spokojnie, utrzymuje 850 - 900 obr.
    Sytuacja ma miejsce tylko na zimnym silniku i zarówno na gazie jak i benzynie.
    Na razie wymieniłem kable WN, świece zapłonowe, rozebrałem i złożyłem cały zespół wtrysku szukając nieszczelności, sprawdziłem czy nie ma nieszczelności w dochodzących do niego przewodach i nic się nie poprawiło. Odłączałem również zasilanie na kilka minut.
    Jeśli ktoś ma doświadczenie z wtryskiem to powiedzcie co mu może być, czy aby nie sonda lambda. 96 tyś. przebiegu, zdaje mi się że stracił na kulturze pracy już przy 50 tys. jak była zakładana instalacja gazowa ale teraz na zimno to jest tragedia. A może jest ktoś z Torunia co by chciał to obejrzać. Możecie też kogoś polecić bo chyba trzeba by go podłączyć do kompa i zdiagnozować co się dzieje, choć lampka wtrysku nie sygnalizuje żadnego błędu.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Skoro objawy ustępują po nagrzaniu silnika, to w tej chwili do głowy mi przychodzą dwie sprawy:
    Nie pisałeś nic o kopułce rozdzielacza. Przy wilgoci jaka panuje rankiem drobne przebicie na kopułce jest doskonałym przewodnikiem. Po nagrzaniu i wyschnięciu może w znacznym stopniu ustępować.

    Druga przyczyna, dość trudna do stwierdzenia to uszkodzenie uszczelniacza na jednym z zaworów ssących. Olej dostający między prowadnicę a trzonek zaworu w zbyt dużej ilości znacznie spowalnia zamykanie zaworów. Po nagrzaniu olej jest rzadszy i dolegliwość częściowo ustępuje, choć i na gorącym silniku można odczuć gorszą dynamikę. Jedynym objawem sugerującym uszkodzenie uszczelniacza jest znacznie intensywniejsze osadzanie się czarnego tłustego nagaru na świecy już po 300 - 500 km.

    Piszesz, że silnik ma 97 tys. km przebiegu, jeśli wspomniane uszczelniacze nie były wymieniane to napewno już przyszedł na nie czas.
  • Poziom 20  
    1 odpada bo w Boshu kable WN idą prosto z cewki która ma 4 wyprowadzenia do świec (Za to podobno sama cewka lubi padać).

    A jeśli chodzi o olej, no cóż silnik wydaje się być w porządku, żadnych ubytków oleju, przedmuchów przez przewód odpowietrzenia do filtra powietrza.

    Może czas na sondę lambda, myślałem że w tym Polonezie jest jak w Abimexie - zanim silnik się nagrzeje sonda nie jest brana pod uwagę (sterownik pracuje w otwartej pętli) ale ostatnio dowiedziałem się że Bosh pracuje zawsze w pętli zamkniętej.
    Jakie są objawy przy padniętej sondzie w tym silniku?
    A może czujnik temperatury silnika albo powietrza w dolocie?
  • Poziom 15  
    to jest jednopunktowy wtrysk czy wielo i jaki rok?
  • Spec od samochodów
    sam sobie odpowiedziałeś czujnik temperatury płynu chodzącego w kolektorze dolotowym .
    tz: niemylić czujnika temp wody który bedzie wskazywał poprawnie na desce rozdzielczej jest drógi chyba niebieski i powinien być wkrecony do klektora ssacego tem gdzie płyn czy woda go podgrzewa inaczej mówiąc masz brak ssania rano na zimnym silniku, okile ssanie działa i dawka wtrysku jest na zimnym oki to mógł paśc silniczek krokowy powinien minimalnie uchylicz przepustnice ,czyba że tam otwiera dodatkowy kanał powietrza, opisz czy jak na ciepłym go przegazujesz to obroty szybko spadają nadół czy przytzryma go na około 2000tys obr. i pomału spadną na ok 900. tak mniejwiecej bedziesz wiedział czy masz silniczek uszkodzony czy czujnik temp cieczy w kolektorze:
    ps: błędów niebedzie w ecu ponieważ niejest zaprogramowany na błedne wskazania czujników na zimnum silnikó jak podepniesz pod kompa i bedziesz widział że czujnik pokazuje że silnik jest ciepły to to niebedzie błedem ale trzeba wymienić taki żle pokazujący czujnik
  • Poziom 20  
    Co do pytania Hugo jest to układ Bosha chyba nazywa się to Monomotronic MA 1,7, maj '97.
    Rozkręcałem cały wtrysk wczoraj, nie ma żadnego kanału powetrza, silniczek po prostu chyba uchyla przepustnicę.
    Napiszcie czy dobrze rozumuję że jak rano odepnę czujnik temperatury to jeśli jest zwalony to powinien silnik chodzić tak samo koślawo jak mi chodzi co?
    Bo z tego co czytałem układ w przypadku problemu z odczytem temperatury przyjmuje sobie że temperatura wynosi 80 st. C.
    Ale nie wiem czy dotyczy to Bosha czy wcześniejszych układów (czyba Abimex byłteż w Polonezach).
    Bo jeśli tak jest to by wszystko tłumaczyło.
    A silniczkowi przepustnicy to się musze przyjżeć.
  • Spec od samochodów
    Ja bym proponował, obejrzeć - podmienić na próbę zespoloną cewkę WN.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    W tej wersji wtrysku uszkodzony czujnik jest zawsze zastępowany parametrami zapisanymi na stałe w pamięci i nie ma różnicy czy czujnik jest uszkodzony czy jest brak styku. Sonda lambda w tym przypadku jest podgrzewana, ale przez pierwsze 2 min sygnał z niej jest ignorowany przez komputer - choć faktycznie układy Boscha pracują w zamkniętej pętli.
    Ja po przebiegu 75 tys. km miałem podobny objaw i okazało się, że miałem wypłukane zawory wydechowe w głowicy. Proponował bym najpierw sprawdzić sprężanie w cylindrach - to nie wiele kosztuje, a może zaoszczędzić dużo czasu i nerwów.
    Jeśli ciśnienie będzie w porządku, proponuję sprawdzić silniczek krokowy i czujnik temperatury. Sonda jest obliczona na ok. 160 tys. km i nie sądzę aby to była jej wina.
    Jest taka książka Polonez Atu i Caro Plus /nie pamiętam autora/ w żółtych okładkach ze zdjęciem Poldków. W niej jest opisana cała procedura sprawdzania wszystkich czujników tego systemu. Nie mam jej w domu ale jeśli Ci zależy daj znać może uda mi się zeskanować tę część.
  • Poziom 12  
    Czujnik temperatury wody mozesz sprawdzić w prosty sposób omomierzem.Zimny silnik powyżej 3kom,ciepły poniżej 0,5kom.Ale jeśli na gazie masz to samo do wtrysk jest dobry,a sonda na zapłon ma niewielki wpływ.Ja bym sprawdził kompresję-różnica między cylindrami nie może być większa niż 1atn.Mam taki przypadek 12,12,12,9 na zimno trzęsie się jak galareta,na ciepło jest lepiej ale czuć że to nie tak powinno chodzić.
  • Spec od samochodów
    czemu wszyscy uparli się na kompresję silnika jeżeli gość twierdzi że na ciepłym silniku chodzi oki spróbuj wypiąć ten czujnik temp . na zimnym silniku i na ciepłym też w czasie pracy silnika i zobaczysz czy nastapi jakakolwiek różnica i opisz to moze da sie coś wymyślec, chociaż ztym spręzaniem mogę sie mylić ale by kulał nawet jakbybył ciepły na wolnych obrotach
  • Poziom 20  
    Lubię jak post ma precyzyjne zakończenie więc piszę co było.

    Sprawdziłem cały system wtrysku, wszystkie parametry idealne.
    Więc przyszła kolej na mechanikę.

    Okazało się że ciśnienie sprężania na 2 cylindrze wynosi 0,5 atm.
    Po zdjęciu głowicy okazało się że prawie nie istnieje gniazdo zaworu wydechowego i zawór nie miał do czego przylegać. Po prostu musiał wisieć w powietrzu, na zdjętej głowicy chował się kilka mm poniżej krawędzi komory spalania.

    To musiało się dziać stopniowo przez dłuższy czas, bo stopniowo przyzwyczajałem się do tego jak chodzi silnik, aż do tego momentu gdy zaczął już bardzo nierówno chodzić.
  • Poziom 19  
    A u mnie w oplu omedze silnik się też trzęsie.
    CIśnienie sprężania na wszystkich sześciu cylindrach po 11 atm.
    NA benzynie się trzęsie obojętnie czy zimny czy ciepły.
    NA gazie sekwencyjnym tragedia. Trzęsie jak cholera. Też obojętne czy zimny czy ciepły. Słychać jak dopala gaz w rurze wydechowej.
    Dziwne że czasami słabiej a raz mocniej.
    Gazownik mi mówił że to jakiś zawór wolnych obrotów, że gaz wysuszył brudy na nim i że się może zacinać.

    A może sonda lambda?
    Osiągi takie jak silnik 1,8.
    Muli na wolnych obrotach, przyspiesza tylko do 5 tys a potem nagle dziura,na luzie kręci się do 6 tys.
    Pali w mieście na sekwencji do 20 l, temperatura silnika 70 stopni.
    Nie wiem czy nie termostat, może długo chodzi na ssaniu i dlatego tyle pali.
    NA trasie przy spokojnej jeździe do 100 km/h i ładnej drodze nawet spala 9,2 litra gazu na 100 km.