logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować XAMPP na Windows Server 2008 R2 do zdalnego dostępu?

Zoomas 04 Lip 2010 19:07 4601 8
REKLAMA
  • #1 8260405
    Zoomas
    Poziom 12  
    Witam,

mam następujący problem - otóż postanowiłem zainstalować sobie Xampp'a na moim domowym serwerze, działającym pod kontrolą Windows Server 2008 R2. Wszystko było z górki do momentu, kiedy chciałem zalogować się do xamppa z innego komputera (pod adresem http://192.168.1.5/xampp).. Wyświetla się komunikat o błędnym URL. Będąc zalogowanym na serwerze przez pulpit zdalny mogę bez problemu wejść w localhost/xampp i dokonywać ustawień (wszystko tam wygląda na zgodne z wymaganiami).

Podejrzewam, że problem leży w blokowaniu połączeń xamppa poprzez system, jednak niestety jestem w nim bardzo zielony jeszcze i nie mogę nigdzie znaleźć obsługi wyjątków (szukałem już w konfiguratorze zapory windows, ale nie znalazłem tam nic z nazwą xampp, apache, php, mysql w nazwie).

Byłby ktoś w stanie pomóc?

EDIT:
    Zastanawiałem się nad kupnem książki Biblia Windows Server 2008, żeby odrobinę podnieść swoje umiejętności obsługi tego systemu, warto, czy polecacie coś innego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8260485
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Znajdż httpd.conf plik, poszukaj "Listen" parametru
    jak nie ma to dodaj
    Listen 0.0.0.0:80
    restart apache

jak nie jesteś pewny co zrobić z httpd.conf to zamieść tutaj
  • #3 8260722
    Zoomas
    Poziom 12  
    Niestety cały czas nie działa.. Komenta, którą podałeś jest domyślnie jako komentarz (tzn pierwsze 2 linijki tego co poniżej wkleiłem są w komentarzu, a trzecia aktywna)

najpierw zrobiłem tak:
    #Listen [::]:80
    Listen 80

To w ogóle Apache nie chciało wystartować, pojawiało się Running, a po chwili gasło i potem klikanie nic nie dawało, niby w konsoli dawało komunikat 'Starting Apache' ale nie startowało..

teraz mam tak:
    #Listen 80

I niestety też nie działa (apache wystartowało, ale z sieci nie widać).

Restart apache to wystarczy zrobić STOP/START ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8261001
    bogiebog
    Poziom 43  
    co pokazuje z okna CMD.exe

netstat -an | find "NAS"

Dodano po 44 [sekundy]:

> Restart apache to wystarczy zrobić STOP/START ?
    raczej tak, jak nie chciało startować po zmianie konfiguracji tzn że dobrze robiłeś restart
  • #5 8261062
    Zoomas
    Poziom 12  
    Jest nasłuchiwanie na porcie 0.0.0.0:80.

Jak skonfigurować XAMPP na Windows Server 2008 R2 do zdalnego dostępu?

Czyli w pliku konfiguracyjnym zostawić jak jest:
    #Listen 80

Czy zmienić na:
    Listen 80

Jeszcze mi powiedz z tym restartem - czyli po wprowadzeniu zmian nie powinien się od razu uruchomić, tylko po jakimś czasie dopiero?

No i tak się zastanawiałem z tym adresem - powinno zostać 0.0.0.0 czy zmienić na IP tego kompa w sieci? (Podejrzewam, że to głupie pytanie, ale tematyka sieciowa jest mi jeszcze niestety trochę obca..) Jaki efekt by dało przypisanie serwerowi takich czy innych wartości do nasłuchiwania?

Jeszcze jedno pytanko na koniec - nasłuchiwanie to znaczy otwarte porty i oczekiwanie na pakiety?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8261088
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Jest nasłuchiwanie na porcie 0.0.0.0:80.
    tak ma być, to jest nasłuchiwanie na _wszystkich_ adresach IP komputera

W win2008 jest zapora windows, dodaj wyjątek na port 80/tcp

Ten 192.x.x.5 to jest poprawny IP tego komputera z apachem ?

Z innego komputera co nie masz dostępu, zainstaluj zenmap i przeskanuj
    target: 192.168.1.5
    profile: regular scan
    klik [scan]
    czy wykrywa port 80 ?
    załącz wynik

Dodano po 1 [minuty]:

> kiedy chciałem zalogować się do xamppa z innego komputera

ten inny komputer jest na tej samej sieci LAN ?
    Czyli wpięty do tego samego routera portu LAN lub po WIFI ?
    Czy z innego komputer możesz ping-ąc x.5 ? z okna CMD.exe
    ping 192.168.1.5

Dodano po 2 [minuty]:

> nasłuchiwanie to znaczy otwarte porty i oczekiwanie na pakiety?

Tak, na portach TCP to się raczej mówi oczekiwanie na połączenie, ale połączenie to pakiet więc i tak może być.
  • REKLAMA
  • #7 8261136
    Zoomas
    Poziom 12  
    Pomogło, super, dzięki wielkie :)

W razie czego mogę na Priv zapytać, jak bym miał jeszcze jakieś wątpliwości w tym temacie? Widzę, że obeznany jesteś :)

Co do pytań powyżej to adres IP był zgodny, komp jest w tej samej sieci. Za kilka dni się będę bawił w upublicznianie tego serwerka przez jakiśdyndns na przykład, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Jeszcze pytanko - czy na xamppie mogę w miarę bezpiecznie hostować swoją stronkę w internecie? Czy raczej obawiać się ewentualnego włamania itp? Już nie tyle by chodziło o stronkę co o zagrożenie prywatnych danych na serwerze i innych komputerach w sieci.
  • Pomocny post
    #8 8261324
    bogiebog
    Poziom 43  
    Apache w domyślnym ustawieniu raczej nie pozwoli na włamanie. Ale jak zaczniesz pisać swoje strony w PHP to już apache nie pomoże jak masz błąd/dzirurę w kodzie strony. Hostowanie stron HTML-a tylko, bez PHP jest raczej bezpieczne.
  • #9 8265147
    Zoomas
    Poziom 12  
    PHP raczej będę potrzebował, ale nie tyle własnego kodu, co mam w planach użycie joomli, która jest z tego co wiem w miarę bezpieczna i na bieżąco aktualizowana. Mam nadzieję, że się nie mylę :)

Swoją drogą to będzie tylko tymczasowy host na stronki testowe i pokazowe, więc mam nadzieję, że nikomu nawet nie przyjdzie do głowy włamywanie, chociaż kto tam ludzi wie..

Dzięki wielkie za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował XAMPP na serwerze Windows Server 2008 R2, ale napotkał problem z zdalnym dostępem do panelu XAMPP. Po zalogowaniu się na serwerze lokalnie, nie mógł uzyskać dostępu do XAMPP z innego komputera w sieci. Problemy były związane z konfiguracją pliku httpd.conf, w szczególności z parametrem "Listen". Użytkownik został poinstruowany, aby ustawić "Listen 0.0.0.0:80" oraz dodać wyjątek w zaporze systemu Windows dla portu 80/tcp. Po wykonaniu tych kroków, zdalny dostęp został przywrócony. Użytkownik zadał również pytania dotyczące bezpieczeństwa hostowania stron internetowych na XAMPP oraz użycia CMS Joomla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA