logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pieca gazowego: Vaillant ecoTEC VC plus 24kW vs Immergas VICTRIX 24kW PLUS

mleo 12 Lip 2010 16:27 4305 7
  • #1 8284713
    mleo
    Poziom 9  
    Witam

Mam do wymiany stary piec olejowy na gazowy kondensacyjny. Po piewrszych przymiarkach padło na jednofunkcyjne:

- ecoTEC VC plus Vaillanta 24kw

- VICTRIX 24 kW PLUS Immergasa

Dom do ogrzania to ocieplony budynek o powierzchni użytkowej około 180m, jednopiętrowy z 3 łazienkami, średnio przebywają 4os w domu.
    Prośbę kieruje to specjalistów o wskazanie istotnych różnic miedzy tymi piecami - zarówno od strony technicznej jak i praktycznej. Temat jest tak szeroki ze po kilku dniach zaledwie "liznąłem" tematu. Serwis jest dla mnie tak samo dostępny dla obu pieców. Po przejrzeniu parametrów technicznych nie wydaje mi się aby różniły się one znacznie na korzyść któregoś.

Pozdrawiam
  • #2 8286368
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 333
    Czasami musimy wybrać coś, a po wyborze zaczynamy żałować. Proponuję sprawdzić dodatkową ofertę np. regulatory - czytelność, albo wygląd lub okres gwarancji- możliwość przedłużenia okresu gwarancji.
    Niestety znam tylko jeden z tych modeli, więc nie mogę się wypowiedzieć.

Dodano po 6 [minuty]:

Usunąłem powtarzający się tekst
    mod - mirrzo

Moja rada to kocioł mniejszej mocy, np.18kW. Z uwagi na wielkość domu i ocieplenie ja zamontował bym kocioł 12 kW - to tylko propozycja. Moc dla większego zapotrzebowania na wodę, to jednak 18 kW, i duży zasobnik.
  • #4 8305304
    hydrosan
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ja też proponowałbym Victrixa 12, 5 lat gwarancji i większość podzespołów taka sama co w Vaillancie
  • #5 8730342
    cwirek16
    Poziom 11  
    i ja również zastanawiam sie nad wyborem któregoś z tych kotłów domek 150 m użytkowe 125m, cztery osoby, kotły takie same do wyboru.
    mleo czy wybrałeś juz kocioł i czy możesz opisać powód wyboru no i jak sie sprawuje?
  • #6 8732410
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    vaillant jest prostszy w serwisie immergas ma ciekawsze i tansze rozwiazania sterujace(automatyka) generalnie ten sam poziom wykonania i awaryjnosci(brak problemow,przy odpowiednim montazu np komina i doborze do instalacji)immergas ma 5lat gwarancji vaillant program lojalnosciowy(generalnie podobnie to dziala) ,proponuje zwrocic uwage na to czy w oklolicy jest dobry i doswiadczony serwis i to moze przewazyc szale na kozysc ktoregos z produktow ,moim zdaniem oba sa jednymi z lepszych produktow na rynku
    pozdrowka
    wesoly serwisant
  • #7 8736465
    maciek190
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Tak na marginesie to zastanawia mnie fakt, wybierasz kocioł o większej sprawności a c.w.u grzejesz czymś innym. Ciekawe czy oby nie jest to trwonienie energii?!
  • #8 8737658
    cwirek16
    Poziom 11  
    kocioł grzeje wode c.w.o i kominek też ;) jak pale w kominku kocioł nie grzeje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wyboru pieca gazowego kondensacyjnego, porównując modele Vaillant ecoTEC VC plus 24kW oraz Immergas VICTRIX 24kW PLUS. Dom, który ma być ogrzewany, ma powierzchnię 180 m², jest ocieplony i zamieszkiwany przez cztery osoby. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na różnice w gwarancji (5 lat dla Immergas), prostotę serwisowania Vaillanta oraz różnice w automatyce. Wskazują również na możliwość wyboru kotła o mniejszej mocy, sugerując modele 12 kW lub 18 kW w zależności od zapotrzebowania na ciepłą wodę. Podkreślają znaczenie dostępności serwisu oraz jakości montażu dla niezawodności obu urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA